Pochod pre zdravie - Deň materských škôl

12.10.2018

Kedy: 17. októbra 2018
Kde: parkovisko pri OD JYSK (OC Kaufland)

Mesto Trebišov sa druhým rokom zapája do kampane „Pochod pre zdravie“. Pochodom zároveň trebišovské deti spolu rodičmi a učiteľmi materských škôl a elokovaných pracovísk oslávia aj Deň materských škôl.

Účastníci (žiaci materských škôl, rodičia a pedagógovia) tohto podujatia, ktoré sa uskutoční stredu 17. októbra 2018, vyštartujú spred svojej MŠ o 15.30 h s lampiónmi v rukách a prídu na parkovisko pred OD JYSK, kde ich oficiálne privíta primátor mesta Trebišov PhDr. Marek Čižmár spolu s vedúcou odd. školstva MsÚ Trebišov Mgr. Danicou Gajdošovou.

Pri príležitosti Dňa materských škôl Mesto Trebišov, ako zriaďovateľ týchto škôl, pripravilo program, v ktorom deti zabaví obľúbený ujo Ľubo. Všetci zaspievajú hymnu MŠ, ktorou podporia význam a poslanie týchto školských inštitúcií.

Pochodom pre zdravie sa materské školy zapájajú do výzvy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu, z iniciatívy ktorého vzišla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.    

Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

© 2024 MESTO TREBIŠOV