Odpoveď primátora na Stanovisko ObÚŽP k výrubom drevín v Mestskom parku

24.01.2013

Odpoveď primátora na Stanovisko ObÚŽP k výrubom drevín v Mestskom parku zaslaná Obvodnému úradu životného prostredia Trebišov:

 

Vážený pán prednosta,

výrubom stromov v Mestskom parku v mesiacoch december 2012 a január 2013 Mesto Trebišov neporušilo žiadny zákaz, naopak splnilo si povinnosť predchádzať možným dopadom na zdravie alebo život občanov pri pohybe v parku a predchádzať tiež značným škodám na majetku. Pripravovaný výrub bol s Vašim úradom konzultovaný a Váš zamestnanec sa zúčastnil procesu označovania stromov. Preto ma veľmi udivuje Vaše stanovisko, v ktorom alibisticky uvádzate, že uvedeným výrubom nepredchádzala terénna obhliadka a ani neboli s Vašim  úradom konzultované. Dovoľte mi odporučiť Vám, aby ste pred zverejňovaním svojich stanovísk dôslednejšie preverovali skutkový stav veci. Prejudikovanie sankcie za správny delikt pred predložením doplňujúcich dokumentov od mesta je zavádzajúce a pochybné. Uisťujem Vás, že účasťou Vašich zamestnancov v procese prípravy výrubu Váš úrad nie je vystavený žiadnemu riziku, pretože vyrúbané boli len suché označené jedince. Časy, keď v Mestskom parku rúbali zdravé 300 ročné stromy známe drevárske firmy bez toho, aby o tom bol oboznámený Váš úrad, sú od roku 2011 minulosťou. Keďže z Vášho stanoviska cítim neistotu a pochybnosti o stave vyrúbaných stromov, nariadil som umiestniť pred Váš úrad vzorku drevnej hmoty pochádzajúcu z decembrového a januárového výrubu, aby ste sa Vy a Vaši zamestnanci mohli presvedčiť o neopodstatnenosti Vašich obáv. Zároveň Vás žiadam o vykonanie dendrologickej analýzy predloženej vzorky a som presvedčený, že jej výsledkami spoločne rozptýlime akékoľvek pochybnosti o stave stromov, ktoré boli vyrúbané. Žiadam Vás však o rovnako rýchle konanie ako pri vydávaní Vášho stanoviska, pretože vzhľadom na studené počasie je bútľavé drevo (ktoré je inak nepoužiteľné) dobre predajným artiklom v rómskej osade. Mesto tam predáva 1 m3 takéhoto dreva za 20  €. Situácie z minulosti, keď drevo z výrubov slúžilo na kupovanie voličských hlasov, sú už tiež minulosťou.

 

Vážený pán prednosta,

v minulosti, keď bol Mestský park v prenájme a pohyb občanov v parku bol kvôli jeho stavu minimálny, možno nebola potreba dbať na ich  bezpečnosť taká akútna. Po prevzatí parku pod správu mesta však v parku pôsobí aj správca parku a  máme záujem čo najviac zintenzívniť voľný pohyb návštevníkov po všetkých plochách v parku. Nemôžeme si dovoliť akékoľvek ich ohrozenie. Preto Vám oznamujem, že vo výrube suchých označených stromov v Mestskom parku bude mesto pokračovať. Vyzývam Vás, aby Váš úrad neodkladne skontroloval označenie stromov, aby sme mohli v procese očisty parku pokračovať. Na základe Vašej žiadosti mesto zverejnilo Vaše stanovisko k výrubom na svojom webovom sídle. Doplňujúce dokumenty Vám mesto doloží vo Vami určenej trojdňovej lehote.

S pozdravom                        

       

                                                                                                                          Ing. Marián Kolesár

                                                                                                                                   primátor

 

Mesto Trebišov

Krajský pamiatkový úrad Košice

Obvodný úrad životného prostredia Trebišov

 

© 2024 MESTO TREBIŠOV