Úspechy mladých nadšencov astronómie na celoslovenskom kole súťaže ČO VIEŠ O HVIEZDACH?

20.06.2017

Mladí členovia astronomického krúžku pri Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove, útvare astronómie, už zopár rokov úspešne reprezentujú Trebišov na celoslovenskej vedomostnej súťaži z astronómie pod názvom „Čo vieš o hviezdach?“, ktorej história trvá už 27 rokov.

Túto súťaž každoročne vyhlasuje Slovenská ústredná hvezdáreň sídliaca v Hurbanove. Je určená pre členov astronomických krúžkov a záujemcov o astronómiu od 4. ročníka ZŠ po 4. ročník stredných škôl a gymnázií na Slovensku.

Po krajskom kole v Košiciach, z ktorého postúpili mladí astronómovia z Trebišova, nasledovala celoslovenská súťaž. Uskutočnila sa 6. - 8. júna 2017 v priestoroch Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. V druhej kategórii súťažili Ján Plavnický, žiak ZŠ na Ul. M. R. Štefánika v TrebišoveJakub Popovič zo ZŠ na Obchodnej ul. 5, Sečovce. Tretiu kategóriu reprezentoval Tomáš Toma, študent Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

Po absolvovaní jednotlivých kôl pozostávajúcich z riešení písomných úloh, príkladov, „slepej hviezdnej mapy“, testu z histórie astronómie a ústneho kola sa umiestnil Ján Plavnický na 1. mieste a Jakub Popovič na 3. mieste v 2. kategórii, z celkového počtu 23 súťažiacich reprezentujúcich 8 krajov z celého Slovenska. V tretej kategórii obsadil Tomáš Toma 17. miesto. V tejto kategórii súťažilo 22 súťažiacich.

Súťaž bola veľmi náročná. Výsledky nie sú náhodné, ale odrážajú dlhoročnú prípravu. Súťažiaci z Trebišova preukázali veľmi dobré vedomosti z astronómie a úspešne sa popasovali s ťažkými úlohami v jednotlivých kolách.  

© 2024 MESTO TREBIŠOV