Galéria Koniareň: V NEDOHĽADNE

21.06.2018

Kedy: 29. júna - 1. augusta 2018
Kde: Galéria KONIAREŇ - areál múzea

Galéria Koniareň

a

  Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína

pripravujú 

 vernisáž druhej tohtoročnej výstavy  

Katarína Balúnová: V NEDOHĽADNE

Kurátorom výstavy je Vladimír Beskid

vernisáž: piatok 29. jún 2018 o 18.00 h  

 trvanie výstavy: 29. 6. - 1. 8. 2018

KDE:  priestory pri kaštieli

Koniareň - priestor pre súčasné umenie 

Ul. M. R. Štefánika 257/65, Trebišov

Tlačová správa Galérie KONIAREŇ

Mladá slovenská maliarka Katarína Balúnová (1982) študovala v Ateliéri súčasného obrazu na Fakulte umení TU v Košiciach a následne na talianskej Scuole per Artigiani Restauratori v Turine. Práve školenie u doc. Adama Szentpéteryho, ktorý je protagonistom geometrickej abstrakcie u nás, a početné stáže a workshopy v zahraničí  sa najviac podpísali na jej maliarskom profile. Jej hlavným výskumným poľom je prostredie mesta, urbanizmu a jej premietnutie do koncentrovanej maliarskej reči na báze geometrických vzťahov a obrazových modelov.

         Prvotne Balúnová formulovala na plátne stretnutie, či zrážku mesta, či mestskej civilizácie s prírodou a ničenou krajinou. Často išlo o zobrazenie detailných máp miest s ulicami a prebiehajúcimi kartografickými vrstevnicami a obrysmi zvierat (Nekrajina I-II, 2009; Mestský cintorín, 2011). Následne vyberala z veľkých celkov len fragmenty, detaily urbannej štruktúry a tú transformovala do vlastnej maliarskej formy a kompozícií plôch, línií a abstraktných tvarov. Geometria sa pre ňu stáva nosnou základňou a vstupným kľúčom k modelovaniu urbánnej estetiky, štruktúr a vzorcov. Tak v poslednom období vznikajú žlto-čierne plátna so signálnou farebnosťou a dominanciou čierneho štvorca, či čiernej nalomenej plochy. Čierny štvorec je pre Balúnovú zástupnou symbolickou formou domu, ukotvenia a ľudskej racionality (vo svete umenia aj ikony suprematizmu). Ide predovšetkým o série zhutnených abstraktných akrylov Black Blocks (2016), či  Open Walls (2017).

    V trebišovskej  prezentácii Katarína Balúnová predstavuje svoju aktuálnu tvorbu: výber zo spomínanej série Black Blocks (2016), kde do čierneho štvorca zasahujú tenké línie a drobné plochy, spolu s najnovšou sériou Oko v kruhu - Kruhy pod očami /bytová situácia/ z roku 2018.  Ide o protoinštaláciu maliarskych kruhov s jasnou geometrickou skladbou v kombinácií so silným pohľadom priložených očí. Tie stále sledujú diváka aj autorkinu cestu k nedohľadným horizontom geometrie...

Mgr. art. Katarína Balúnová (*1982, Krompachy), absolventka maľby v Ateliéri súčasného obrazu na Fakulte umení TU v Košiciach  2004 – 2010 a na talianskej Accademia di Belle Arti, ĽAquila. Od roku 2016 je doktorandkou na Akadémii výtvarných umení v Banskej Bystrici. Aktívne vystavuje doma aj v zahraničí, aktuálne samostatné výstavy: 2017 – Zóna uprostred, Galéria SPP Bratislava; 2018 – 2B a 3B (spolu s M. Brinckom), Múzeum V. Lőfflera Košice. Ceny: 2013 - finalistka Perfectionists, New Era Art Foundation,  Varšava;  2014 - finalistka Maľby roka VUB Bratislava a medzinárodnej súťaže Who Art You?, Miláno;  2015 a 2017 - nominovaná na Blooom Award by Warsteiner v Kolínen.R.; Žije a tvorí v Košiciach.

© 2024 MESTO TREBIŠOV