Súťaž Mladý Európan 2015

24.04.2015

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a 12 regionálnych informačných centier EuropeDirect naSlovensku vyhlasujú tento rok desiaty ročník celoslovenskej súťaže Mladý Európan 2015.

Súťaž je určená študentom 2. alebo 3. ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska.

„Súťaž Mladý Európan dáva študentom možnosť ukázať svoje vedomosti o Európe a vyhrať zaujímavéceny. Zároveň získajú nové poznatky o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ. Tento rok sa pozrieme aj na to, čo robí Únia v oblasti rozvojovej pomoci a aké programy ponúka pre študentov a učiteľov (Erasmus+), európske mestá a obce (Európa pre občanov)či ľudí hľadajúcich si prácu (EURES) alebo podnikateľov. Verím, že mladí ľudia lepšie spoznajú výhody spoločnej Európy a naučia sa ich naplno využívať, “ povedal v tejto súvislosti vedúciZastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Záštitu nad súťažou tento rok prevzal predseda vlády SR, pán Róbert Fico a podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu, pán Maroš Šefčovič.

Partnerom súťaže je Úrad vlády SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Informatizácia spoločnosti a Centrálny koordinačný orgán.

Súťaže sa v regionálnom kole môže zúčastniť maximálne 15 trojčlenných družstiev. Prihlášky do regionálnych kôl bolo možné posielať do 18. marca 2015.

Regionálne kolá „Mladého Európana 2015“ sa uskutočnia v rozmedzí 8. apríla až 6. mája 2015.

Svoje vedomosti na regionálnom kole súťaže „Mladý Európan 2015“ si merajú žiaci 24. apríla 2015, ktoré sa uskutoční v obradnej miestnosti na prízemí MsÚ v Trebišove.

Prvé kolo regionálnych súťaží bude pozostávať z písomného vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole preukážu súťažiaci svoje jazykové zručnosti vo vypĺňaní jazykovej krížovky. Do tretieho kola regionálnych súťaží postúpia tri najlepšie súťažiace družstvá, v ňom ich čakajú zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami.

Víťazi regionálnych kôl postupujú do finálneho celonárodného kola. Národné kolo súťaže „Mladý Európan 2015“ sa uskutoční 4. júna 2015 v Bratislave. Na víťazov čakajú hodnotné a zaujímavé ceny.

© 2024 MESTO TREBIŠOV