Street workoutové ihrisko už aj v našom meste!

01.10.2015

Mesto Trebišov zrealizovalo v septembri 2015 projekt s názvom Rozvoj Street Workoutu v Trebišove.

Cieľom tohto projektu bolo podporiť mládež v rozvoji telesnej kultúry a fyzických zručností prostredníctvom vybudovania prvého street workout – fitness ihriska v meste Trebišov. Street workout ihrisko umožní mládeži rozvíjať fyzické zručnosti vonku na čerstvom vzduchu. Využíva sa pri tom váha vlastného tela a jedinečnosť vonkajšieho prostredia. Mladí ľudia pri tom nie sú limitovaní otváracími hodinami vo fitness-centre a ani financiami, ktoré väčšine z nich bránia v tom, aby využívali posilňovňu. Je to zároveň aj spôsob, ako uchrániť mládež pred lákadlami alkoholu a drog, pretože sa vytvorí priestor, kde sa mladí ľudia môžu stretávať a oddávať čaru street workoutu.

Na umiestnenie ihriska bola vytipovaná lokalita na sídlisku v centre mesta, ktorá je mestom vnímaná ako vhodná z hľadiska dostupnosti aj z iných mestských častí. Ihrisko „vyrástlo“ medzi ulicami Komenského a Berehovská. V prvej fáze došlo k úprave a vyrovnaniu terénu a tiež jeho prispôsobeniu pre účely fitness ihriska. Následne sa do terénu zasadili betónové základy, na ktoré špecializovaná firma nainštalovala certifikované prvky fitness ihriska. Všetky aktivity boli realizované za účasti miestnych street workout nadšencov.

Cieľovou skupinou projektu je mládež vo veku 14 – 25 rokov. Výsledok projektu môžu, samozrejme, bez problémov využívať aj staršie ročníky a široká verejnosť. 

Prínos street workoutu: 

- je to funkčný tréning, v ktorom sa využívajú cviky s váhou vlastného tela;

- tréningy sú pestré nielen vďaka vonkajšiemu prostrediu (čerstvý vzduch), ale aj širokej škále cvikov, ktoré sú   často pre bežného človeka doslova umeleckým kúskom;

- je to šport, ktorý prospieva nielen fyzickej, ale aj psychickej stránke - motivácia neustále sa zdokonaľovať, byť lepším;

- skupiny mladých ľudí majú spoločný cieľ a vzájomne sa v ňom podporujú;

- človek môže cvičiť kedykoľvek chce a kde chce, čo je v porovnaní s cvičením vo fitcentre obrovskou výhodou.

Projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Nafty a.s. vo výške 4 000 eur. Na jeho realizácii sa podieľal Branislav Mäsiar – Cagefitness. Koordinátorom projektu bol Ing. Maroš Telepovský, referent pre miestny rozvoj na MsÚ v Trebišove.

© 2024 MESTO TREBIŠOV