EKOTOPFILM/ ENVIROFILM

21.05.2018

Kedy: 31. mája 2018
Kde: DS MsKS Trebišov

Posledný májový deň 31.5 o 16.00 h sa v DS MsKS Trebišov uskutoční festival EKOTOPFILM.

Kvalitné dokumentárne filmy venované trvalo udržateľnému spôsobu života a ochrane životného prostredia

Festival je ojedinelou platformou spájania dvoch pôvodne názorovo odlišných skupín: vedcov – technikov a environmentalistov. Ekotopfilm spája ľudí cez partnerstvá, priateľstvá myšlienkami, spoločnými víziami cez spoločné projekty.

Festival prostredníctvom atraktívnych filmov vzdeláva náučno-populárnou formou širokospektrálnu cieľovú skupinu od najmenších žiakov, študentov až po viacgeneračné rodiny a širokú verejnosť. Prostredníctvom premiérových filmov prináša každoročne na Slovensko to najnovšie a najlepšie z celého sveta.

Mesto Trebišov sa stalo partnerom regionálnej Tour Ekotopfilm - Envirofilm, najstaršieho medzinárodného filmového festivalu s environmentálnou tematikou na svete. Návštevníci si počas jedného dňa, 31. mája, v Kine Slávia, budú môcť pozrieť výber víťazných dokumentárnych filmov z celého sveta a zapojiť sa do zaujímavej diskusie s názvom: Z 23% na 50% - od triedenia k recyklovaniu. Pre žiakov základných a stredných škôl je doobeda pripravený zaujímavý a interaktívny Junior festival. Vstup je zdarma.

Festival Envirofilm privítal aj sám primátor mesta Marek Čižmár: „Teší ma, že práve v našom meste máme možnosť aj v tomto roku vidieť to najlepšie, čo ponúka súčasná kinematografia v oblasti environmentálnej výchovy. Verím, že všetky príspevky, ktoré budú prezentované, nájdu svojich adresátov a pomôžu čo i len trochu zlepšiť pohľad občanov na problematiku ochrany životného prostredia.

Mesto Trebišov podporuje všetky aktivity, ktoré môžu u občanov a najmä mladých ľudí napomôcť k zlepšeniu ich povedomia a aj preto je jeho snahou rozvíjať túto tému už na úrovni predškolského vzdelávania a základných škôl, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Želám všetkým účastníkom festivalu veľa krásnych umeleckých zážitkov a najmä množstvo podnetov, ktoré môžu napomôcť k zlepšeniu podmienok na život všetkých nás.“


                                                            Program:

EKOTOPFILM – ENVIROFILM

TREBIŠOV – MESTSKÉ KINO SLÁVIA
ŠTVRTOK, 31.05.2018

16:00     ŽIVOT V OBLAKOCH           SK ZNENIE             A795      SK/51’

Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody.  Život v oblakoch je plný protikladov. Krehké kamzíčatká akoby ani nepatrili do tohto drsného prostredia.

17:00     DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM          SK TITULKY           E865       US/57’

Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z  farmy, obchodov, až po ten ich z vlastnej chladničky. Filmový príbeh spojí pri jednom diskusnom stole farmárov, inšpiratívne organizácie a spotrebiteľov. Príbeh je výchovný a zároveň „chutne“ zábavný.

18:00     MIMO PLÁTNA: Z 23% na 50% - OD TRIEDENIA K RECYKLOVANIU

                Slovensko je v recyklácii na chvoste zoznamu členských krajín EÚ. Momentálne na Slovensku          recyklujeme 23% odpadu, do roku 2020 sme sa zaviazali zvýšiť mieru recyklácie na 50%. Ako to vieme       dosiahnuť? Veľkú časť komunálneho odpadu v našich domácnostiach tvorí biologicky rozložiteľný               odpad, ktorý končí nezhodnotený na skládke alebo v spaľovni. Ako vieme bioodpad zhodnotiť? A ako je na tom mesto Trebišov, čo sa separácie a kompostovania týka, oproti zvyšku Slovenska? Odpovede na tieto a ďalšie otázky súvisiace s odpadmi sa dozviete v našej diskusii. Pozvanie do diskusie prijali Ing. Eva Bučková, referentka pre ochranu ŽP mesta Trebišov, Stanislav Ďuriček, obchodný manažér NATUR- PACK a.s. a Ing. Paulína Urdová, lektorka Eviana, n.o.

                               SK/                                       

19:00     SPOMAĽOVANIE RÝCHLEJ MÓDY             SK TITULKY           E620       UK/65’

Čo si obliekate? Z čoho sú vaše šaty? Viete aký je ich cyklus života? Aký je ich vplyv na našu planétu? Len málo z nás si to uvedomuje. Keď si kupujeme lacné „plastové“ odevy vieme, že nám skoro nič nevydržia, ale aj tak máme potrebu stále si ich kupovať. Prečo? Tzv. rýchla móda našej planéte tak veľmi škodí, a preto nutne potrebujeme alternatívu. Musíme spomaliť. Alex James sa vydáva na cestu za poznaním, s cieľom zistiť ako sme sa do tohto stavu dostali. A čo je dôležitejšie, čo môžeme s problémom urobiť. Dokáže niečo rýchlu módu spomaliť?

20:10     BUDÚCNOSŤ NAŠICH MIEST                   SK DABING           G829      US/18’

Film je video esej zaoberajúca sa minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Je kokteilom osobného dobrodružstva, využitia internetu a ľudí v rôznych krajinách. Nájdeme v ňom rozhovory s urbanistami – filozofmi ako sú napríklad Edward Glaeser, Carlo Ratti, a Janette Sadik-Khan. Filmár Oscar Boyson cestuje po celom svete a skúma najnovšie trendy, perspektívy a aktérov ovplyvňujúcich naše mestá.

20:30     GANGA: SVÄTÁ (ZNE)SVÄTENÁ RIEKA              SK DABING           A598      US/60’

Film plynie po prúde najsvätejšej a zároveň najzatracovanejšej rieky sveta – Gangy. V roku 2013 sa vydali režiséri Jake Norton a Pete McBride na cestu od jej prameňa až po ústie dokumentujúc jej nespútanú krásu a boj o prežitie. Je to príbeh rieky s jej dichotómiou a zložitosťou. Je príbehom rieky, ktorú uctieva miliarda ľudí. 500 miliónov ľudí je na nej závislých. Je zdrojom života a inšpirácie, ako aj smrti, znečistenia a tragédie.

PROGRAM: https://www.ekotopfilm.sk/trebisov

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

www.ekotopfilm.sk

© 2024 MESTO TREBIŠOV