Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

23.11.2015 16:18 - Marian H.

Prosím, chcem nadviazať na predchádzajúci článok ohľadom rozkopávky pri semaforoch a nedokončenie vykladaného chodníka z dlažby. Tá je pohodená na trávniku pri semaforovej križovatke, asi kým si ju niekto neprisvoji. Ako bol odovzdaný príslušný úsek? Prekopaný je aj múr bloku na Komen. 2108/7 do spoloč. priestorov a nie je upravený. Tak isto bola zlikvidovaná lavička,ktorej betony sa oprierajú o čerstvo zateplenú fasádu. Prosíme o kontrolu.

Odpoveď

Dobrý deň,

na tomto úseku nie sú stavebné úpravy ukončené. Nedorobky, ktoré uvádzate, budú opravené. Priebeh prác je zástupcami mesta kontrolovaný, nedostatky riešené operatívne alebo na pravidelných kontrolných dňoch.

oddelenie výstavby a majetku

26.11.2015 15:26 - Radoslav

Dobrý deň. Chcel by som sa informovať,či by firma vykonávajúca výmenu tep. potrubia mohla opraviť chodníky vedúce k bytovému domu č.2108 resp. k jednotlivým vchodom. Počas výkopových prác ich firma poškodila. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

pred začatím prác bol zdokumentovaný stav plôch, po ktorých sa viedli rozvody teplovodných potrubí, ako aj blízkeho okolia. Chodníky poškodené počas výkopov budú opravené. Pred BD 2108 bude vybudovaný nový chodník, vrátane nových obrubníkov a nového živičného povrchu. Opravené bude napojenie vstupných chodníkov na úseku 2,5 m od hlavného chodníka

Ing. Ján Bogda
oddelenie výstavby a majetku

24.11.2015 11:17 - Maria

podnet-chodniky z kociek-smer prechod vzadu od Hodvabnej k jednote,nie su po opravach v pov.stave,na cast sice polozili kocky,ale tak,ze sa rozchadzaju a su v nich riadne medzery,cize ak vypadne jedna chodnik nebude funkcny,druha cast chodnika nie je ukoncena vobec,chyba cast kociek a je tam nahrada.prechod-lata doskova,pride sneh a kedze tu uz rekon.prace skoncili, chodnik nebude sluzit ucelu

dalej ostali tu dva nove stromceky z vysadby 2014,kedze je pri nich pokodene oplotenie,stromcek nemusi zimu prezit-pri elektr.rozvodni sever-ihrisko
dalej chcem upozornit,ze aj kde uz prace skoncili ostava stavebna sut popri chodnikoch,na zelenych plochach

este jedna otazka ,ako kontroluje a ci vobec mesto vysadbu novych stromov namiesto povodne vyrubanych,ktorych vyrub povoluje mesto,zakon to uklada vysadit v lokalite, kde vyrub bol ,ci sa tento zakon v Trebisove praxi aj dodrziava\dekvatnu nahradu ,toto sa vobec nedeje napr. na sidlsiku sever

Odpoveď

Dobrý deň.

Mesto má prehľad o tom, že oprava chodníka z kociek od Hodvábnej ulice k OD Tempo nebola ukončená. Pri výkopových prácach bolo niekoľko kusov pôvodnej dlažby poškodených. Mesto trvalo na pokládke pôvodného typu dlažby na celý chodník, tú zhotoviteľ objednal a oprava chodníka bola ukončená v 49. týždni. Práce na trasách 1. a 2. etapy výmeny teplovodných potrubí neboli ukončené ani mestom prevzaté.

Zákon o ochrane prírody a krajiny ukladá žiadateľovi o výrub povinnosť, aby uskutočnil primeranú náhradnú výsadbu drevín na vopred určenom mieste, a to na svoje náklady. Podotýkame, že to nemusí byť to isté miesto ako lokalita výrubu. Žiadateľ je povinný zrealizovať náhradnú výsadbu najneskôr do 12 mesiacov od výrubu na pozemku určenom v rozhodnutí a zároveň doručiť na konajúci správny orgán doklad o jej vykonaní (doklad o kúpe sadeníc, fotodokumentácia). Realizácia náhradnej výsadby je v terénne aj fyzicky odkontrolovaná.

Mestské hospodárske stredisko vysadilo na sídlisku Sever /Ul. Ternavská/ 2.4.2015 19 ks sakúr ozdobných formou náhradnej výsadby v tejto lokalite. 12ks bolo vysadených vo vnútorných priestoroch obytných domov, 7 ks pozdĺž nového parkoviska. Dňa 29.7.2015 kvôli uloženiu sietí teplovodného potrubia sa 5 ks stromov vybralo, toho času ich zimuje MHS vo svojich priestoroch. V jarnej časti 2016 bude náhradná výsadba pokračovať podľa vopred určených lokalít v meste. Realizovať ju bude Mestské hospodárske stredisko.


odd. výstavby a majetku a MHS

23.11.2015 22:58 - Mária Böhmerová

Dobrý deň, bola som na vystúpení v MsKS a videla som staršiu pani s dvomi barlami, ako s veľkými ťažkosťami za pomoci svojich príbuzných zdolávala schody, len aby mohla navštíviť kultúrne podujatie. Chcela by som sa spýtať kompetentných, či mesto neuvažuje vybudovať nejaký bezbariérový prístup do MsKS pre imobilných občanov, aby aj oni mali možnosť navštevovať kultúrne podujatie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto plánuje podľa svojich finančných možností s využitím eurofondov obnovu budovy MsKS. Vzhľadom na skutočnosť, že ide o verejnú stavbu, je potrebné, aby sa riešil aj bezbariérový vstup do tejto budovy. S bezbariérovosťou sa teda počíta v projekte obnovy budovy.

Oddelenie výstavby a majetku

18.11.2015 16:09 - katka levicka

Dobry den.Chcem sa spytat ci bude tohto roku stefanska diskoteka.Za odpoved dakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

vzhľadom na to, že 26. decembra 2015 bude estrádna sála MsKS obsadená, Štefánska diskotéka sa konať nebude.

Ľubomír Mičko
vedúci MsKS

22.11.2015 16:57 - marian manasil

dobry den..prajem polozim otazku este raz lebo nebola uplna...kedy presny termin ukoncenia stavby domu smutku je?? a kde je dodatok k zmluve o dokonceni domu smutku??? ..lebo potom o penaloch je zbytocne v zmuluvach pisat.. dakujem za rychlu odpoved..

Odpoveď

Dobrý deň,

dodávateľ stavby požiadal o predĺženie lehoty výstavby Domu smútku do 31.12.2015. V súčasnom období sa pripravuje dodatok k existujúcim zmluvám, ktorý bude po podpísaní zúčastnenými stranami, samozrejme, zverejnený. V dodatku sa budú okrem iného riešiť aj náležitosti týkajúce sa penalizácie.

Oddelenie výstavby a majetku.

16.11.2015 07:56 - Ivan B.

Zdravím. Chcel by som požiadať kompetentnú kontrolnú komisiu,aby sa prešla po meste, oslovila Tepelné hospodárstvo a požadovala vyčistenie - vystriekanie chodníkov od blata,ktoré nám tu zanechali po prácach. V niektorých častiach je to ako na JRD.Blato nosíme do bytov,domov,prach dýchame...Niekto by sa mal nad touto situáciou zamyslieť..Vdaka.

Odpoveď

Dobrý deň.

Rozkopávky pre trasy teplovodných potrubí a úpravu rozkopávok do pôvodného stavu realizuje firma Morava s. r. o., ktorá má zároveň povinnosť zabezpečiť čistenie dotknutých chodníkov a cestných komunikácií. Nespokojnosť s nedostatočným čistením chodníkov a komunikácií mesto riešilo so zástupcami firmy opakovane v teréne a tiež na kontrolných dňoch 24.9. a 11.11.2015, kedy bola firma upozornená na možnosť udelenia sankcie. Najväčšie problémy so zablatenými chodníkmi boli v 46. týždni na Komenského ulici pred BD 2011, 2010, 2009 a 2006, na chodníku pri ZŠ Komenského, zablatený bol úsek chodníka pred Športovou halou a Obchodnou akadémiou, chodník v priestore medzi Berehovskou a Komenského ulicou. Firma Morava s. r. o. nedisponuje zametacím ani umývacím vozidlom. Čistenie zablatených chodníkov zabezpečovala ručne, bez umývania. S týmto stavom nebolo spokojné mesto ani obyvatelia mesta, preto Mesto Trebišov pre firmu zabezpečilo zametacie auto na čistenie cestných komunikácií a umývacie vozidlo na chodníky. Keďže tieto vozidla nemohli byť k dispozícií podľa potreby a na spomínaných úsekoch naďalej prebiehajú práce na úpravách terénu, Technické služby mesta vyčlenili z vozidiel pripravených na zimnú údržbu jedno vozidlo a traktor, ktoré budú pre firmu Morava s. r. o. na objednávku k dispozícií pre dočisťovanie komunikácií.

Oddelenie výstavby a majetku

16.11.2015 11:40 - marian manasil

dobry den mam otazku?..kedy bude otvoreny(kolaudacia) DOM SMUTKU?? a aka bude jeho zaverecna cena ?? dakujem za rychlu odpoved..

Odpoveď

Dobrý deň,
predpokladaný termín ukončenia stavby na základe požiadavky dodávateľa je december 2015. Záverečná cena bude zosumarizovaná po ukončení všetkých prác vrátane interiéru, na ktorý sa momentálne realizuje verejné obstarávanie.

Oddelenie výstavby a majetku

13.11.2015 10:25 - marian manasil

dobry den prajem mam otazku.? KTO PROJEKTOVAL A NAVRHOL UMYVADLO ZA 2 600EUR V DOME SMUTKU?? POPROSIM O ODPOVEDE NAKOLKO NA PREDOSLE STE NEODPOVEDALI..A NERAD BY SOM ZAMESTNANCOV MU ZAMESTNAVAL CEZ INFO ZAKON..

Odpoveď

Projektantom rekonštrukcie objektu Domu smútku v Trebišove je Ing. arch. Marián Puci.

V roku 2014, za bývalého vedenia mesta:

bol vypracovaný realizačný projekt na stavby „Dom smútku v Trebišove, rekonštrukcia, dostavba“. Rozsah prestavby dokumentuje Objektová skladba stavby.

Členenie objektovej skladby

Bola spracovaná „Príloha k realizačnej projektovej dokumentácii, výkazu výmer a rozpočtu stavby č.1“, kde boli uvedené zmeny oproti realizačnému projektu stavby, ktoré sa nemali realizovať z dôvodu vysokého rozpočtového nákladu stavby.

Dom smútku – zmeny v realizačnej dokumentácii

Ako samostatná časť bol vypracovaný projekt interiéru obradnej sály a sociálnych zariadení.Na základe našich zistení od projektanta stavby, toto neobvyklé rozhodnutie bolo z dôvodu zníženia rozpočtu na realizáciu stavebných prác. Bývalé vedenie mesta rozhodlo, že tieto práce sa budú realizovať súčasne s interiérom stavby v nasledujúcom roku.

Dňa 14.10.2014 bola uzavretá Zmluva o dielo na realizáciu stavebných prác č. 19/2014.

Dňa 12.12.2014 bol uzavretý Dodatok č.1 k tejto zmluve, predmetom ktorého je predĺženie lehoty výstavby na 11 mesiacov nakoľko sa podstatne zmenilo množstvo alebo povaha prác dodatočne vyžiadaných objednávateľom. Predmetné práce ani ich rozsah nie sú v zmluve uvedené.

Dodatok k Zmluve o dielo č. 19/2014

V roku 2015, za terajšieho vedenia mesta

Hneď v počiatočnom štádiu realizácie stavby bolo zistené, že bude potrebné realizovať práce, s ktorými sa v realizačnom projekte stavby nepočítalo alebo chýbali v rozpočte stavby. Z uvedeného dôvodu bolo nevyhnutné uzatvoriť s dodávateľom stavby zmluvu na doplňujúce práce v takom rozsahu, aby bolo možné stavebné práce na stavbe ukončiť, vrátane sociálnych zariadení pre návštevníkov. Zaradenie týchto stavebných prác k interiéru stavby – zariadeniu obradnej sály nemá opodstatnenie - objednať si ukladanie obkladačiek, dlažieb, inštaláciu WC, umývadiel a pod. u výrobcu nábytku na mieru nedáva zmysel.

Zmluva na doplňujúce práce, vrátane sociálnych zariadení pre návštevníkov, bola uzatvorená medzi pôvodným dodávateľom stavby a Mestom Trebišov dňa 04.09.2015.

Zmluva o dielo na doplňujúce stavebné práce

Na záver zverejňujeme rozpočty sociálneho zariadenia pre návštevníkov

- rozpočet z roku 2014

- rozpočet z roku 2015, podľa ktorého sa budú práce realizovať

Zároveň podotýkame, že autorom projektu boli navrhované materiály a typy zariaďovacích predmetov z dôvodu rešpektovania autorského práva ponechané.

Pre úplnosť informáciíuvádzame, že v súčasnom období prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa časti interiéru obradnej sály Domu smútku. V tejto časti dodávky sa majú zabezpečiť drevené dubové lavice, drevený kríž, stoličky, svietniky, kvetináče a pod.

Oddelenie výstavby a majetku

12.11.2015 20:49 - Milan Korytko

Je pravdou že súčasné vedenie schválilo položku umývadlo za 2.590eur bez DPH do Domu smútku alebo sa tá položka schválila ešte pod bývalým vedením na čele s Mariánom Kolesárom.Ďakujem za vyčerpávajúcu a hlavne rýchlu odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

umývadlový pult vo Vami uvádzanej cene bol súčasťou rozpočtu realizačného projektu stavby z roku 2014. V rozpočte z roku 2015, podľa ktorého sa sociálne zariadenia realizujú, je cena tohto umývadlového pultu stanovená vo výške 1200 eur bez DPH.

Oddelenie výstavby a majetku

09.11.2015 09:19 - Ing.Vnek Stanislav

Dobrý deň!
Existujú nejaké predpisy ohľadom intenzity zvuku pri premietaní filmu v kine? Od digitalizácie mestského kina som bol dvakrát na predstavení( jedna rozprávka a jeden akčný film) a intenzita zvuku bola v oboch prípadoch, zdá sa mi, naozaj vysoká.A to mám kvôli veku už slabší sluch. Ozvučenie toľkými reproduktormi je super, ale ubral by som trochu na hlasitosti. Takto sa aj filmový zážitok ľahko premení na filmové utrpenie. Ďakujem!

Odpoveď

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Mieru hlasitosti budeme monitorovať a realizovať usmernenia tak, aby boli prijateľné pre divákov a návštevníkov Kina Slávia. Aktuálne je priemerná ekvivalentná hladina akustického tlaku počas predstavenia (v závislosti od konkrétneho filmu) v mieste pobytu návštevníkov kina nastavená na hodnotu maximálne 75 dB. Jednotlivé maximálne hladiny nepresahujú 85 dB. Tieto hladiny zvuku nie sú zdravotným rizikom, sú to hladiny zvuku rušnej ulice. Na križovatkách je hluk až 90 dB.

Ľubomír Mičko
vedúci MsKS Trebišov

10.11.2015 23:40 - Viktoria

Dobrý večer chcela by som sa Vás opýtať na ktorý deň plánujete a či vobec plánujete robiť mikuláša a nejaké vystúpenie pre deti tohto roku.Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň.

Ako každoročne, tak i toho roku mesto pripravuje program pre deti pri príležitosti dňa sv. Mikuláša. Podujatie určené deťom sa uskutoční na námestí B. Romana /pred mestskou tržnicou alebo v mestskej tržnici, to záleží od počasia/. Bližšie informácie budú zverejnené včas na webovom sídle mesta a mestskom kultúrnom stredisku, ako aj na výlepových plochách mesta. Predpokladaný dátum konania podujatia je piatok 4.12.2015 o 17.00 hodine.

Ľubomír Mičko
vedúci MskS

07.11.2015 15:57 - Jozef Brunacký, Ing.

Dobrý deň,
Chcem sa spýtať kedy už bude konečné fungovať vykurovanie naplno, doteraz sú radiátory len teple a nie horúce aj keď mám otvorený ventil naplno.
Dokonca dňa 7.11. 2015 vykurovanie vôbec nefungovalo a taktiež nešla ani tepla voda.
Ja osobne bývam na ul. Kutnohorskej, ale počul som aj od iných, že im to tiež nefunguje.
Je mesto schopne zabezpečiť vykurovanie pre svojich obyvateľov alebo sa s nimi len zahráva ?
Dokedy?

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto Trebišov v roku 2012 odpredalo Tepelné hospodárstvo spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o.:
- Zmluva o kúpe nehnuteľností „K1 – nehnut“ zo dňa 28.09.2012, predmetom ktorej je odpredaj kotolní, výmenníkových staníc a pozemkov za cenu 807 246 eur (www.trebisov.sk – zmluvy 2012),
- Kúpna zmluva „K1 – hnut“ zo dňa 28.09.2012, predmetom ktorej je odpredaj hnuteľných vecí a rozvodov tepla za cenu 2 242 196 eur (www.trebisov.sk - zmluvy 2012)
- Zároveň dňa 28.09.2012 uzatvorilo Mesto Trebišov so spoločnosťou Trebišovská energetická s.r.o. Zmluvu o spolupráci (www.trebisov.sk – zmluvy 2012)
- Dňa 07.11.2013 uzavrelo Mesto Trebišov s vyššie uvedenou spoločnosťou Dohodu o vysporiadaní nárokov, predmetom ktorej je vrátenie sumy 276 990 eur spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o. (www.trebisov.sk – zmluvy 2013) v súvislosti s chybami plnenia dodaného mestom, a to mimoriadne vysokých strát v distribúcii tepla, ktoré významne prevyšujú povolené normatívy.

Ako vyplýva z vyššie uvedených skutočností, dodávky tepla pre obyvateľov zabezpečuje nový vlastník - spoločnosť Trebišovská energetická s.r.o.

Kontakt na Trebišovskú energetickú, s.r.o. - mobil: 0918 860 078, e-mail: zamborska@intechenergo.sk.

Oddelenie výstavby a majetku

25.10.2015 15:51 - jozef bacso

zaujimalo by ma kedy sa uz konecne pohne priemyselny park tv.taka kapacita vyrobnych hall a len to hatra ....da my dakto odpoved????

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto Trebišov reagovalo v roku 2004 na výzvu Ministerstva hospodárstva SR pre žiadateľa z verejného sektora v rámci Opatrenia 1.2 SOP Priemysel a služby a v septembri 2004 predložilo žiadosť o poskytnutie NFP pre projekt Priemyselný park Trebišov. Išlo o tzv. hnedý park – rekonštrukciu areálu bývalého závodu FRUCONA. Celý areál si Mesto Trebišov prenajalo na základe nájomnej zmluvy od spoločnosti Business Company Žilina s.r.o.. Príslušná žiadosť o poskytnutie NFP po jej preskúmaní a vyhodnotení bola schválená, no zo zníženou výškou dotácie. V predkladanom projekte mesto žiadalo NFP vo výške 227,4 mil., no schválená čiastka predstavovala sumu SK 160,2 mil. Sk. Na základe tohto faktu došlo k prepracovaniu projektu zo znížením nákladu na 168,6 mil. Sk. V marci 2006 mesto začalo projekt realizovať. Výstavba areálu v rozsahu schváleného rozpočtu bola ukončená 28.2.2008.
Mesto Trebišov celkovo preinvestovalo na projekte 167,1mil. Sk, získalo NFP vo výške 158, 8 mil. Sk a projekt spolufinancovalo čiastkou 8.3 mil. Sk.

Počas výstavby PP mesto podpísalo 30.11.2006 podnájomnú zmluvu so spoločnosťou Blika s.r.o., na základe ktorej spoločnosť pôsobí v PP aj v súčasnej dobe a obsadzuje cca tretinu kapacity PP. Ostatné priestory, až na krátkodobé výnimky, nie sú využívané.

Ako je v úvode uvádzané, mesto si areál terajšieho PP prenajalo na základe nájomnej zmluvy od spoločnosti Business Company Žilina s.r.o., (terajší Priemyselný park Trebišov s.r.o.). Zmluvné vzťahy, práva vlastníka i technické riešenia sú postavené tak, že samostatne nemôže ani jedna strana zabezpečiť to základné – ponúknuť investorovi primerané podmienky na jeho vstup do PP. Či už rozdielne názory na cenovú politiku voči investorom, spôsob dofinancovania PP, spôsob prerozdeľovania tržného nájomného, určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam..., to sú témy, ktorých doriešenie je podmienkou dosiahnutia základného cieľa – obsadenia PP investormi. Priestory PP sú ponúkané pre potenciálnych investorov aj agentúrou SARIO, no zatiaľ sa reálneho investora pritiahnuť nepodarilo.

Ing. Miroslav Eliáš
odd. výstavby a majetku

27.10.2015 16:33 - Viktor Salamon

Dobry den prajem na MsU, mam dve otazky. Kedze na tu prvu ste mi doposial neodpovedali:
1. Planuje sa mesto Trebisov po vzore napr Secoviec zapojit do portalu www.odkazprestarostu.sk?
2. Planuje mesto Trebisov po vzore napr. Trnavy zobrazovat pracovny kalednar primatora mesta? Vid. http://www.trnava.sk/sk/clanok/kalendar-primatora

Dakujem za odpovede.
Obcan Trebisova Viktor Salamon.

Odpoveď

Dobrý deň,

1. Mesto Trebišov sa plánuje zapojiť do portálu www.odkazprestarostu.sk. V tomto období prebieha komunikácia medzi ním a prevádzkovateľom portálu.
2. Ďakujeme za zaujímavý podnet. Určite sa s ním budeme zaoberať.

Kancelária primátora

27.10.2015 13:15 - jablonkova

dobry den chcem sa opytat kde mam nahlasit ziadost o zrezanie stromou pred domom na jablonkovej ulici kedze nemam vstup do dvora s autom ale ani parkovacie miesto pred nim kedze mi tam zavadzaju stormy tak by som ich potreboval odstranit tazke kde mam nahlasit zIADost o zrenanie stromoU? a tak isto ak chcem dat presunut stlp verejneho osvetlenia a ake su za to poplatky

Odpoveď

Dobrý deň.

Je potrebné, aby ste si najprv vybavili povolenie vstupu do dvora a parkovacie miesto (vybavuje Ing. Verešová, č.t. 6713371, 0915 840 268). Následne, po vydaní potrebných povolení požiadate o výrub stromov. Tlačivo žiadosti o vydanie súhlasu na výrub dreviny, ako aj informácie ohľadom povolenia na výrub sú zverejnené na internetovej stránke mesta, sekcia: vybavenie úradných záležitostí → životné prostredie. V prípade nejasností kontaktujte Ing. Evu Bučkovú, referentku na ochranu ŽP na tel. č.: 6713322, 0915840269 alebo e-mailom: buckova@trebisov.sk Žiadosť je potrebné adresovať na Mesto Trebišov, M. R. Štefánika 862/204, Trebišov.

Informácie ohľadne možného presunu stĺpov verejného osvetlenia získate priamo v Technických službách mesta Trebišov, tel. č. 0905527468.

Ing. Eva Bučková
oddelenie výstavby a majetku

26.10.2015 09:05 - Maria

chcem sa spytat,kedze sa v poslednych rokoch aj v sucasnosti, vyrubuje velke mnozstvo stromov,ci uz na verejnych priestranstvach/ aj sukromne/ znizuje sa mnosztvo zelene v meste/sezonne zahony,park a travu neratam/,planuje mesto vysadit nahradnu zelen?-konkretne nie kry, ale stromy,miesta je dost trebars aj na sidliskach,aj na miestach,kde bola vyrubana z dovodov bezne znamych/niekomu prekazala a tak dal ziadost na vyrub/...
dalej sa chcem informovat, ci chodia dotycni pracovnici,ktori povoluju vyruby a orezy stromov na konkretne miesto osobne a ci a ako vedia odborne posudit,ktory strom mozu vyrubat,kedze do ziadosti si ziadatel moze napisat svoje osobne dovody.
v poslednych rokoch je aj v nasom meste klima v lete neunosna,stromy/dospele/produkuju mnozstvo kyslika,zvlhcuju vzduch,pohlcuju skodliviny,tienia..ochladzuju priestor,o ich estetickej funkcii ani nehovorim,betonove plochy naopak nam vracaju horucavu spat..
mozno by sa malo mesto, po vzore velkomiest aj inde vo svete, snazit o vytvaranie malych tzv. ostrovcekov zelene/stromy,kry,trava/po celom meste,kde je to mozne,urcite by sa nam lepsie dychalo,a bola by som rada,ak by odpoved na tuto otazku bola konkretna,co sa tyka nielen obsahu, ale aj casu,terminu ,ci sa vobec nieco take bude realizovat v najblizsich rokoch

Odpoveď

Dreviny, ktoré boli v minulosti vyrúbané z pozemkov súkromných osôb ako aj z pozemkov vo vlastníctve Mesta Trebišov na základe buď zlého zdravotného stavu dreviny, nevhodných hygienických podmienok v bytových a nebytových priestoroch (tienenie) alebo narušenia stability stavby koreňovým systémom dreviny, boli zhodnotené na základe miestnej obhliadky, z ktorej je vyhotovovaná zápisnica referentom ochrany ŽP, ktorý dreviny na výrub farebne označí. Písomný súhlas na orezanie drevín, ktoré sú súčasťou verejnej zelene, sa vydáva taktiež na základe miestnej obhliadky. V prípade suchých stromov alebo stromov, ktoré ohrozujú bezpečnosť a zdravie ľudí, sa drevina vyrúbe a následne sa do 5 dní odo dňa uskutočnenia jej výrubu táto skutočnosť oznámi príslušnému úradu. Zodpovedný pracovník disponuje odbornou spôsobilosťou získanou na základe skúšky vykonanej na Ministerstve životného prostredia. Zamestnancom Mestského hospodárskeho strediska ako odbornej organizácie, ktorá má na starosti zeleň mesta, je aj záhradný architekt.
Žiadateľ o výrub je povinný zrealizovať náhradnú výsadbu najneskôr do 12 mesiacov od výrubu na pozemku určenom v rozhodnutí. Časť náhradnej výsadby na pozemkoch vo vlastníctve mesta sa realizuje prostredníctvom Mestského hospodárskeho strediska. V súčasnosti Mesto Trebišov spracováva projekt náhradnej výsadby drevín na pozemkoch vo vlastníctve Mesta Trebišov. Najbližšia realizácia náhradnej výsadby sa predpokladá v jarných mesiacoch budúceho roka po ukončení prác na stavbe „Optimalizácia distribučnej sústavy tepla v Trebišove“.

Ing. Eva Bučková
odd. výstavby a majetku

25.10.2015 19:23 - kristína

Dobrý deň, chcem sa opýtať kadiaľ bude teraz premávať MHD smerom zo sídliska Juh na stanicu, pretože zastávky na ul.SNP a tiež pri nemocnici sú teraz pre práce nedostupné. Budú MHDčky chodiť po hlavnej ulici myslím hlavne v tejto časti mesta? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

zastávka MHD na Ulici SNP č. 1042 bude dočasne presunutá na parkovisko pri reštaurácii Južná. Zastávka na Ulici SNP č. 1376 bude dočasne zrušená. O dočasných úpravách Vás bude informovať aj dopravca oznamom v autobusoch a na označníkoch zastávok.

Ing. Iveta Verešová
referent dopravy

25.10.2015 19:28 - SNP

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať kde bude náhradná autobusová zastávka za zastávku na sídlisku JUH nakoľko je cesta v jej smere uzatvorená? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

zastávka MHD na Ulici SNP č. 1042 bude dočasne presunutá na parkovisko pri reštaurácii Južná. Zastávka na Ulici SNP č. 1376 bude dočasne zrušená. O dočasných úpravách Vás bude informovať aj dopravca oznamom v autobusoch a na označníkoch zastávok.

Ing. Iveta Verešová
referent dopravy

29.10.2015 09:46 - Jozef Kapura

Prečo mesto neoznámila žiadnym spôsobom, že na ulici SNP od sídliska Juh, bude rozkopaná celá komunikácia? Odrezali ľudí z rodinných domov od prechodu na komunikáciu, pretrhli niekoľko vodovodných potrubí, odpady vedúce z rodinných domov a poškodené sú plynové prípojky. Kto bude zodpovedný, keď sa k niekomu nedostane záchranná služba? Prečo nezabezpečia prechody na komunikáciu?

Odpoveď

„Prejazd cez ulicu SNP od sídliska Juh a vjazd do rodinných domov je dotknutým obyvateľom umožnený. Zákaz vjazdu od sídliska Juh sa majiteľov rodinných domov netýka. Vjazd do rodinných domov cez výkop je zabezpečovaný lávkami. Pracovníci stavebnej firmy vykonávajúcej výkop minulý týždeň obchádzali jednotlivé rodinné domy a po vznesení požiadavky na zabezpečenie vjazdu lávku osadili. Počas výkopových prác sú postupne oslovovaní dotknutí majitelia domov. Firma zabezpečujúca výkopy má pripravené lávky, ktoré je možné na požiadanie okamžite osadiť.

Uzatvorenie ulice bolo možné až po schválení dopravným inšpektorátom a, samozrejme, v procese schvaľovania sa zohľadňujú aj požiadavky na prístup záchranných služieb. Cesta bude počas celého obdobia výkopových prác prejazdná ako pre majiteľov domov, tak aj pre záchranné služby.

Do dnešného dňa boli poškodené 2 vodovodné prípojky a 2 kanalizačné potrubia, ktoré boli okamžite opravené. Pracovníci sú oboznámení, aby postupovali pri výkopových prácach s maximálnou opatrnosťou. Výkopové práce a kolízie s jestvujúcimi inžinierskymi sieťami komplikuje skutočnosť, že napr. kanalizačné potrubie k jednotlivým domom nebolo možné vytýčiť zo strany správcu, tiež aj ich technický stav je zodpovedajúci roku uloženia.

Technologický postup ukladania potrubia do výkopu, bohužiaľ, nie je možné vykonať bez obmedzenia dotknutých obyvateľov. Za spôsobené nepríjemnosti sa ospravedlňujeme a žiadame o pochopenie".

Ing. Švolík, Trebišovská energetická, s.r.o.


Okruh účastníkov konania na oznámenia o uzávierkach miestnych komunikácií a povolenia na zvláštne užívania miestnych komunikácií je stanovený v zmysle cestného zákona. Tieto dokumenty sa doručujú dotknutým orgánom. Táto povinnosť zo strany mesta ako cestného správneho orgánu bola dodržaná. Čo sa týka informovanosti širokej verejnosti v dotknutej lokalite, to je povinnosťou samotného stavebníka - Trebišovskej energetickej s.r.o., Trebišov, ktorý má primeraným spôsobom písomne, oznamom a inými prostriedkami vopred informovať občanov o pripravovaných prácach, ktoré môžu ovplyvniť pohodu bývania. Mesto upozorní stavebníka na vytknuté nedostatky a zverejní dostupné dokumenty aj na stránke mesta.

Oddelenie výstavby a majetku

19.10.2015 14:48 - Ing. Slavomír ILLEŠ

Na sídlisku Mier sa po daždi robia také veľké mláky, že sa nedajú voľnou nohou prejsť, bude uplatnená reklamácia aj na tieto chyby?

Odpoveď

Dobrý deň.

V rámci realizácie projektu Revitalizácia sídliska Mier bola zväčšená spevnená asfaltová plocha z 2 397 m2 na 3 3935 m2. Odvedenie dažďových vôd zo spevnených živičných plôch projekt riešil pomocou priečnych a pozdĺžnych spádov do existujúcich vpustí. Nedostatky v odvádzaní dažďových vôd zo spevnených asfaltových plôch na sídlisku bude mesto riešiť uplatnením reklamácie v záručnej dobe u zhotoviteľa.

Ing. Ján Bogda
odd. výstavby a majetku

22.10.2015 13:52 - Radoslav Baňacký

Dobrý deň,
namáte v plane zopakovať jesené upratovanie ašte raz, keďže počas posledného celý čas pršalo a predpokladám, že vela ľudí neupratovalo. Bolo by celkom fajn ak by ste kontajnery pristavili ešte raz na pár dní.

Odpoveď

Dobrý deň.

Jesenné upratovanie sa realizuje stále v termíne pred Sviatkom všetkých svätých. Upratovanie sa už neplánuje opakovať. Občania mesta majú možnosť bezplatne priviesť odpad na zberný dvor TS Trebišov, ktorý sa nachádza na Stavebnej ulici č. 2.

M. Davala
TS Trebišov

23.10.2015 09:46 - Kutnohorská

Dobrý deň, chcem sa len opýtať či je podľa Vás normálne, že už tretí deň chodíme večer a v noci po tme, lebo nefunguje verejné osvetlenie, ale zato doobeda až na jedno svetlo krásne zbytočne svietia?!?! Ďakujem za odpoveď a poprosím aj logické vysvetlenie k tomuto javu.

Odpoveď

Dobrý deň.

O predmetnej poruche sme boli informovaní dňa 21.10.2015. Porucha je vážnejšieho charakteru, nakoľko boli následkom skratu poškodené poistky v hlavnom rozvádzači pre daný obvod. Príčina výpadku bola vo výzbroji stĺpa verejného osvetlenia. Svetlá svietili preto, lebo to bolo potrebné k zisteniu poruchy. Porucha bola odstránená 23.10.2015.

M. Davala
TS Trebišov

12.10.2015 23:13 - Jankopál

Dobrý deň. Na ul. J. Husa sa prepadáva nespevnená vozovka v miestach kde bola rozkopaná kvôli novému teplovodnemu potrubiu. Jazdí tadiaľ veľa autobusov a po dažďoch sú tam nebezpečné výmole a reálne hrozí možnosť poškodenia nápravy na aute pri prejazde v týchto častiach. Bolo by preto dobré z dôvodu bezpečnosti zabezpečiť , aby firma ktorá tieto práce na ceste vykonávala , na tieto rizikové miesta položila späť oceľové pláty a prekryla poškodené miesta vozovky. Podobne je to aj pri OTP banke.

Odpoveď

Dobrý deň.

Problematika dosypávania prekopávok ciest, zvlášť po dažďoch, bola opakovane riešená na pravidelných pracovných stretnutiach zástupcov mesta, dopravného inšpektorátu, investora a zhotoviteľa. Na nedostatok, uvedený vo Vašom podnete, bol zhotoviteľ upozornený a vyzvaný na okamžité zjednanie nápravy. Podľa vyjadrenia zhotoviteľa budú v termíne od 20.10. do 23.10.2015 prekopávky ciest na uliciach M. R. Štefánika, J. Husa a Čsl. armády podbetónované, prekryté oceľovými platňami a následne aj asfaltované.

Ing. Ján Bogda
odd. výstavby a majetku

17.10.2015 14:45 - Ján Kovalčík

Dobrý deň.
Ako môžem získať kartu seniora.kto ma nárok,prosím o bližšie info.
Mám 60r.-som trebišovčan.
Vopred Ďakujem.
PS: Mám záujem o vzdelavácie programy pre seniorov.

Odpoveď

Dobrý deň.

SENIOR KARTA:
- oprávňuje využívať poskytované výhody v kultúrnych a športových stánkoch Mesta Trebišov obyvateľom mesta, ktorí v danom kalendárnom roku dovŕšia 65 rokov svojho života,
- seniori ju majú možnosť využívať v období rokov 2015 – 2018 ako bezplatnú vstupenku na vybraný typ podujatí v zariadeniach, kde je umiestnený oznam (vizuál karty).

Ponuka a rozsah výhod sú postupne upravované. Základné informácie o jej využití získajú občania aj na internetovom sídle mesta.

Senior kartu je možné uplatniť na spoplatnených podujatiach konajúcich sa na zimnom štadióne, v športovej hale, vo futbalovom areáli a v areáli vodných športov (letné kúpalisko).

odd. sociálnych vecí

13.10.2015 19:13 - Marcela Straková

Chcela by som sa spýtať ako je to s prerábaním v bytoch.Viem, že pri prerábaní by malo byť povolenie a malo by byť na viditeľnom mieste vyvesené na nástenke, kde by mal byť uvedený deň a hodina tak, aby neobmedzoval spolubývajúcich. Syn si v Ke upravoval byt a musel nahlásiť dni a čas od 8,00 do 16,30 hod.že bude prerábať. Ako je to u nás v Trebišove?

Odpoveď

Dobrý deň,

na základe zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov sa stavebné úpravy, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti, môžu vykonávať iba na základe ohlásenia.
Mesto Trebišov podľa predložených dokladov k ohláseniu stavebných úprav určí, či stavebné práce povolí alebo k nim žiadateľ potrebuje stavebné povolenie.
Ohlasované stavebné úpravy môže stavebník vykonať až po doručení písomného oznámenia Mesta Trebišov, že proti nim nemá námietky.
Stavebník môže začať uskutočňovať ohlásené stavebné úpravy do dvoch rokov odo dňa doručenia oznámenia.
Odporúčame oznámenie k ohláseniu stavebných úprav bytu zverejniť vo vchode bytového domu po celú dobu priebehu stavebných úprav a čas prispôsobiť tak, aby dochádzalo k minimálnemu obmedzovaniu susedov a nebol narušený nočný pokoj.


Ing. Jozef Ferjo
odd. výstavby a majetku

11.10.2015 14:39 - MVDr. Pavel Burco

Dobry den, chcel by som sa informovat ohladom spravania mesta, pravdepodobne zlozky zodpovednej za poriadok v meste. Mestska policia totiz dostala podnet a okamzite mi na mieste pred rodinnym domom ulozila blokovu pokutu 10€ za "ciernu skladku". Islo o docasne ulozene casti z prebiehajuceho orezu drevin, ktory som vykonaval na sukromnom pozemku. Orez som realizoval postupne (sukromne som bol aj odcestovany) a pre odvoz som mal zajednane vozidlo prave na den, kedy mi policia ulozila pokutu. Za nevhodne povazujem ulozenie pokuty bez akehokolvek upozornenia vopred ci vyzvu na likvidaciu tejto akoze "ciernej skladky". Myslim, ze v tejto suvislosti sa patri poznamenat, ze plocha bola aktualne po vykopovych pracach realizovanych zo strany mesta, pricom tam zostala nerovnost, o ktoru som sa dobrovolne postaral, rovnako ako aj roky starostlivosti o zelenu plochu predtym.
Otazka teda znie, nie je vhodne komunikovat s obcanom napr. oslovenim na likvidaciu s urcenim terminu namiesto pokuty?
Tiez ma zaujima, kto sa o nerovnost po vykope a naslednom zosuve pody postara?
Kto teda podobne zasahy mestskej policie nariaduje? (Pomahat a chranit je toto?) Vopred dakujem za reakciu.
S pozdravom
MVDr. Pavel Burco

Odpoveď

Dobrý deň,

príslušník MsP pri naplnení skutkovej podstaty priestupku sa na mieste rozhodne o spôsobe riešenia. Priestupok sa môže riešiť napomenutím alebo sankciou bez ohľadu na to, či vec zistil vlastnou činnosťou alebo bola oznámená.


Marek Jožiov
referent pre priestupky

09.10.2015 13:14 - Ing. Slavomír ILLEŠ

Na sídlisku Mier boli krásne vyasfaltované chodníky. Ako predvolebná kampaň - budiž. Ale prečo sú teraz zbavované asfaltu?

Odpoveď

Dobrý deň.

Na sídlisku Mier bol reklamovaný nekvalitný asfaltový povrch chodníka. V rámci reklamácie bola povrchová vrstva na reklamovanom úseku odstránená frézovaním a nahradená novým asfaltom.

Ing. Ján Bogda
odd. výstavby a majetku

05.10.2015 14:36 - Maria

dobry den
chcem sa informovat

1.kedy zacne topit Trebisovska energeticka

2.na plochy,kde boli rozkopavky sa uklada zemina,ci budu tieto aj zatravnovane,kedze to povodne boli bud ihriska alebo zelene plochy,alebo ostane len kvazi poorane pole pole

3.miesta,kde boli stromceky,stromy ci kriky,a tieto boli bud poskodene alebo vybrate von,ci budu zasadene nove,ak ano v ktorm termine,kedze pre stromy je vhodna aj skora jesen

Odpoveď

Dobrý deň,

1. Ing. Švolík – Trebišovská energetická, s.r.o.:
Začiatok vykurovania sa začína po splnení podmienok daných vyhláškou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví č. 630/2005. Zo spúšťaním vykurovania sa začalo dňa 7.10.2015. Rekonštrukciou rozvodov nie je obmedzená možnosť vykurovania žiadneho objektu. Minimálne obmedzenie nastane pri samotnom prepojení každého bytového domu z jestvujúceho systému na nový potrubný systém.

2. V miestach pôvodnej zelene, ktoré boli dotknuté stavbou teplovodov a ktoré sú už upravované do pôvodného stavu, je v súčasnosti na I. a II. etape výstavby osev trávnatým semenom súčasťou konečných terénnych úprav.
V zmysle rozkopávkových povolení mesto stanovuje investorovi povinnosť narušené plochy uviesť do pôvodného stavu.

3. Zeleň, ktorá bola vyrúbaná v priebehu výstavby nových teplovodov, sa nachádzala v ochrannom pásme teplovodov, kde táto zeleň ani nemala byť pôvodne vysádzaná. Pred a v priebehu výstavby bolo snahou zástupcov mesta a zhotoviteľa stavby rozsah odstraňovania tejto zelene pre účely výstavby minimalizovať na nevyhnutné množstvo oproti pôvodnému zámeru. Mesto Trebišov, ako príslušný orgán štátnej správy rozhodujúci v prvom stupni vo veciach ochrany prírody, vydal súhlas na výrub 22 ks drevín pre obchodnú spoločnosť Trebišovská energetická, s.r.o. Pôvodne bolo žiadaných na výrub 77 ks stromov. Náhradná výsadba za vyrúbané dreviny v počte 44 ks drevín s minimálnou výškou 3m bude realizovaná mimo ochranných pásiem teplovodov v zmysle právoplatných rozhodnutí na výrub drevín vydaných Mestom Trebišov. Termín realizácie náhradnej výsadby vzhľadom na skutočnosť, že stavba „Optimalizácia distribučnej sústavy tepla v Trebišove“ ešte nie je ukončená, sa predpokladá v jarných mesiacoch budúceho roka.

Oddelenie výstavby a majetku

01.10.2015 21:42 - Marek Kovac

Dobry vecer.Chcem sa spytat zase,ze na Kutnohorskej ulici preco daktori vodici parkuju po travnikoch a na pristupovej ceste k garazam a tym padom polovicka pristupovej cesty blokovana a vchadzajuci majitelia garazi maju problem a su obmedzeny pri vjazde do garazi a vychadzajuce auta od garazi zase nemaju dostatocny rozhlad na cestu kvoli zaparkovanym autam na pristupovej ceste k garazom.Pred tym pokutovali za parkovanie na travniku a teraz preco uz upustili od toho?Pred par dnami som sa tu stazoval a do teraz som odpoved nedostal a este ani moj prispevok nebol zverejneny.Dakujem za odpoved.

Odpoveď

Dobrý deň,

po rozkopaní niektorých ulíc v meste Trebišov z dôvodu pokládky teplovodného potrubia sa vodičom do určitej miery sťažili parkovacie možnosti. Na základe Vášho podnetu boli hliadky Mestskej polície upozornené, aby si viac všímali a riešili parkovanie na Vami uvádzanej ulici a v jej okolí.
V prípade potreby okamžitého riešenia nesprávneho parkovania, vec oznamujte na bezplatnom telefónnom čísle 159 (do 22.00 hod.) alebo na bezplatnom telefónnom čísle 158 (po 22.00 hod.).
Ďakujeme za podnet.


Vladimír Binka
poverený funkciou náčelníka

© 2024 MESTO TREBIŠOV