Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

08.10.2015 12:08 - Karafová

Je pravda, že za vývoz odpadu na zberný dvor v časti Paričov je potrebné zaplatiť poplatok ? To budeme behať s každým vozíkom za poplatkom? Som zvedavá koľko odpadu bude zase mimo zberného dvora. Ak je to samozrejme pravda.

Odpoveď

Dobrý deň.

Technické služby mesta Trebišov prevádzkujú zberný dvor na Stavebnej ulici č.2. Do areálu na predmetnej ulici občania mesta Trebišov môžu bezplatne doviesť 1m3 stavebného odpadu ročne, zelený odpad, elektroniku atď.
V časti Paričov nie je Zberný dvor. Pozemok je súkromný. TS mesta Trebišov v areáli prevádzkujú separáciu odpadov /plasty, papier, sklo/v hale.
Od 20.10.2015 bude areál monitorovaný kamerami, bude osadená značka Zákaz vjazdu a označenie súkromný pozemok. Každé porušenie na základe záznamu bude riešené.
Odvoz odpadu je možné v priebehu roka objednať v TS mesta Trebišov za úhradu, resp. využiť Jarné a Jesenné upratovanie.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

05.10.2015 17:56 - Jaroslav Duc

Dobry den.Prosim vas je mozne aby na ulici Nemocnicka boli nastriekane ciary na parkovacie miesta.Miestny ludia su samolubi a nevedia zaparkovat auto tak aby ostalo miesto aj pre ostatnych.Dakujem

Odpoveď


Dobrý deň.

Dopravné značenie parkovacích miest realizuje stavebná skupina, ktorá tiež plní úlohy týkajúce sa opráv majetku mesta. V súčasnosti je značenie parkovacích plôch obmedzené zložitou dopravnou situáciou v meste, spôsobenou rozkopávkami na trasách výmeny teplovodných potrubí. Pri vyhovujúcich poveternostných podmienkach bude na jeseň ešte dokončené vodorovné dopravné značenie na Komenského ulici. V obnove značenia parkovacích plôch budeme pokračovať na jar 2016.


Ing. Ján Bogda
referent pre výstavbu

23.09.2015 20:36 - Z S.

Dobrý deň , rada by som sa informovála otázka Romského etnika,Všimam si dosť Romskych občanov ,hlavne deťi v predškolským vekom, nemaju žiadne ciele poznáju len život v smetnom koši , su tákto vedeny a učený ,Prosím vás pekne prečo Pre tie deti, nie su v meste Trebišov !Umožnené ták iste možnosťi vzdelavania predškolským vekom dieťata Ved biele deťi naštevúju škôlky a preto máju možnosť vzdelavania a učlenenia sa komunite ,Dajťe šancu aj romským deťom ! Nech od začiatku vedia , a poznáju Pravidla školskeho poriadku rozumeju reči slovenského jazyka Hygieníckých navýkov,zodpovednosťi ,Pevne verim Tomu že školske dochadzky budu o niečo precentualne vyššie , ako doposial , Musi existováť aj riešenia na To aby mesto Trebišov zaoberalo aj takým problemom , ako su deťi v osádach vo veku od 3-6r, Dakujem ,

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto Trebišov sa zapojilo do pripravovaného NP „Take away“, financovaného prostredníctvom prioritnej osi 5 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje pre programové obdobie 2014-2020, ktorý bude realizovaný Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, s cieľom uplatňovať komplexný princíp vo všetkých oblastiach súbežne na vybranom území, stanovenom na základe odsúhlasenej metodológie zjednodušeného indexu segregácie

ÚSVRK ako realizátor implementácie národného projektu, pokrývajúceho všetky uvedené oblasti (vzdelávanie, zdravie, bývanie, zamestnanosť), zabezpečuje integrovaný a systémový prístup pri riešení problémov a potrieb cieľovej skupiny projektu – obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít . V súlade s prioritnými politikami Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020 bude garantovať komplexné riešenie nepriaznivej situácie marginalizovaných rómskych komunít vo viacerých oblastiach súčasne, prepojenosť jednotlivých intervencií a kvalitu ich výkonu v teréne.

Jeden z povinných programov NP „Take away“ je podpora vzdelávania detí v ranom detstve.


S pozdravom

Mgr. Henrieta Demjanová
vedúca oddelenia sociálnych vecí

13.07.2015 16:36 - I. Rác

Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa nebudú v blízkej budúcnosti môcť dať odkúpiť nájomné byty na ulici Boženy Němcovej do osobného vlastníctva. Za Vašu odpoveď vopred pekne ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň.

Byty v bytovom dome 3538 na Ul. B. Němcovej bude môcť vlastník – mesto Trebišov odpredať do osobného vlastníctva až v období, keď nebudú zaťažené žiadnym úverom a za predpokladu, že sa nezmení súčasná legislatíva (zák. 182/1993 Z.z.). Keďže úverovými zmluvami nedisponujeme, nemôžeme podať informáciu s presnými termínmi, kedy bude môcť vlastník byty začať odpredávať (podľa našich informácii zhruba niekedy v roku 2035).

S pozdravom

Ing. Marián Číž
námestník pre SDaB

27.09.2015 20:12 - Juraj Obrin

Dobrý deň zaujíma ma koľko má mesto výlepných plôch na lepenie. Plagátov a koľko z nich je platených. A za akú sumu sa na ne vylepuje.

Za odpoveď Ďakujem.

Odpoveď

Mesto Trebišov má na vylepovanie plagátov a oznamov určených 10 miest, a to:

1. Sídlisko Sever - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
2. Milhostov - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
3. Predstaničný priestor ŽSR a SAD - 1 ks dvojstranná výlepná plocha, 2 ks betónové skruže
4. Nákupné stredisko Kaufland - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
5. Nemocnica s poliklinikou - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
6. Nákupné stredisko Paričan - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
7. Paričov -1 ks dvojstranná výlepná plocha
8. Mestské kultúrne stredisko - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
9. Nákupné stredisko Adriana - 1 ks dvojstranná výlepná plocha
10. Pošta - 1 ks dvojstranná výlepná plocha

Vylepovanie na tieto miesta je bezplatné.

Ing. Miroslav Eliáš
referent odd. výstavby a majetku

29.09.2015 09:38 - Ing. Slavomír ILLEŠ

Je pravda, že v rekonštruovanom dome smútku nie sú naplánované chladničky? Ak áno, je treba to urýchlene zmeniť kým sa to dá a doplánovať ich, lebo budeme horší ako ktorákoľvek obec. A to zas kto podpísal projekt a zmluvu na rekonštrukciu, asi amatéri čo sa tomu nerozumejú.

Odpoveď

V projekte rekonštrukcie Domu smútku sú naplánované chladiace boxy. Pri uskutočnenom verejnom obstarávaní na výber dodávateľa stavby v roku 2014 neboli zahrnuté do rozpočtu a nie sú ani predmetom zmluvy o dielo.

Oddelenie výstavby a majetku

20.09.2015 21:04 - v.g.

dobrý deň,
zaujímalo by ma, či streetworkové ihrisko bude zabezpečené pred vandalmi? Či tam bude zvlášť osvetlenie. A či plánujete niečo podobné aj pre menšie deti, nejaké multifunkčné ihrisko, nie len piesok a šmýkalku. ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,
v budúcnosti plánujeme rozšíriť mestský kamerový systém z dotácií Ministerstva vnútra Slovenskej republiky aj o kameru monitorujúcu okolie novovybudovaného street workoutového parku a posilniť hliadky mestskej polície v uvedenej lokalite.

Do podobných projektov sa budeme zapájať aj v budúcnosti. Mesto Trebišov má v pláne realizovať výstavbu menšieho športového ihriska pre malé deti na sídlisku na Ul. Kpt. Nálepku, futbalového ihriska s umelou trávou v areáli Slavoj Trebišov vďaka získanej podpore zo Slovenského futbalového zväzu a výstavbu multifunkčného ihriska s umelým trávnikom pre deti a mládež v Milhostove, na ktoré mesto získalo dotáciu z Úradu vlády Slovenskej republiky, no v súčasnosti nemá poslancami MsZ schválené spolufinancovanie na jeho realizáciu.

S pozdravom

Ing. Maroš Telepovský
referent pre miestny rozvoj

29.09.2015 11:08 - Július Selecký

Dobrý deň.
Na aký účel mesto zakúpilo vlajky Ruska v počte 2 ks. o rozmere 150x100 cm.
Za odpoveď vopred ďakujem.
J. Selecký

Odpoveď

Vlajky Ruska boli zakúpené z dôvodu ich používania pri slávnostných príležitostiach(kladenie vencov, oficiálne návštevy). Doteraz používané vlajky sú už staré, opotrebované a tým nevhodné na používanie.

Ing. Martin Telepčák
oddelenie organizačné

15.09.2015 14:40 - Jozef Biely

Dobry den Vazene vedenie mesta,

Mam otazku, ci vedeniu mesta nevadi, ze klub MŠKM Trebisov, ktory je dotovany priamou dotaciou cca 60000-80000 eur a nepriamo cca 30000 eur bez juniorskeho a muzskeho hokeja, kde su tzv. najlepsi treneri a manazeri, dosahuju tretim rokom svojej cinnosti dlhodobo zahanbujuce vysledky.

A ci je spravodlivo rozdelena dotacia voci ostatnym mladeznickym klubom, kde hraje predovsetkym trebisovska mladez a nie mladez z cudzich obci a miest.

Dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Klub MŠKM Trebišov je mestská príspevková organizácia zriadená na plnenie úloh mesta v oblasti telesnej kultúry a športu a je financovaná na základe schváleného rozpočtu, ako aj z vlastných zdrojov. Rozpočet a rozsah dotácií pre tzv. "veľké" športy každoročne schvaľujú poslanci mestského zastupiteľstva. Dotácie všetkým športovým klubom sú zamerané na ich podporu a rozvoj detí a mládeže. Platy trénerov jednotlivých družstiev MŠKM Trebišov sú na tej istej úrovni ako v minulom roku. Mesto má záujem podporovať hokejový mládežnícky šport a do budúcnosti stavať najmä na domácich hráčoch. Aj z toho dôvodu sa snaží vytvárať podmienky pre kvalitnú prípravu všetkých mládežníckych družstiev. Mesto Trebišov však nie je oprávnené určovať alebo obmedzovať členstvo v jednotlivých športových kluboch.

kancelária primátora

16.09.2015 11:25 - Jozef Brunacký

Dobrý deň,
Chcem sa spýtať či má súhlas firma Antik na pripokládku svojich optických káblov a káblových šácht do výkopov pre teplovod. Konkrétne na ul. Kutnohorskej a káblové šachty uložila rovno do stredu zelene. Taktiež firma ktorá robí výkopy pre teplovod uložila do zeme uzemňovacie pasy avšak uzemňovacie vodiče nechala na povrchu, čo je v rozpore z vyhláškou, nehovoriac o tom aké nebezpečenstvo číha na deti v okolí bytoviek, konkrétne je tak urobene na ulici Kutnohorskej napr. 2112 a ďalších b.j..

Odpoveď

Dobrý deň,

realizáciu stavby uskutočňuje Trebišovská energetická, s.r.o. Poskytujeme nasledovné vyjadrenie k Vašim otázkam:

Ing. Švolik – Trebišovská energetická, s.r.o.:

Firma Antik je subdodávateľ, ktorý ukladá optické chráničky pre zhotoviteľa stavebných prác. V rámci realizovanej stavby teplovodných rozvodov sa realizujú optické siete, ktoré budú slúžiť na komunikáciu medzi centrálnym dispečingom a jednotlivými odovzdávajúcimi stanicami tepla, ktoré sú umiestnené v jednotlivých bytových domoch. Firma Antik nemá súhlas na pripokládku svojich optických káblov do realizovaných výkopov.

Miroslav Kurej - Tenza, a.s.:

Práce opráv zapojení uzemňovacích sústav prevádza špecializovaná subdodávateľská firma postupne a nadväzne na práce teplovodných rozvodov. V zmienených prípadoch neboli práce v danej chvíli celkom dokončené. Práce na uzemňovacích sústavách zmienených bytových domov budú dokončené 18.9.2015, a to vrátane vydania revíznej správy tak, aby všetko zodpovedalo platným súvisiacim vyhláškam.

23.09.2015 11:06 - Ing. Slavomír ILLEŠ

Klobúk dolu, ďakujem za odpoveď.

11.09.2015 16:50 - Viera Hrivňáková

1/
Dávam do pozornosti nový nešvár pri našej bytovke: neprispôsobiví občania, ktorí celé dni posedávajú pri garážach medzi ul. J.Husa a ČSA vyhadzujú tašky s odpadom, ktoré vyberú z kontajnera, na garážové strechy. Od včera je tam perový zmoknutý vankúš v obliečke a objemná plná taška JYSK. Dnes pribudli ďalšie dve igelitky, odpad už hádžu na obe strany / aj na garáže vpravo, aj vľavo/. Prosím hliadky čistoty o odpratanie ale aj o častejšie kontroly. Zle sa na to pozerá z poschodí okolitých bytoviek a nedá sa to vysvetliť zahraničnej návšteve z kultúrneho sveta.
2/
A ešte jeden dotaz: ako by sme mohli zabrániť tomu, aby vyberali odpad z kontajnerov? Ako máme postupovať, ak chceme zamykateľnú "klietku" na kontajner? V Sečovciach klietky zabezpečuje Mestský úrad bezplatne k bytovkám, preto adresujem tento dotaz mestu TV.

Odpoveď

Dobrý deň,

1/ Ďakujeme za podnet. Pri kontrole bola nájdená na streche garáže jedna malá taška, ktorú sme následne odstránili.

Miroslav Davala
MsAS

2/ V minulom období aj mesto Trebišov dalo vyrobiť klietky na kontajner. V súčasnom období je ešte 1ks klietky na 2ks kontajnerov voľný. Podrobné vysvetlenie na tel.č. 0905 527 468.

Michal Davala
TS Trebišov

16.09.2015 13:47 - Michal Fedor

Poslal som Vám otázku, či je pravda, že pri odpredaji tepelného hospodárstva , trebišovskej energetickej spoločnosti bolo zatajené, že teplovodné potrubia nie sú vymenené čim cena bola vyššia ako mala byť. Údajne trebišovská energetická spoločnosť sa domáha doplatku. Čo je na tom pravdy ??? Môžete zverejniť kúpnu zmluvu, alebo kde sa k nej dostanem ?

Odpoveď

Mesto Trebišov v roku 2012 odpredalo Tepelné hospodárstvo spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o. :

- Zmluva o kúpe nehnuteľností „K1 – nehnut“ zo dňa 28.09.2012, predmetom ktorej je odpredaj kotolní, výmenníkových staníc a pozemkov za cenu 807 246 eur (www.trebisov.sk – zmluvy 2012)

- Kúpna zmluva „K1 – hnut“ zo dňa 28.09.2012, predmetom ktorej je odpredaj hnuteľných vecí a rozvodov tepla za cenu 2 242 196 eur (www.trebisov.sk - zmluvy 2012)

- Zároveň dňa 28.09.2012 uzatvorilo Mesto Trebišov so spoločnosťou Trebišovská energetická s.r.o. Zmluvu o spolupráci (www.trebisov.sk – zmluvy 2012)

- Dňa 07.11.2013 uzatvorilo Mesto Trebišov s vyššie uvedenou spoločnosťou Dohodu o vysporiadaní nárokov, predmetom ktorej je vrátenie sumy 276 990 eur spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o. (www.trebisov.sk – zmluvy 2013)v súvislosti s chybami plnenia dodaného mestom, konkrétne mimoriadnych vysokých strát v distribúcii tepla, ktoré významne prevyšovali povolené normatívy.

K druhej časti otázky uvádzame, že terajšie vedenia mesta má záujem v čo najväčšej miere odbúrať negatívny dopad tejto stavby na plynulosť cestnej premávky, na narušenie povrchu mestských komunikácií a životné prostredie, hlavne z hľadiska počtu vyrúbaných stromov. Zodpovední zamestnanci mesta sa zúčastňujú vytyčovania trás v teréne v snahe prispôsobiť trasy na uloženie potrubí tak, aby nedochádzalo k narúšaniu chodníkov, parkovísk a iných spevnených plôch, vrátane tých, ktoré boli za bývalého vedenia mesta zrealizované v priebehu roka 2014 aj na miestach, kde sa v roku 2013 povolila výstavba potrubí.

Mesto sa v súčasnom období snaží dohodnúť s investorom stavby na určitých kompromisoch, je však potrebné konštatovať, že na základe vyjadrenia investora stavby - spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o., finančné náklady vzniknuté nad rámec rozpočtu stavby, ktorý bol vyhotovený v zmysle právoplatného stavebného povolenia, budú v konečnom dôsledku premietnuté do ceny tepla pre odberateľov. Ak vezmeme do úvahy túto nie zanedbateľnú skutočnosť, mesto pri svojich požiadavkách na úpravu trás musí rešpektovať zásadu nezvyšovania nákladov stavby, a to tak, aby nebol dôvod na zvýšenie ceny tepla pre občanov.

Oddelenie výstavby a majetku

27.08.2015 10:05 - Ing. Slavomír ILLEŠ

1.Má mesto v zmluve s firmou, ktorá realizuje výmenu teplovodných potrubí, uvedené aj prípady reklamácie z dôvodu sadania asfaltových plôch napr. na dobu 5 rokov?
2. Nevidím aby sa likvidovalo staré potrubie, to ostane v zemi?
3. V rámci týchto výkopov sa neuvažovalo aby Bytový podnik naťahal káble na káblovú televíziu miesto terajšieho vzdušného vedenia, poprípade sa pripravili optické káble s nejakou internetovou firmou?
4. Kto je zodpovedný a podpísaný pod touto zmluvou za mesto?
5. Prečo sa pred voľbami na primátora v roku 2014 dali vyasfaltovať komunikácie, chodníky a sídliskové priestory a teraz sa rozkopali? Nevedelo sa, že sa to bude kopať? Boli na to využité predpokladám financie z mesta, čiže nás všetkých nehospodárne?
6. Mohli by ste zverejniť úplnú zmluvu na Optimalizáciu distribučnej sústavy tepla v Trebišove?
Ďakujem za odpovede.

Odpoveď

Dobrý deň,

k otázke č.1
Mesto Trebišov v roku 2012 odpredalo Tepelné hospodárstvo spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o. :
- Zmluva o kúpe nehnuteľností „K1 – nehnut“ zo dňa 28.09.2012, predmetom ktorej je odpredaj kotolní, výmenníkových staníc a pozemkov za cenu 807 246 eur (www.trebisov.sk – zmluvy 2012)
- Kúpna zmluva „K1 – hnut“ zo dňa 28.09.2012, predmetom ktorej je odpredaj hnuteľných vecí a rozvodov tepla za cenu 2 242 196 eur ( www.trebisov.sk - zmluvy 2012)
- Zároveň dňa 28.09.2012 uzatvorilo Mesto Trebišov so spoločnosťou Trebišovská energetická s.r.o. Zmluvu o spolupráci ( www.trebisov.sk – zmluvy 2012)
- Dňa 07.11.2013 uzatvorilo Mesto Trebišov s vyššie uvedenou spoločnosťou Dohodu o vysporiadaní nárokov, predmetom ktorej je vrátenie sumy 276 990 eur spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o. (www.trebisov.sk – zmluvy 2013) v súvislosti s chybami plnenia dodaného mestom, konkrétne mimoriadnych vysokých strát v distribúcii tepla významne prevyšujúcich povolené normatívy.
Spoločnosť Trebišovská energetická s.r.o. ako vlastník Tepelného hospodárstva požiadala Stavebný úrad Mesta Trebišov o vydanie stavebných povolení na stavby „Optimalizácia distribučnej sústavy tepla v Trebišove“ (rozvody teplovodov) a „Centrálny energetický zdroj Trebišov“ (kotolňa na biomasu vrátane príslušenstva). Na predmetné stavby boli vydané stavebné povolenia 27.06.2013 a 17.07.2013.
Ako vyplýva z vyššie uvedeného, stavebníkom (investorom) v súčasnosti realizovanej stavby na území mesta je vlastník Tepelného hospodárstva Trebišovská energetická s.r.o.
Na základe uvedených skutočností Mesto Trebišov nemá a ani nemôže mať uzavretú zmluvu s dodávateľom, teda firmou, ktorá realizuje stavbu. Uzavretú zmluvu s dodávateľom má stavebník – Trebišovská energetická. Záručná doba a podmienky reklamácií by mali byť riešené v tejto zmluve. Mesto Trebišov ako príslušný cestný správny orgán vydáva v súčasnosti pre investora stavby Trebišovskú energetickú s.r.o. povolenia na zvláštne užívanie komunikácií – rozkopávky, v ktorých sú stanovené podmienky pre realizáciu rozkopávok a podmienky pre ich následné uvedenie do pôvodného stavu, rešpektujúc stanoviská Dopravného inšpektorátu PZ v Trebišove.

K otázke č.2
Trebišovská energetická s.r.o. nepodala žiadosť o odstránenie existujúcich teplovodných potrubí, tzn., že staré potrubia ostávajú v zemi.

K otázke č.3
V bode 9.1 vyššie uvedenej zmluvy o spolupráci je uvedená možnosť uloženia nových sietí do výkopov realizovaných Trebišovskou energetickou s.r.o. K predmetnej problematike sa dňa 18.08.2015 uskutočnilo pracovné stretnutie za účasti zástupcov Trebišovskej energetickej s.r.o., Mesta Trebišov, Bytového podniku Trebišov s.r.o., spoločností Antik Telecom s.r.o. a E-Max Internet & IT s.r.o., kde bolo zástupcom spoločnosti Trebišovská energetická s.r.o. uvedené, že požiadavky na uloženie káblov zo strany mesta, prípadne iných spoločností, mali byť na Trebišovskú energetickú s.r.o. uplatnené v čase spracovania projektovej dokumentácie stavby, teda v roku 2013. Zo strany vtedajšieho vedenia mesta takéto požiadavky uplatnené neboli a ako uviedol zástupca spoločnosti, v tom čase bolo vedenie mesta informované o tom, že Trebišovská energetická s.r.o. spolupracuje so spoločnosťou Antik Telecom s.r.o., ktorá bude zabezpečovať monitorovanie celého systému Tepelného hospodárstva.
Napriek uvedenej skutočnosti v súčasnosti prebiehajú rokovania medzi Bytovým podnikom Trebišov a Trebišovskou energetickou s.r.o. o možnostiach uloženia sietí tejto mestskej spoločnosti.

K otázke č.4
Všetky uvedené zmluvy a stavebné povolenia boli vydané v minulom volebnom období a podpísané vtedajším primátorom Ing. Mariánom Kolesárom.

K otázke č.5
Na otázku prečo sa pred voľbami v roku 2014 dali vyasfaltovať komunikácie, chodníky a sídliskové priestory a teraz sa rozkopávajú, uvádzame nasledovné:
V projektovej dokumentácii, ktorá je súčasťou stavebného povolenia z roku 2013, sú zakreslené trasy vedení teplovodných potrubí. Z akého dôvodu sa bývalé vedenie rozhodlo v roku 2014 rekonštruovať spevnené plochy, komunikácie a chodníky v trasách navrhovaných teplovodných vedení, nám nie je známe.
Mesto sa v súčasnom období snaží dohodnúť s investorom stavby Trebišovskou energetickou s.r.o. na určitých kompromisoch, je však potrebné konštatovať, že na základe vyjadrenia investora stavby, finančné náklady vzniknuté nad rámec rozpočtu stavby, ktorý bol vyhotovený v zmysle právoplatného stavebného povolenia, budú v konečnom dôsledku premietnuté do ceny tepla pre odberateľov. Ak zoberieme do úvahy túto nie zanedbateľnú skutočnosť, mesto musí pri svojich požiadavkách na úpravu trás rešpektovať zásadu nezvyšovania nákladov stavby, a to tak, aby nebol dôvod na zvýšenie ceny tepla pre občanov.

K otázke č.6
Zmluvy sú zverejnené na webovom sídle mesta.

Oddelenie výstavby a majetku

19.09.2015 08:02 - Marian

Pred bytovym domom 2206/37 na Komenskeho ulici je poskodeny stlp verejneho osvetlenia ktory je znacne ohnuty a ohrozuje zivot, zdravie a majetok obyvatelov.Dna 12.9.15 don nacuval vodic smetiarskeho auta.,,Snad to aj nahlasil".

Odpoveď

Dobrý deň.

Vami uvedený problém bude odstránený v 39. týždni kalendárneho roka.

M. Davala
TS Trebišov

18.09.2015 20:06 - Ján Baloc

V roku 2015 mesto Trebišov plánuje rekonštruovať verejné osvetlenie. Bude zrekonštruované verejné osvetlenie aj medzi bytovkami 1448-1449-1450-1451 a 1452 na ulici kpt. Nálepku?

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto Trebišov zareagovalo na výzvu vyhlásenú 30.4.2015 Ministerstvom hospodárstva. Na základe cenového prieskumu svietidiel a rozvádzačov bol navrhnutý projekt, v ktorom sa počítalo aj s uvedenými bytovkami na ulici kpt. Nálepku. Po vypracovaní svetelnotechnickej štúdie autorizovaným inžinierom, ktorá bola potrebná pre podanie žiadosti o dotáciu, sme, žiaľ, museli danú oblasť vypustiť. Hlavným dôvodom je, že na uliciach kpt. Nálepku a Cukrovarská, ktoré sú plánované pri rekonštrukcii verejného osvetlenia ako celok, je cesta I. triedy s rôznou rýchlosťou cestnej premávky. Spracovateľ svetelnotechnickej štúdie mesto upozornil, že na cestu I. triedy sú pri zákonom povolených rýchlostiach dané špecifické podmienky, a preto sú z dôvodu dodržania noriem potrebné výrazne drahšie svietidlá než boli sprvoti plánované.
Celkový objem finančných prostriedkov len pre túto oblasť bol odhadnutý na vyše 300 000 eur. Keďže max. výška dotácie je 750 000 eur a mesto sa zameralo zrekonštruovať hlavne časti mesta s najväčšou koncentráciou osôb a automobilov, bolo nútené v prvej etape rekonštrukcie verejného osvetlenia túto oblasť vypustiť. Modernizácia verejného osvetlenia spomínaných ulíc je preto naplánovaná v ďalšej etape rekonštrukcie.

S pozdravom

Ing. Jozef Ferjo
referent pre miestny rozvoj

18.09.2015 10:26 - Mgr.Radovan Jílek

Dobrý deň,
neodpovedali ste mi na priamu otázku, preto Vás opätovne žiadam o informáciu, kedy sa uskutoční stretnutie primátora s občanmi.
Ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

termín stretnutia primátora s občanmi bude zverejnený na webe mesta s dostatočným predstihom. V prípade, že máte záujem o stretnutie s primátorom, môžete si s ním dohodnúť termín v rámci hodín pre verejnosť, ktoré sa uskutočňujú v pravidelných intervaloch. Môžete tak urobiť telefonicky alebo osobne na adrese:
Mestský úrad
M. R. Štefánika 862/204
075 25 Trebišov

kancelária primátora, 2. posch.
+421 56 6713 305

kancelária primátora

14.09.2015 18:10 - Renáta

Dobrý deň, bude mesto organizovať zbierku obnoseného šatstva aj tento rok? Ešte by som rada vedela adresu a kontakt skladu solidarity,ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

po prvej úspešnej Zbierke použitého šatstva, ktorá sa uskutočnila v máji tohto roka, bude Mesto Trebišov organizovať aj druhú Zbierku použitého šatstva, ktorá je naplánovaná v mesiacoch október a november 2015. Bližšie informácie týkajúce sa predmetnej zbierky budú v dohľadnom termíne zverejnené na webovom sídle mesta. Charitatívne centrum Sklad Solidarity pre občanov mesta Trebišov sa nachádza na Ul. Gorkého č.614, 075 01 Trebišov.

PhDr. Anna Dragulová
odd. sociálnych vecí

20.09.2015 21:06 - v.g.

dobrý večer,

budú jesenné trhy? Ak áno, v akom termíne a čo všetko tam bude? ďakujem pekne

Odpoveď

Jesenný trh sa tento rok uskutoční na uliciach J. Kostru a Škultétyho v dňoch 21. – 22. októbra 2015. Počas konania trhu ponúkajú predajcovia zmiešaný sortiment. Predmetom ambulantného predaja je potravinársky tovar, odev, textil, obuv a ostatný priemyselný tovar, služby, rýchle občerstvenie, produkty remeselnej výroby, ľudovej a umeleckej tvorby. Súčasťou trhu sú aj detské atrakcie.

kancelária primátora

10.09.2015 11:53 - Ing.Vnek Stanislav

Dobrý deň!
Budú v dohľadnej dobe osadené na cintoríne v Trebišove urnové steny?
Základy pod nich tam už sú niekoľko rokov.
Ďakujem!

Odpoveď

Áno, urnové steny budú osadené v 2. etape výstavby novej časti cintorína. Avšak, v rozpočte na tento rok sa s 2. etapou cintorína neplánuje. Ešte nebola ukončená a odovzdaná ani 1. etapa, čiže najskôr v budúcoročnom rozpočte bude potrebné počítať s finančnými prostriedkami na ukončenie 1. etapy a prípadne podľa finančných možností mesta zrealizovať aj 2. etapu, alebo aspoň jej časť týkajúcu sa urnovej steny.

odd. výstavby a majetku

16.09.2015 11:30 - Jaroslav Novák

za bytovým domom č.2206 a na det.ihrisku nesvieti polovica lámp a taktiež ich neskoro zapínate,kedy zjednáte nápravu?!/tento stav trvá už dlho/

Odpoveď

Dobrý deň.

Uvádzaný problém bude odstránený do 19.9.2015.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

15.09.2015 07:31 - katka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké doklady treba doniesť zo zahraničia (stačia originalne,alebo preložené?)na vybavenie slovenského občianstva dieťaťa narodeného v zahraničí. Ďakujem Za odpoveď!

Odpoveď

Prajem pekný deň!

Dieťa narodené v zahraničí má slovenské občianstvo, ak aspoň jeden z rodičov je štátny občan SR.
V prípade, ak ste mali na mysli vybavenie slovenského rodné listu, je potrebné postupovať nasledovne:
Slov. rodný list sa vybavuje v mieste trvalého pobytu matky. Rodný list je potrebné opatriť apostillovou pečiatkou /ak si to vyžaduje SR/. Neviem, v ktorom štáte sa dieťa narodilo.
Rodný list preložiť do slovenského jazyka /na Slovensku/, urobiť fotokópiu a overiť u notára.
Sobášení rodičia:
- rodičia sú Slováci - rodné listy a sobášny list /originál alebo fotokópie, osobitná matrika vráti/
- fotokópia občianskeho preukazu matky /ak je OP vydaný po narodený dieťaťa, matka doloží potvrdenie o štátnom občianstve z Obvodného úradu v Košiciach/
Slobodní rodičia:
- ak je otec uvedený v rodnom liste dieťaťa, je potrebné predložiť RL rodičov
- ak nie je otec uvedený v rodnom liste a je otcom dieťaťa, je treba urobiť zápisnicu o určení otcovstva na matrike
- ak je matka vdova - úmrtný list manžela
- ak je matka rozvedená - právoplatný rozsudok o rozvode
- ak je otec cudzinec, jeho trvalý pobyt v dobe narodenia dieťaťa a štátne občianstvo /spísať na papier na matrike/ Potom nasleduje spísanie zápisu o narodení dieťaťa a zaslanie na Osobitnú matriku v Bratislave. Čakacia doba na vybavenie 2-3 mesiace.

Iveta Tomková
Matričný úrad

14.09.2015 22:09 - Lenka

pekny den chcela by som poprosit kompetentnych o opravu detskeho ihriska na sidlisku juh a taktiez ci by tam nemohli zamestnanci aktivacneho strediska vypratat ten bordel co tam narobili nasi spoluobcania, je tam porozbijane velke mnozstvo flias od alkoholu deti si mozu ublizit. dakujem

Odpoveď

Tak ako na všetkých sídliska v rámci mesta, tak aj na sídlisku Juh má Mestské aktivačné stredisko tzv. stálu službu, t.z. sú tam pracovníci, ktorí neustále počas pracovných dní od 7.00 h do 15.00 h a mimo pracovných dní od 7.00 h do 9.00 h a od 11.00 h do 13.00 h zabezpečujú odstránenie vzniknutého znečistenia. V prípade zistenia znečistenia občanmi mimo týchto hodín je potrebné volať bezplatne Linku čistoty na tel. č. 0800 500 030, ktorej pracovníci denne do 18.00 h zabezpečia odstránenie zisteného znečistenia. Pri prijatí hlásenia o znečistení po 18.00 h sa odstránenie zrealizuje ihneď na druhý deň ráno.

Miroslav Davala
vedúci MsAS

09.09.2015 16:43 - Radovan Jílek

Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať, ako chce stavebný úrad riešiť parkovanie na ul. SNP pred bytovým domom 2342, 2343, kde parkovacie miesta nespĺňajú normy na dĺžku parkovacieho miesta a cúva sa priamo do jazdnej dráhy.

Ďakujem
Radovan Jílek

Odpoveď

Dobrý deň,
parkovanie na sídlisku JUH súbežne s Ulicou SNP je dlhodobo neriešená otázka. Na ucelenú koncepčnú zmenu parkovania je potrebný stavebnotechnický zásah do existujúcich verejných priestranstiev s novou organizáciou dopravy. Táto organizačná zmena je nielen technicky, ale aj finančne náročná. Vzhľadom na to, že mesto Trebišov takéto prostriedky v rozpočte nemá, bude sa uchádzať o získanie finančných prostriedkov z eurofondov. V súčasnej dobe žiadna takáto výzva nie je.

Ing. Iveta Verešová
referent oddelenia výstavby a majetku

02.09.2015 23:19 - anonym

Dobry den
na Kutnohorskej ulici pri potravinach sa pohybuju viac tulavych maciek,zaujima ma kto ma v kompetencii ich odchytit,dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

odchyt túlavých a zabehnutých zvierat vykonáva Mestská polícia Trebišov. Situáciu ohľadne tejto problematiky MsP monitoruje. Odchyt túlavých mačiek je možný po posúdení priestoru odchytu príslušníkmi mestskej polície. Na vykonanie odchytu mačiek sa v lokalite s ich výskytom umiestňujú pasce.

Vladimír Binka
poverený funkciou náčelníka

30.08.2015 20:05 - Juraj Obrin

Dobrý deň bývam vo vchode Komenského 2206 a počas školského roka nám tu chodia mladistvé osoby často pod hranicou 15 rokov fajčiť za vchod. Všimol som si ale že na konci našej bytovky majú dve vchody výstražný papier od Mestskej polície. Preto apelujem na príslušníkov mestskej polície aby tieto oznamy vylepili na každý jeden vchod v tejto dlhej bytovke. Potom mám pocit že dve vchody sú tu nejako zvýhodňované. Za vyriešenie veci ďakuje Obrin.

Odpoveď

Dobrý deň,

oznam ohľadne fajčenia na vchodoch Vami uvedenej bytovky nevyvesila mestská polícia.

Vladimír Binka
poverený funkciou náčelníka MsP

25.08.2015 16:41 - i.demeterova

pre minule vedenie,pre poslancov z minuleho volebneho obdobia aj pre pracovnikov msu,

ked ste vedeli,ze Trebišovska energeticka pripravuje projekt na doslednu rekonstrukciu teplovodov v meste,a to ste vedeli,kedze vlastni kotolne od r.2013,bolo nutne budovat a rekonstruovat chodniky,je zalostne pozerat ako sa vsetko znicilo pri kopani kanalov na rury,je to skoda penazi aj zelene...nepremyslene alebo zamerne konanie?

Odpoveď

Dobrý deň,

investorom stavby „Optimalizácia distribučnej sústavy tepla v Trebišove“ je Trebišovská energetická s.r.o., ktorej bolo tepelné hospodárstvo odpredané. Z uvedeného dôvodu mesto s dodávateľom stavby nemá uzatvorené žiadne zmluvy. Mesto v súčasnom období vydáva povolenia na rozkopávky, v ktorých stanovuje podmienky na uvedenie spevnených a trávnatých plôch do pôvodného stavu. Na túto stavbu bolo ešte v roku 2013 vydané stavebné povolenie s presne určenými trasami pre uloženie nového teplovodného potrubia. To, či sa v trasách navrhovaného potrubia nachádzajú stromy alebo iná zeleň, sa neriešilo. Dokonca boli v blízkosti niektorých úsekov vysadené v roku 2014 aj nové stromy.
Terajšie vedenia mesta má záujem v čo najväčšej miere odbúrať negatívny dopad tejto stavby na plynulosť cestnej premávky, narušenie povrchu mestských komunikácií a životné prostredie hlavne z hľadiska počtu vyrúbaných stromov. Zodpovední zamestnanci mesta sa zúčastňujú vytyčovania trás v teréne v snahe prispôsobiť trasy pre uloženie potrubí tak, aby nedochádzalo k narúšaniu zrekonštruovaných chodníkov, parkovísk a iných spevnených plôch, ktoré boli za bývalého vedenia mesta zrealizované v priebehu roka 2014 aj v miestach, kde v roku 2013 to isté vedenie mesta povolilo výstavbu potrubí.
Na základe informácií od investora stavby bola v čase prípravy projektovej dokumentácie možnosť, aby mesto požiadalo o pripokládku káblových rozvodov do výkopov investora. Takáto požiadavka v tom čase uplatnená nebola. V priebehu posledných týždňov mesto rokovalo s Trebišovskou energetickou s.r.o. o možnosti uloženia chráničky pre káble Bytového podniku Trebišov s.r.o. Rokovania ešte nie sú ukončené.
Ako z uvedeného vyplýva, mesto v súčasnosti rieši problémy, ktoré mali byť vyriešené v procese prípravy projektovej dokumentácie stavby, prípadne v priebehu jej schvaľovania. Mesto sa v súčasnom období snaží dohodnúť s investorom stavby na určitých kompromisoch. Je však potrebné konštatovať, že na základe vyjadrenia investora stavby finančné náklady vzniknuté nad rámec rozpočtu stavby, ktorý bol vyhotovený v zmysle právoplatného stavebného povolenia, budú v konečnom dôsledku premietnuté do ceny tepla pre odberateľov. Ak zoberieme do úvahy túto nie zanedbateľnú skutočnosť, mesto pri svojich požiadavkách na úpravu trás musí rešpektovať zásadu nezvyšovania nákladov stavby tak, aby nebol dôvod na zvýšenie ceny tepla pre občanov.
Po ukončení stavby bude investor stavby povinný zrealizovať úpravy spevnených plôch a zelene v súlade s podmienkami, ktoré si mesto uplatnilo v rámci rozhodnutí o zvláštnom užívaní komunikácií (povolenia na rozkopávky) a povolení na výrub stromov. Celkovo je stavba z pohľadu rozkopávok rozdelená na 6 etáp. Zatiaľ mesto vydalo povolenia na 1. – 4. etapu s termínom ukončenia do 30.10.2015.

Oddelenie výstavby a majetku

28.08.2015 15:18 - Mariana Kotucova

Dobrý deň,
mala by som dotaz na koordinatota Street workoutového ihriska p. Telepovského. Ihrisko sa má vybudovať medzi ulicami Komenského a Berehovskou, to sa mysli sídlisko za kopcom pri kotolni, kde sa deti v zime sánkuju? Akékoľvek nové projekty pre deti sú v našom meste samozrejme vítané, ale môžete rozloženie ihriska realizovať tak, aby sa deti mali aj kde hrat. V lete aj zime pod kopcom deti využívajú trávnatu plochu na futbal a iné športy. V lete je tam príjemne chladok preto sa tam zdržiava toľko deti. Na rozbitej betonovej ploche sa nedá hrať už ani basketbal i keď je tam basketbalový kôš. Street workoutové ihrisko sa dá realizovať aj trochu ďalej kde su cestičky a chodniky na bicyklovanie. Zoberie prosím Vás moje podnety niekto do úvahy, aby sa to realizovalo s rozumom, pre deti do budúcna. Rada by som sa tiež informovala, lebo žiadnu odpoveď som doposiaľ nedostala, prečo nemôže mesto dosypať piesok na pieskoviská na sídlisku za kotolňou za kopcom.
Dúfam, ze mi niekto odpovie. Ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,
na Vami spomínanom sídlisku za kopcom pri kotolni vlastní Mesto Trebišov len časť pozemku, na ktorom sa nachádza nové parkovisko, kopec, staršie detské konštrukcie na preliezanie, ihrisko s betónovou plochou a časť trávnatej plochy nachádzajúcej sa rovno pod kopcom. Zvyšok pozemku, teda od chodníka ďalej, kde sa nachádzajú cestičky a chodníky na bicyklovanie, nie je majetkom mesta, preto táto časť sídliska neprichádza do úvahy. Na mieste, kde sa v súčasnosti nachádzajú staršie konštrukcie na preliezanie pre deti a pieskoviská, plánujeme v budúcnosti výstavbu nového detského ihriska pre malé deti. Z tohto dôvodu je pravdepodobné, že niektoré staré konštrukcie na preliezanie a pieskoviská bude potrebné odstrániť. Pieskoviská, ktoré zostanú zachované, budú revitalizované a doplnené pieskom.

Na realizáciu workoutového parku je potrebné vymedziť trávnatú plochu s rozmermi 10 x 12 metrov, preto z vyššie uvedených dôvodov by to na tomto sídlisku bolo možné len na trávniku pod kopcom. Aby nový workoutový park nezabral deťom trávnatú plochu, ktorú využívajú na futbal a iné športy a v zime na sánkovanie, bude jeho výstavba realizovaná v susednom bloku, v priestore medzi betónovým ihriskom a Materskou školou na Ul. 1. decembra.

S pozdravom

Ing. Maroš Telepovský
referent pre miestny rozvoj

01.09.2015 06:42 - Karol

Chcel by som sa opýtať, koľko ľudí navštívi ročne múzeum v Trebišove. Druhá otázka je či je vhodné vyberať vstupné v areáli múzea, ak program ktorý tam prebieha je súčasťou dni mesta. Je to propagácia mesta, múzea, parku...

Odpoveď

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove je spojená inštitúcia bývalého Vlastivedného múzea a Regionálneho osvetového strediska v Trebišove, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. V roku 2014 sme zaznamenali návštevnosť okolo 25 000 návštevníkov - títo návštevníci nenavštívili iba múzeum, ale toto číslo predstavuje návštevnosť na všetkých aktivitách a podujatiach, ktoré organizujeme v meste i v regióne. Je potrebné si uvedomiť, že zabezpečujeme podujatia v celom regióne nášho okresu v oblasti múzejníctva, tradícií, histórie, osvetovej činnosti, astronómie, atď.

Vstupné na podujatí Chlebom a vínom sme vyberali preto, lebo je to určite vhodné. Totiž, vo väčšine po celom Slovensku je takéto podujatie spoplatnené. Svojimi širokospektrálnymi aktivitami prispievame k rozšíreniu ponuky kultúrnych služieb v meste i regióne. Symbolické vstupné vo výške 1 € pre dospelého a 0,50 € pre dieťa predstavuje podporu múzea, aktivít a ľudí, ktorí za tým všetkým stoja, aby sa dosiahol výsledok. Dokonca vstupenka bola aj zlosovateľná o praktické tombolové ceny a návštevníci mohli ochutnať aj niektoré tradičné jedlá.
Každý, kto prispel vstupným a zúčastnil sa na podujatí, podporil veľmi dobrú vec. Naši stáli návštevníci a priaznivci to vedia a nemajú s tým najmenší problém.

Mgr. Beáta Kereštanová
riaditeľka MaKCjZ v Trebišove

21.08.2015 13:15 - František Rusnák

Dobrý deň
chcem sa informovať, kde sa dá kúpiť druhé vydanie knihy Trebišov v starých fotografiách
Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Vami spomínaná kniha je už vyše dvoch rokov vypredaná. Predaj bol možný v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove.

Kancelária primátora

© 2024 MESTO TREBIŠOV