Kľúčové spomienky

16.11.2016

Mesto Trebišov prostredníctvom kultúrneho strediska zorganizovalo v stredu 16.11.2016 spomienkové podujatie s názvom Kľúčové spomienky.

Kultúrno-spoločenské podujatie bolo venované spomienkam, ktoré sa spájajú so 17. novembrom.  Odpor proti totalitnej moci počas druhej svetovej vojny si 17. novembra pripomínajú študenti na celom svete. Medzinárodný deň študentstva vyhlásil Medzinárodný zväz študentstva v roku 1941 na manifestácii solidarity s českými študentmi v Londýne ako spomienku na rozpútanie fašistického teroru proti českým vysokým školám a ich študentom v roku 1939.

Na historické udalosti z daného obdobia si Trebišovčania zaspomínali spolu s pánom Mgr. Petrom Bačkovským, ktorý bol účastníkom študentského povstania v roku 1989. Súčasťou programu bola i spomienka na Karla Kryla. Jeho piesne zneli v podaní Viki Olejárovej.

Viki Olejárová sa prvý raz objavila na pódiu na súťaži v interpretácií piesní Karla Kryla v Mestskej hale v Prešove. Bolo to v roku 1999. Hrala dva mesiace a mama ju prihlásila na súťaž, ktorú aj vyhrala.

Následne sa odmlčala, dva roky žila v Anglicku, kde začala skladať vlastnú tvorbu. Inšpirovali ju práve texty p. Kryla. Posledné dva roky intenzívne hráva a nahráva vlastné piesne. Spolupracuje s pianistom Danom Špinerom, bubeníkom Tomášom Višňovským i saxofonistom Gapom. Ako pesničkárku so španielkou ju možno zaradiť medzi folkových hudobníkov, no v jej hudbe cítiť i swing, blues či pop. Viki Olejárová je jedinečná interpretka piesní Karla Kryla, ktorej koncertné vystúpenie sa uskutočnilo 16.11.2016 o 17.00 h v divadelnej sále MsKS v Trebišove.

© 2024 MESTO TREBIŠOV