Sviečka vďaky

05.05.2015

V súvislosti s oslavami 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe navštívi prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska viacero vojnových cintorínov a zapáli Sviečku vďaky na hroboch padlých vojakov od Dukly až po bratislavský Slavín – na hroboch, v ktorých sú pochovaní vojaci Červenej armády: Rusi, Ukrajinci, ale aj vojaci československej armády, Rumuni, Francúzi, partizáni a mnohí ďalší.

Na vojenský cintorín v Trebišove, výlučne z logistických a časových dôvodov, nebude môcť prísť prezident Slovenskej republiky osobne. V jeho zastúpení však príde v piatok 8. mája 2015 o 11:00 h predstaviteľ Kancelárie prezidenta SR spolu s vojakmi Čestnej stráže prezidenta SR, aby v jeho mene Sviečku vďaky zapálili.

Týmto spôsobom si prezident SR so svojimi najbližšími spolupracovníkmi uctí pamiatku vojakov, ktorým patrí vďaka za porážku fašizmu v hroznej vojne a ktorí padli na území Slovenska. Prostým ľudským gestom – zapálením Sviečky vďaky.

V piatok 8. mája 2015 o 11:00 hod. sa  k predstaviteľom prezidentskej kancelárie pripojí aj primátor mesta Trebišov Marek Čižmár. Pridať sa k tomuto aktu môžu aj občania nášho mesta, a tým prejaviť spoločné gesto vďaky všetkým, ktorí si to zaslúžia.  

© 2024 MESTO TREBIŠOV