Divadlo G Trebišov: Bengt Gunnar Richard Ahlfors - Divadelná komédia

16.04.2019

Kedy: 21. apríla 2019
Kde: DS MsKS Trebišov

Divadlo G TREBIŠOV sa predstaví s reprízou svojej novej hry - Divadelná komédia od autora Bengta Ahlforsa. Premiéru hry divadlo odohralo sobotu 30. marca 2019 o 17.00 h v DS Mestského kultúrneho strediska. 

Ďalšia repríza sa uskutoční na Veľkonočnú nedeľu 21. apríla 2019 o 18.00 hod.  v DS Mestského kultúrneho strediska. 

VSTUPNÉ: 5 €
Reservácie lístkov: 0940335788

Bengt Gunnar Richard Ahlfors (autor)

Najznámejší a najúspešnejší fínsko-švédsky dramatik, režisér a hudobný skladateľ. Divadelné prostredie dôverne pozná, kedže pôsobil aj ako dramaturg a umelecký šéf švédskeho divadla Helsinkách a Malého divadla v Helsinkách. Autor približne tridsiatich divadelných hier, ale napísal aj jeden román a jednu zbierku básní.

jeho tvorbe dominujú komédie obsahujúce láskavý humor, jemnú dávku sentimentality a životné ponaučenia podávané nenásilnou formou. Na Slovensku medzi jeho nahranejšie hry patria Divadelná komédia, Iluzionisti, Posledná cigara, Pani plukovníková.

Divadelná komédia 

Aj Mišo Kováč, divadelný kritik a náš priatel raz povedal: „Divadelní ochotníci sú krásni blázni.“ Niečo na tom predsa len bude. A za tých šesťdesiat rokov nás boli desiatky, možno stovky... L'udia, ktorí sa dobrovol'ne stali bláznami, ktorí cvičili, hrali a hranie milovali, ktorí sa menili z roly do roly, ktorých iní milovali. Láska je všeobjímajúca, tvoriaca, posilňujúca. Sme radi, že u nás pretrvala a pretrváva.

O čom je Divadelná komédia sa dozviete, keď sa ponoríte do príbehu divadelného súboru v nevel'kom meste. Premiéra je odohratá, kritika nie veľmi priaznivá. Navyše sa práve začína nácvik novej, zatiaľ nedokončenej hry. „Človek nikdy nevie, čo sa stane, keď vstúpi do zázračného sveta divadla,“ tvrdí autor hry Bengt.

Vstúpte teda s nami do zákulisného mikrosveta provinč- ného divadla, kde na pozadí chaosu zo skúšania novej hry, nezmyselných hádok, súkromných žabomyších vojen medzi jednot livými postavami a sebaironie hladajú protagonisti úlohu a zmysel divadla. Ale majú aj túžbu pobaviť publikum a odohrať čo najlepšie predstavenie. Ved' ako hovorí Oscar: „Divadlo je verejný bordel a našou úlohou je zabávať obecenstvo.“ To platí vo všetkých divadlách rovnako. Či sedíte v hladisku Slovenského národného divadla alebo Divadla G Trebišov.

Dej sa odohráva v divadle stredne vel'kého mesta. Komédia má štyri dejstvá a dve medzihry. Medzihry sa hrajú pred oponou medzi prvým a druhým dejstvom a medzi tretím a štvrtým dejstvom.

„Divadlo je jediná vážna vec. Všetko ostatné je divadlo.“

Herecké obsadenie:

Martina Lörincová
Peter Girman
Mária Ruttkayová
Tomáš Kříž/ Peter Sovák
Lenka Janoková
Jakub Pilát
Katarína Kapitánová

Preklad: Peter Kerlík
Úprava a réžia: Viera Krajčová
Kostýmy: Mária Ruttkayová
Scéna: Peter Girman, Tomáš Kříž
Technická spolupráca: Roman Ostrožovič
Hudba, svetlá: Roman Ostrožovič  

© 2024 MESTO TREBIŠOV