Fašiangy 2018

08.02.2018

Štvrtok 8.2.2018 sa v priestoroch MsKS uskutočnilo kultúrno-spoločenské podujatie Fašiangy. O zábavu sa celý podvečer staral folklórny súbor Rozmarija.

Tak ako je zvykom, tieto posledné dni pred začiatkom pôstu sú vyplnené zábavami, plesmi, pitím alkoholu a hodovaním. Posledný štvrtok pred koncom fašiangov sa v minulosti nazýval aj tučný štvrtok. A taký bol aj ten fašiangový v Trebišove.

Program bol príznačný tým, že sa ženy – folkloristky začali správať neobvykle, boli odvážnejšie vo vzťahu k mužom, popíjali v krčmách, tancovali a spievali na uliciach. Ich úlohou bolo zabaviť kedysi dedinčanov, tentokrát Trebišovčanov. Parodovali preto svadobníkov, tancovali cigánske tance, vysmievali sa z lenivosti, hlúposti, pýchy. Jedným slovom si mohli dovoliť počas fašiangov to, čo si inokedy nemohli.

Tak ako kedysi, tak aj v dnešných časoch sa na poslednej fašiangovej zábave snažia folklórne kolektívy predviesť symbolické pochovávanie basy. Folkloristi z Rozmarije zakončili svoje včerajšie vystúpenie práve ľudovou hrou, ktorá parodovala skutočný pohreb. Komické stvárnenie pochovania basy si návštevníci podujatia vychutnali v podaní kostýmovaných postáv kňaza, rechtora a smútiacich pozostalých. Kňaz ohlásil koniec zábavy a lúčil sa aj s basou, ktorú za náreku prítomných vyniesli von z divadelnej sály. Týmto aktom sa skončilo najveselšie obdobie roka, ktoré od Popolcovej stredy (14. februára) vystrieda 40-dňový pôst.

Účastníci Fašiangov, po ukončení zábavného programu, ochutnali  typické fašiangové jedlo  - šišky.   

© 2024 MESTO TREBIŠOV