Výsledok rokovania MsZ z jeho 8. (riadneho) zasadnutia - 19.9.2016

21.09.2016

V pondelok 19.9.2016 schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Trebišove navýšenie rozpočtu školám a školským zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta na nepredvídané skutočnosti, akými sú vyplatenie odchodného, navýšenie výdavkov na mzdy, odvody a na úhradu za energie, a to v celkovej výške 23.090 EUR.  

Poslanci schválili aj nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o používaní pyrotechnických výrobkov, ktoré určuje obyvateľom mesta a jeho návštevníkom podmienky používania pyrotechniky, a to v dobe od 18:00 hod. dňa 31. decembra kalendárneho roka do 02:00 hod. dňa 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Pyrotechniku povoľuje VZN použiť aj na podujatiach organizovaných mestom alebo príležitostiach na základe vopred udeleného súhlasu mesta. Mesto, z dôvodu zachovávania verejného poriadku a zabezpečenia ochrany majetku a zdravia osôb, si takto uplatnilo právomoc, ktorú mu poskytuje novela zákona.

Predmetom rokovania poslancov na ich septembrovom zasadnutí bol i projekt obnovy Mestského parku v Trebišove, ktorý sa realizuje v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Partnerom Trebišova v tomto projekte je maďarské mesto Sárospatak. Poslanci schválili zámer obstarať projektovú dokumentáciu, zabezpečiť externý projektový manažment pre podanie žiadosti a riadenie projektu a obstarať inventarizáciu drevín o počte cca 950 stromov vrátane ich označenia v teréne.

Schválený bol o. i. aj materiál predložený primátorom mesta - zámer zapojiť mesto do projektu, ktorý zvýši bezpečnosť cestnej premávky v Trebišove. Zároveň bola schválená žiadosť o poskytnutie dotácie z rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra Slovenskej republiky  na realizáciu tohto projektu.  Výzvu číslo V. Prezídia Policajného zboru 2016 vyhlásilo MV SR.  Schválenie projektu umožní trvalými dopravnými gombíkmi zvýrazniť priechody pre chodcov. Tieto opatrenia zlepšia viditeľnosť pri prejazdoch cez priechody pre chodcov a zvýšia  pozornosť  vodičov na cestných komunikáciách, čím sa zníži riziko vzniku dopravných nehôd. Technické zariadenia by mali byť umiestnené na uliciach M. R. Štefánika, Komenského, SNP,  Čsl. armády, Hurbanova, Gorkého, Dobrovoľnícka a k nim vybrané priľahlé priechody. Výška požadovanej dotácie na projekt je 11.517 EUR s DPH. Spolufinancovanie mesta sa predpokladá sumou 607 EUR s DPH. 

Na žiadosť vlastníkov nehnuteľností na Medickej ulici bol predložený a následne poslancami MsZ schválený materiál o uzatvorení Medickej ulice z východnej hranice pozemku nachádzajúcom sa v katastrálnom území Trebišov. Uzatvorenie ulice, prerokované na komisii výstavby a majetku a odporúčané na schválenie poslancom MsZ, stabilným oplotením sa vybuduje v šírke uličného koridoru na náklady žiadateľov, čím dôjde k zrušeniu prepojenia medzi Medickou ulicou a Ulicou 29. augusta.   

Schválená bola aj zámena pozemkov s rovnakou výmerou medzi mestom Trebišov a Rímskokatolíckou cirkvou, farnosťou Návštevy panny Márie v Trebišove. MsZ odsúhlasilo v 3 prípadoch aj prevod vlastníctva nehnuteľného majetku – majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov dlhodobo užívaných inými osobami. 

Zastupiteľstvo schválilo aj primátorom predložený návrh na udelenie Ceny predsedu Košického samosprávneho kraja pre pána Ľudovíta Visokaya. Toto verejné ocenenie udeľuje predseda KSK za osobitný prínos pre rozvoj kraja. Trebišovčan Ľudovít Visokay celoživotne tvorí na vysokej profesionálnej úrovni, má mimoriadny kultúrny prehľad a obrovský záber v novinárskej a literárnej činnosti.

© 2024 MESTO TREBIŠOV