Projekty - Obnova amfiteátra a rekonštrukcia krytej plavárne

10.10.2016

Po verejnom predstavení projektu obnovy amfiteátra a rekonštrukcie krytej plavárne na stretnutí s občanmi dňa 21. septembra, bude na rokovanie komisie výstavby a majetku, finančnej komisie a následne mestského zastupiteľstva predložený materiál, na základe ktorého sa schváli rozsah prác, resp. forma verejného obstarávania.

Na výjazdovom rokovaní vlády dňa 4. novembra 2015 v Trebišove boli Mestu Trebišov pridelené vládou SR účelovo viazané finančné prostriedky. Mesto získalo 85.000 eur, ktoré sa majú použiť na prekrytie javiska, realizáciu sedenia a výstavbu hygienického zázemia v amfiteátri trebišovského parku  a dotáciu vo výške 432.000 eur na rekonštrukciu plavárne.  

Obnova amfiteátra:

Obnovou priestoru amfiteátra mesto poskytne občanom Trebišova a jeho návštevníkom lepšie podmienky a možnosti využitia historického parku, zvýšenie komfortu v čase pobytu v areáli parku, a to nielen počas konania rôznych kultúrno-spoločenských a športových podujatí, mestských slávností, ale aj celoročne pri trávení voľnočasových aktivít. Prekrytím pódia sa zároveň zvýši bezpečnosť a pohodlie domácich a hosťujúcich interpretov účinkujúcich na podujatiach.

Predmetom projektovej dokumentácie je úprava amfiteátra s cieľom vytvoriť sezónne prekrytie existujúceho pódia. V projekte sa uvádza prekrytie plachtou bielej farby, ktoré je navrhované sezónne, t. z., že konštrukcia nie je dimenzovaná na zaťaženie snehom v zimnom období. Vystuženie plachty, ako aj systém kotvenia sa vyšpecifikujú pri výbere dodávateľa strešného materiálu.

Súčasťou vypracovaného projektu je aj vybudovanie hygienického zázemia.

Vzhľadom na výšku poskytnutých finančných prostriedkov, ktoré mesto získalo od vlády SR, sa zatiaľ počíta so zakúpením mobilných hygienických zariadení. V prípade neprenosných toaliet, navrhnutých v pôvodnej projektovej dokumentácii, by mesto potrebovalo na ich vybudovanie hľadať ďalšie finančné zdroje.

V pôvodnej technickej správe (projektovej dokumentácii) bola na tento účel spracovaná stavba, umiestnená v tesnej blízkosti areálu letného kúpaliska s 2 vstupmi. Jeden vstup by slúžil návštevníkom kúpaliska, druhý, s orientáciou smerom k verejnému priestoru, mesto plánovalo využívať počas usporiadania kultúrno-spoločenských podujatí v parku. V návrhu projektu boli zapracované 4 priestory, v ktorých sú vyčlenené 4 WC pre mužov doplnené 3 ks pisoárov, 4 WC pre ženy, 1 WC pre imobilných, 3 ks umývadiel.

V rámci realizácie sedenia mesto plánuje vybudovať lavičky pre 840 ľudí bez operadiel, s betónovými bočnicami a dreveným povrchom, čím by sa malo nahradiť doterajšie provizórne riešenie – prostredníctvom plastových stoličiek.  

Rekonštrukcia krytej plavárne:

Vzhľadom na to, že budova plavárne, vplyvom dlhodobo nerealizovanej údržby a opravy technologickej a bazénovej časti, je v dezolátnom technickom stave (objekt chátra, zatekajú steny, okná, strecha celkovo je poškodená konštrukcia celej stavby), je projektová dokumentácia  rozsiahlejšia, no v rámci získaných finančných prostriedkov poskytnutých vládou SR sa projektom navrhuje sanovať 2 prioritné časti objektu - oprava celej strešnej krytiny a výmena výplne okenných konštrukcií najmä zo severnej strany plavárne. Na sprevádzkovanie plavárne je však potrebný oveľa väčší obnos financií. Predpokladané celkové finančné náklady na komplexnú rekonštrukciu predstavujú sumu 2 mil. eur. Mesto má záujem v budúcnosti sprístupniť krytú plaváreň širokej verejnosti, preto bude hľadať ďalšie možnosti ako získať finančné zdroje na jej opätovné uvedenie do prevádzky. 

Prílohy:

© 2024 MESTO TREBIŠOV