Realizácia projektu RePar - súhrn doposiaľ zrealizovaných aktivít

18.04.2016

Zhrnutie projetku (realizácia doterajších aktivít):

Názov projektu: Revitalizácia Pariča (RePar)
Číslo projektu: CLT02003
Konečný prijímateľ grantu: Mesto Trebišov, M. R. Štefánika 862/204, 075 25 Trebišov
Partner projektu: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
Výška projektového grantu: 668 026,00 EUR
Začiatok realizácie projektu: 11/2014
Predpokladaný termín ukončenia projektu: 4/2017
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Coat_of_arms_of_Slovakia.svg/2000px-Coat_of_arms_of_Slovakia.svg.png            

„Supported by a grant from Iceland, Liechtenstein, Norway“
„Co-financed by the State Budget of the Slovak Republic“


„Projekt je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky“

„Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky“


„Zachráňme dedičstvo našich predkov“
„Save the heritage of our ancestors“

Hrad Parič je ruinou v minulosti významného dolnozemplínskeho hradu, pomenovaného podľa zaniknutej osady Parič, ktorá neskôr splynula s Trebišovom. V slovenskom prostredí je Parič jedinečným príkladom použitia tehál ako dominantného stavebného materiálu; podobný hrad sa na území Slovenska nenachádza. Z kameňa boli vyhotovené iba jeho základy, kvôli ohrozeniu vysokou hladinou spodnej vody. Z hľadiska systematiky hradov Hrad Parič mal zložitú históriu, plnú násilných zmien vlastníckych vzťahov. Hektická doba protihabsburských povstaní vniesla do architektonického vývoja hradu podstatné zmeny, ktoré boli zakončené jeho úmyselným vyhodením do vzduchu Imrichom Tökölim v roku 1686. V poslednej štvrtine 18. storočia bol stavebný materiál z hradu použitý pri výstavbe neďalekého kaštieľa (podľa prvých majiteľov nazývaného Csákyovský; v súčasnosti známeho ako Andrássyovský kaštieľ); jeho pozostatky sa v neskoršom období stali dokonca terčom armádnych cvičení. Všetky uvedené skutočnosti sa v minulosti podpísali na jeho dnešnom stave, kedy z hradu - okrem archeologicky zistených objektov pod úrovňou terénu - ostalo len neveľké torzo tehlovej hradby. Stav ruiny je v súčasnosti (podľa terminológie Pamiatkového úradu SR) narušený.

Z uvedených dôvodov bol projekt nazvaný „Revitalizácia Pariča“, keďže v rámci projektu sa rieši nielen samotný pamiatkový objekt, jeho statika či konzervácia, ale aj jeho bezprostredný areál, ktorý k nemu v minulosti organicky patril a ktorý má ambíciu v blízkej budúcnosti predstavovať kultúrne prostredie zachránenej kultúrnej pamiatky. Skratku projektu „RePar“ mesto Trebišov vníma v najmä v rovine, že na základe projektu dôjde k akémusi reparátu, ktorý naša spoločnosť musí zložiť vo vzťahu k tak významnej národnej kultúrnej pamiatke, akou je práve Parič, v minulosti úmyselne a barbarsky poškodzovaný. Hrad Parič ako významný prvok genia loci musí byť pre ďalšie generácie zachovaný v novej kvalite, aby jeho torzo nepredstavovalo pre našich potomkov ďalšie memento ľudskej krátkozrakosti.

Hlavným cieľom projektu je pomocou obnovenej kultúrnej pamiatky - hradu Parič - a zlepšenia návštevníckej infraštruktúry prispieť k zlepšeniu prístupnosti pre návštevníkov, osobitne pre znevýhodnené skupiny občanov.  Medzi hlavné cieľové skupiny aktivít vo vzťahu k publicite projektu patria znevýhodnené skupiny občanov, mladí ľudia, občania z miestnych komunít a odborná verejnosť, ako aj potenciálni návštevníci zo Slovenska i zahraničia. Jedným z čiastkových cieľov projektu je pamiatková obnova ruiny hradu Parič, vrátane realizácie potrebných výskumov. Torzo pôvodného hradu svojím stavebno-technickým stavom ani stavom zachovania nezodpovedá významnému postaveniu Pariča v minulosti. Podstatná časť hradu je dnes ukrytá pod súčasným terénom, pričom práve časť v rámci hradieb („vnútro hradu“) má potenciál podstatným spôsobom rozšíriť naše poznatky o jeho stavebno-historickom vývoji či podrobnejšie zodpovedať otázky, smerujúce k histórii hradu. Na základe výsledkov archeologického a architektonicko-historického výskumu bude možné následne určiť rozsah ďalších prác. Významným prínosom projektu je pôsobivá iluminácia ruiny Pariča, ktorá zrozumiteľnou formou sprostredkúva návštevníkom (osobitne cieľovým skupinám) vizuálny zážitok.

Vzhľadom na očakávaný výstup a výsledky programu sa projekt popri pamiatkovej obnove ruiny Pariča zameriava na zlepšenie infraštruktúry, s cieľom zásadným spôsobom zlepšiť prístupnosť verejnosti. Osobitná pozornosť bude venovaná úprave prístupových komunikácií k ruine, v záujme umožniť a zjednodušiť prístup nielen majoritnej verejnosti, ale najmä osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, t.j. občanom na vozíku, seniorom, tehotným ženám alebo osôb doprevádzajúcich dieťa v kočíku. Tieto debarierizačné opatrenia mesto Trebišov vníma ako svoju povinnosť aj v zmysle nedávno ratifikovaného Rámcového dohovoru Rady Európy o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť (tzv. Dohovoru z Faro), ktorý o.i. obsahuje požiadavku o maximálnom možnom sprístupnení kultúrneho dedičstva všetkým zložkám spoločnosti, vrátane znevýhodneným občanom.

Realizácia projektu po administratívnej stránke bude zabezpečená MsÚ Trebišov. Ďalšími aktivitami projektu sú: projektové a inžinierske práce, kde je zahrnuté spracovanie podpornej PD nevyhnutnej na podanie projektu, stavebný dozor, samotný proces verejného obstarávania zrealizované podľa zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní, v znení neskorších predpisov. Pre zabezpečenie čo najlepšej implementácie projektu bude zabezpečená externá spoločnosť na riadenie projektu, ktorá vzíde z verejného obstarávania. Zabezpečí kompletný servis vrátane implementácie projektu po schválení žiadosti o projektový grant, žiadostí o platbu, spracovanie monitorovacích správ a dodržiavania postupu realizácie.  

Reportovacie obdobie 1.9.2014 - 30.4.2015

Oneskorenie v realizácii projektu nastalo z dôvodu, že v čase podpisu zmluvy nebolo zrealizované verejné obstarávanie ani na jednu aktivitu projektu. V rámci uvedeného reportovacieho obdobia sa realizovali verejné obstarávania - archeologický výskum a externý manažment projektu. Sú naplánované vyhlásenia ešte ďalších dvoch verejných obstarávaní, a to na publicitu projektu a stavebné práce v zmysle projektu. V rámci sledovaného obdobia neboli zrealizované žiadne výdavky, nedošlo k vytvoreniu žiadneho pracovno-právneho vzťahu, neboli vykonané žiadne činnosti súvisiace s realizáciou projektu, nebol ukončený proces VO a nezačala sa ani samotná fyzická realizácia projektu.

Reportovacie obdobie 1.5.2015 - 31.8.2015

V rámci sledovaného obdobia bol zrealizovaný archeologický výskum, bola nainštalovaná informačná tabuľa v miestach realizácie projektu a do procesu sa zapojili aj zamestnanci mesta. V sledovanom období prebehla tiež príprava súťažných podkladov a podmienok účasti do verejného obstarávania na dodávateľa  stavebných prác.

Archeologický výskum bol realizovaný v termíne od mája do júla 2015 spoločnosťou ARCHEOLÓGIA ZEMPLÍN, s.r.o. Jeho cieľom bolo napríklad zachytiť celkový pôdorys vnútorného aj vonkajšieho hradu, zachytiť všetky objekty súvisiace s hradom, zistiť stav murív objektov nájdených počas predošlých výskumov, alebo zachytiť potencionálne archeologické nálezy vo všetkých výkopových prácach na dotknutej ploche.

Reportovacie obdobie 1.9.2015 - 31.12.2015

V rámci sledovaného obdobia bolo vyhlásené verejné obstarávanie na stavebné práce pre projekt s názvom „Revitalizácia Pariča (RePar)“. Dňa 17.9.2015 bolo do vestníka verejného obstarávania pod číslom 19105-WYP zaslané oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania.

Reportovacie obdobie 1.1.2016 - 30.4.2016

Pokračuje proces verejného obstarávania na stavebné práce, ktorý je v štádiu vyhodnocovania ponúk. V rámci sledovaného obdobia bol so Správcom programu, Úradom vlády Slovenskej republiky, podpísaný Dodatok č. 1/2016 k projektovej zmluve č 1124/2014 o predĺžení termínu realizácie a zrealizovania oprávnených výdavkov projektu do 30.4.2017.

Dôležité odkazy:

http://www.trebisov.sk/userimages/files/doklady/mesto_2014/2014-12-22_projektova_zmluva.pdf

http://www.trebisov.sk/userimages/files/doklady/mesto_2015/2015-01-14_partnerska_dohoda.pdf

http://www.trebisov.sk/userimages/files/doklady/mesto_2016/2016-03-16_dodatok_k_projektovej_zmluve.pdf

http://www.trebisov.sk/userimages/files/doklady/mesto_2015/2015-09-18_zmluva_o_spolupraci_.pdf

http://www.muzeumtv.sk/

http://www.vucke.sk/APIR/sk/Urad_KSK/Zmluvy_obj_fakt/Stranky/Zmluvy-Vlastivedne_muzeum_Trebisov_MRStefanika25765.aspx

www.vucke.sk/APIR/sk/Urad_KSK/Zmluvy_obj_fakt/Lists/Zmluva/Attachments/14819/Zmluva%20o%20poskytnut%C3%AD%20služieb.pdf

http://www.vlada.gov.sk/

http://eeagrants.org/

© 2024 MESTO TREBIŠOV