Obnova Bučovho lesa

06.04.2016

V mesiacoch december 2015, január a február 2016 realizovali pracovníci Mestského hospodárskeho strediska výrub kalamitného dreva na pozemkoch mestských lesov v lokalite Bučov les porast 272 00.  
Celkovo bolo v danom období spracovaných 40 m3 kalamitného dreva (z toho  dreviny agát 38,50 m3 a cca 1,50 m3 jaseňa ). Uvedené drevo bolo vopred vyznačené podľa lesníckych predpisov. Vyťažená drevná hmota bola následne odvezená do priestorov  CO skladov  na ďalší predaj (každý odvoz bol dokladovaný samostatným tlačivom, drevná hmota bola preberaná pracovníkmi CO skladov). Po vyťažení hmoty nad priemer 7 cm bola zvyšná hmota na mieste štiepkovaná späť do porastu a časť uložená aj okolo chodníka v smere od lávky cez kanál Trnávka k mestskej časti Paričov, a to po oboch stranách chodníka v šírke cca 1 meter. Na pozemku bol realizovaný aj výrub poškodených stromov po ťažbe uvedenej kalamity a príprava plôch na prirodzenú obnovu drevín.

Práca bola prevedená pod dohľadom odborného lesného hospodára Ing. Petra Novikmeca a vedúceho MsHS Mgr. Mária Fazekaša na veľmi dobrej úrovni, čoho dôkazom je prejavená spokojnosť občanov mestskej časti. Celkový vzhľad lesíka sa trochu zmenil a zvýšila sa prehľadnosť okolo chodníka smerom na Paričov. Hniezdne stromy vtákov boli ponechané. V budúcnosti sa táto časť lesa prirodzene obnoví novými, už existujúcimi, drevinami v samotnom poraste.

© 2024 MESTO TREBIŠOV