Svetový deň proti AIDS

29.11.2017

Prvý december bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň boja  proti AIDS. Symbolom tohto dňa  je červená stužka, s cieľom upozorňovať ľudí na problém AIDS, zlepšiť ich vedomosti o tejto chorobe, jej šírení a najmä prevencii. Každý rok sa tento deň oslavuje pod novým heslom, ktoré poukazuje na rôzne aspekty problematiky AIDS vo svete. V  roku 2017 je heslo kampane „Zdravie a bezpečnosť v školách 2017“.

 Oblasťou podpory v roku 2017 sú aktivity a programy zamerané na:

  • formovanie vzťahu žiakov k zdravému životnému štýlu,

  • ochranu telesného a duševného zdravia žiakov,

  • skvalitňovanie psychosociálnej klímy v školách,

  • odstraňovanie zdraviu škodlivých vplyvov a prevenciu rizikového správania (násilie, šikanovanie, záškoláctvo, agresivita, prejavy extrémizmu a radikalizácie žiakov, delikvencia, drogové závislostí, zneužívanie, HIV/AIDS, obchodovanie s ľuďmi),

  • ústne a dentálne zdravie a prevenciu alergií a respiračných problémov,

  • zapojenie sa do programu Škola priateľská deťom.

AIDS sa na svete objavilo v roku 1981, na Slovensku bol prvý prípad zaznamenaný v roku 1985. V súčasnosti je najviac HIV pozitívnych v Afrike, juhovýchodnej a východnej Ázii a v Latinskej Amerike.

Slovenská republika patrí v ostatných rokoch naďalej k členským štátom Európskej únie s najnižšou incidenciou HIV infekcie. Avšak od začiatku 21. storočia pozorujeme u nás vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie. V roku 2016 bol zaznamenaný doteraz najvyšší počet prípadov v jednom kalendárnom roku (87 prípadov, incidencia 1,60 prípadov HIV infekcie na 100 000 obyvateľov Slovenskej republiky). Je to o jeden novo diagnostikovaný prípad viac ako v rokoch 2014 a 2015 (po 86 prípadov, incidencia 1,59 prípadov HIV infekcie na 100 000 obyvateľov SR). Z 87 nových prípadov HIV infekcie bolo v roku 2016 päť zistených u cudzincov pri ich pobyte v Slovenskej republike. V roku 2016 bolo diagnostikovaných 10 prípadov syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS) a hlásené boli 3 prípady úmrtí pacientov s HIV infekciou. Všetky prípady AIDS i úmrtí sa vyskytli u občanov Slovenskej republiky.

Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v Slovenskej republike v roku 1985 do 31.12.2016 bolo registrovaných u občanov Slovenskej republiky i cudzincov spolu 898 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Zo 756 prípadov u občanov

Slovenskej republiky sa 664 vyskytlo u mužov a 92 u žien. U 97 osôb (84 mužov, 13 žien) prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 62 úmrtí HIV infikovaných osôb (z toho 48 v štádiu AIDS).

Väčšina HIV infekcií bola doteraz v Slovenskej republike zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi a získanie nákazy homosexuálnym stykom bolo stanovené v 64,7% prípadov. Heterosexuálnym stykom bolo prenesených 23,6 % infekcií, 2,1 % injekčným užívaním drog (zo 14 prípadov väčšina získaná mimo SR), 0,1% transfúziou krvi (jeden prípad nákazy mimo SR v roku 1986) a v 9,5 % prípadov nebol spôsob prenosu stanovený. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách a najvyššia kumulatívna incidencia HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Zdroj: ÚVZ SR

                  

PORADŇA PREVENCIE HIV/AIDS

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove
Ul. Jilemnického 3370/2, 075 01 Trebišov
poskytuje pre verejnosť konzultačnú činnosť v oblasti prevencie HIV/AIDS.

Poradenstvo  z preventívnych dôvodov je prístupné každému bezplatne a v prípade potreby aj anonymne

Kontakt:

  • telefón: 056/668 12 74
    email: tv.demesova@uvzsr.sk

HIV/AIDS je celosvetovým a zároveň celospoločenským problémom. Svetová zdravotnícka organizácia uverejnila na svojej webovej stránke 10 základných faktov o HIV/AIDS:

FAKT 1

HIV (vírus ľudskej imunodeficiencie) napáda bunky imunitného systému, pritom ničí a poškodzuje ich funkcie. Infekcia týmto vírusom vedie k postupnej likvidácii imunitného systému. AIDS (syndróm získanej imunodeficiencie) je pokročilým štádiom HIV infekcie, pri ktorom dochádza k rozvoju klinických príznakov ochorenia. S AIDS sa spája prítomnosť viacerých oportúnnych infekcií a niektorých typov rakoviny.

FAKT 2

HIV sa môže prenášať prostredníctvom nechráneného pohlavného styku (vaginálneho alebo orálneho), orálnym sexom s infikovanou osobou, transfúziou kontaminovanej krvi alebo zdieľaním kontaminovaných ihiel, striekačiek alebo inými ostrými nástrojmi. K prenosu nákazy môže takisto dôjsť medzi matkou a jej dieťaťom v priebehu tehotenstva, pôrodu alebo dojčenia.

FAKT 3

Vo svete žije s HIV/AIDS viac ako 33 miliónov ľudí. Veľká väčšina z nich žije v krajinách s nízkym a stredným prímom. Asi 2,7 milióna ľudí bolo novoinfikovaných vírusom v roku 2010.

FAKT 4

HIV/AIDS je jedným z popredných smrteľných infekčných ochorení. Odhaduje sa, že táto infekcia si už vyžiadala viac ako 30 miliónov ľudských životov. Približne 2 milióny ľudí zomierajú každoročne.

FAKT 5

Kombinovaná antiretrovírusová terapia (ART) zabraňuje množeniu vírusu HIV v tele. Ak je reprodukcia vírusu HIV zastavená, potom sú bunky imunitného systému schopné žiť dlhšie. Infikovanému to tak poskytuje  ochranu pred ďalšími infekciami.

FAKT 6

V krajinách s nízkym a stredným prímom mali v roku 2008 k antiretrovírusovej terapii prístup len približne 4 milióny HIV pozitívnych ľudí.  V porovnaní s rokom 2007 je to nárast o 36%   a zároveň desaťnásobný nárast za posledných päť rokov. Napriek tomuto nárastu je to stále nízke číslo (k antiretrovírusovej terapii malo vo svete v roku 2010 prístup len 47% z celkového odhadovaného počtu 14,2 milióna osôb, ktoré túto terapiu potrebujú).

FAKT 7

Podľa údajov za rok 2009 žije vo svete viac ako 2,5 milióny detí s HIV/AIDS. Väčšina detí žije v Subsaharskej Afrike a boli nakazené od ich HIV - pozitívnych matiek počas tehotenstva, pri pôrode alebo dojčení. Odhaduje sa, že 1 100 detí sa novo infikuje vírusom HIV každý deň. Zvyšuje sa aj počet detí, ktoré majú prístup k antiretrovírusovej terapii (v roku 2005 to bolo 75 000 detí, v roku 2010 už 456 000).

FAKT 8

Prenosu vírusu HIV z matky na dieťa je možné takmer úplne zabrániť. Táto intervencia je mimoriadne dôležitá hlavne v krajinách s nízkym a stredným prímom, v ktorých je tento mechanizmus prenosu jedným z dominantných. Aj v tomto smere bol už dosiahnutý pokrok. V roku 2010 už dostalo antiretrovírusovú terapiu, s cieľom zabrániť prenosu vírusu HIV z matky na dieťa 48 % HIV pozitívnych tehotných žien oproti roku 2004, v ktorom to bolo len 10 %.

FAKT 9

V roku 2010 bolo viac ako 350 000 úmrtí na tuberkulózu zaznamenaných u HIV pozitívnych osôb. To je takmer štvrtina z odhadovaných 2 miliónov úmrtí na HIV v tomto roku. Väčšina ľudí, ktorí žijú s HIV a majú zároveň tuberkulózu žije v Subsaharskej Afrike (asi 82% prípadov z celého sveta).

FAKT 10

Niektoré kľúčové spôsoby, ako zabrániť prenosu vírusu HIV:

  • zdravé a bezpečné sexuálne správanie (používanie prezervatívov),

  • testovanie a liečba sexuálne prenosných ochorení, vrátane HIV,

  • vyhnúť sa  injekčnej aplikácii drog, v prípade aplikácie vždy použiť nové jednorazové ihly a striekačky,

  • zabezpečiť, aby krv alebo krvné deriváty boli pred použitím testované na HIV.

    Zdroj: www.uvzsr.sk

© 2024 MESTO TREBIŠOV