Výsledok rokovania poslancov na mimoriadnom zasadnutí MsZ dňa 2.3.2016

10.03.2016

V Trebišove sa stredu 2. marca 2016 uskutočnilo 3. mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Poslanci na ňom schválili predložený zámer zhodnotenia objektu telocvične Základnej  školy Komenského 2 v Trebišove a žiadosť o poskytnutie dotácie na realizáciu projektu „Rekonštrukcia telocvične Základnej školy Komenského 2 v Trebišove“. Mesto Trebišov požiada Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu o nenávratný finančný príspevok vo výške 139.997,93 €. Spolufinancovanie z vlastných zdrojov mesta bude predstavovať sumu 13.912,56 €. 

Mestské zastupiteľstvo tiež schválilo zámer obnovy historického parku v Trebišove. Projekt, v prípade schválenia, sa bude realizovať z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Nakoľko je Mesto Trebišov žiadateľom o NFP, musí v rámci projektu zabezpečiť účasť aspoň jedného maďarského partnera. Poslanci schválili aj zámer uzatvoriť partnerskú dohodu o spoločnom vstupe do projektu.

Trebišovský poslanecký zbor zahlasoval aj za verejné obstarávanie na vrchnú časť multifunkčného ihriska v Milhostove, ktorá obsahuje umelý trávnik, mantinelovú časť a príslušenstvo, a to s predpokladanou hodnotou vo výške 33.333 € bez DPH. Na tento účel sa použije postup obstarania prostredníctvom elektronického trhoviska. 

V roku 2015 bolo mesto Trebišov zaradené do projektu budovania ihrísk s umelou trávou, na ktoré získa externé prostriedky vo výške 100.000 € z investičného programu UEFA HatTrick od Slovenského futbalového zväzu. V prípade záväzného stanoviska k zapojeniu sa do projektu, čo je deklarované záujmom futbalovej verejnosti a vedenia mesta, musí samospráva dofinancovať jeho realizáciu.

Finančná podpora Slovenského futbalového zväzu na výstavbu ihriska bola mestu Trebišov ponúknutá už druhýkrát. Po tom, čo mesto v roku 2012 na túto ponuku nereagovalo, SFZ teraz opätovne, po aktivitách nového vedenia mesta, dotáciu schválil.

Počas rokovania mestského zastupiteľstva o ihrisku s umelým povrchom predložili opoziční poslanci z hnutia Trebišov Nahlas svoj vlastný návrh na uznesenie, ktorý aj schválili. V uznesení je spolufinancovanie výstavby ihriska až v roku 2017, a to z vytvoreného prebytku, ktorý má byť doplnený o potrebnú čiastku, pričom sa z nej bude financovať spodná stavba, časť dodávky a uloženie umelého trávnika. Tohtoročný rozpočet mesta však už neumožňuje vytvorenie ďalšej dostatočnej finančnej rezervy nad rámec vytváraného prebytku vo výške 503.500 €, z ktorého 400.000 € má pokryť priority hnutia Trebišov Nahlas – nákup podzemných kontajnerov a takisto nie je možné vytvoriť dostatočnú finančnú rezervu takýmto spôsobom na realizáciu projektu ani v roku 2017, keďže aj v ňom je potrebné prioritne tvoriť rezervu vo výške 400.000 € práve na podzemné kontajnery. Ďalšie navýšenie prebytku je nereálne aj z dôvodu, že už jeho tohtoročná tvorba sa výrazne prejaví na znižovaní počtu zamestnancov mesta, úsporami v jednotlivých mestských strediskách, pri organizovaní kultúrnych podujatí, podpore športu a občianskych združení, elimináciou investičných aktivít, šetrením na každodenných výdavkoch spojených s chodom MsÚ a. i.  

Vzhľadom na to, že schválené uznesenie je v skutočnosti nerealizovateľné, primátor mesta ho nepodpíše.

© 2024 MESTO TREBIŠOV