Najvýraznejším astronomickým úkazom v júli 2018 bude úplné zatmenie Mesiaca

18.07.2018

Kedy: 27. júla 2018
Kde: areál trebišovského múzea

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, útvar astronómie, organizuje  PIATOK 27.7.2018 od 20:30 hod. v areáli múzea pri jazdiarni verejné pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca prenosným ďalekohľadom typu Celestron Nexstar 5 SE a ďalekohľadom DOBSON 203/1200.

Tento úkaz nastáva vtedy, keď Mesiac v splne prechádza tieňom Zeme. Telesá, v poradí Slnko, Zem a Mesiac, musia byť zoradené v priamke, väčšinu roka však prechádza Mesiac pod alebo nad tieňom Zeme. Mesiac nezmizne úplne, lebo rozptýlené slnečné lúče dokážu zasiahnuť jeho povrch, čo spôsobuje červenkastú farbu. Jej odtieň závisí od stupňa znečistenia zemskej atmosféry. 

Tohtoročné zatmenie bude najdlhším zatmením v tomto storočí, jeho čiastočná fáza bude trvať 3 h 55 min a úplná 1 h 43 min. Mesiac bude prechádzať tesne nad stredom zemského tieňa a tak počas úplnej fázy sa na jeho povrchu bude premietať tmavá hnedastá škvrna. Takéto stredové zatmenie bolo možné vidieť naposledy 15. 6. 2011.

Začiatok čiastočného zatmenia nastane 20:24 LSEČ hneď po východe Mesiaca. Začiatok úplného zatmenia o 21:30 LSEČ, maximum o 22:22 LSEČ, koniec úplného zatmenia nastane o 23:13 LSEČ, koniec čiastočného zatmenia o 00:19 LSEČ, koniec polotieňového zatmenia o 01:29 LSEČ.                      

Zatmenie bude od nás viditeľné takmer v celom priebehu, okrem začiatku polotieňovej fázy, ktorá však aj tak nie je pozorovateľná. Slabé stmavnutie východnej časti Mesiaca si všimneme už počas polotieňovej fázy, asi polhodinu po začiatku zatmenia. Od začiatku čiastočnej fázy uvidíme    v ďalekohľade pomaly postupujúci, mierne neostrý zemský tieň. V minulosti sa merania kontaktov tieňa s vhodnými útvarmi na Mesiaci používali na určovanie vlastností atmosféry Zeme.

Počas úplnej fázy bude mať Mesiac hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené lomom slnečných lúčov v zemskej atmosfére.

V ten istý deň, teda 27. júla 2018, bude vo vzdialenosti 6° južne  od Mesiaca aj planéta Mars, ktorá je v opozícii s jasnosťou -2,8 mag. V  deň zatmenia uvidíme  obe telesá súčasne. Každý sa tak bude môcť presvedčiť, že Mars nie je veľký ako Mesiac, ako tvrdia falošné e-maily, ktoré sú rozosielané už  od roku 2003.

Počas úkazu bude v prípade nepriaznivého počasia pripravený náhradný program (prednáška, beseda, astronomické programy na PC...atď.)

© 2024 MESTO TREBIŠOV