Európsky týždeň boja proti drogám

23.11.2017

Tretí novembrový týždeň kalendárneho roka 2017 je Európskym týždňom boja proti drogám, vyhláseným z iniciatívy Európskej únie. Prvýkrát bol tento Európsky týždeň boja proti drogám vyhlásený v roku 1998. Začal sa konať v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch. Neskôr sa stalo nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri sa viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú pre verejnosť aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách.

Pri príležitosti Európskeho týždňa boja proti drogám, Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove sústreďujú svoje zdravotno – výchovné aktivity na tému prevencie drogových závislostí. Zámerom je podporiť objektívne informovanie mladých ľudí o drogách, upozorniť na prevažujúce nežiaduce následky ich užívania. Zameriavame sa najmä na žiakov a študentov základných a stredných škôl, kde realizujeme interaktívne prednášky a besedy spojené s distribúciou existujúcich materiálov so zameraním najmä na ľahko dostupné drogy ako je alkohol a cigarety.

Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)  droga je akákoľvek látka, ktorá po vstupe do živého organizmu je schopná pozmeniť jednu alebo viac funkcií, pôsobí priamo, alebo nepriamo na centrálny nervový systém a môže mať priznané postavenie lieku. Drogová závislosť nevzniká náhle, ale vyvíja sa postupne a súvisí so spôsobom života jednotlivca.

V zmysle definície WHO „drogová závislosť  je duševný a niekedy aj telesný stav vyplývajúci zo vzájomného pôsobenia medzi živým organizmom a drogou, charakterizovaný zmenami správania a inými reakciami, ktoré vždy zahŕňajú nutkanie brať drogu buď sústavne, alebo periodicky s cieľom prežívať jej psychické účinky alebo utlmovať nepríjemný pocit z nedostatku látky“. Náklonnosť k tomuto nebezpečenstvu vzniká najmä v detskom a dospievajúcom veku. A práve toto obdobie je veľmi dôležité pre rozvoj zdravej osobnosti a slobodného rozhodovania.

Alkohol je najpoužívanejšou legálnou drogou na svete s hlbokými tradíciami. Spoločnosť ho vo veľkej miere toleruje aj napriek skutočnosti, že spôsobuje mnohé zdravotné a sociálne poškodenia.

Na školách sa pravidelne vykonáva monitoring drogovej problematiky  a hodnotenie celkovej situácie a trendov na drogovej scéne. K školským prieskumom  tohto druhu patrí ESPAD, projekt európskeho školského prieskumu o alkohole a iných drogách, ktorý sa na Slovensku uskutočnil po šiesty raz v roku 2015. Cieľom ESPAD je získať porovnateľné informácie o užívaní legálnych a nelegálnych drog u európskej mládeži vo veku 16 rokov. Podľa dlhoročného prieskumu TAD (tabak, alkohol, drogy) vek prvej skúsenosti s alkoholom je už u 10 ročných detí. Vek začiatku pravidelnej konzumácie alkoholu si podľa prieskumu Národného monitorovacieho centra pre drogy v roku 2010 priznalo 4,1 % obyvateľov SR do 15 rokov, 48,9 % obyvateľov SR od 15 do 19 rokov, 26,4 % obyvateľov SR od 20- 24 rokov a 6,8 % obyvateľov SR od 25 do 29 rokov.

Z údajov vyplýva, že situácia v pití alkoholu aj vo fajčení cigariet sa v priebehu času nepriaznivo menila u dievčat od 15 do 19 rokov: v rokoch 2003 a 2007 uviedlo pravidelné fajčenie prakticky rovnako veľa dievčat ako pred štyrmi rokmi chlapcov; a o ďalšie štyri roky sme svedkami opätovného vzostupu pravidelného fajčenia u oboch pohlaví. V roku 2015 však nastal pokles pravidelného fajčenia.

Dievčatá konzumujú viac legálnych aj nelegálnych drog ako ich rovesníčky pred dvadsiatimi rokmi, a zároveň užívajú o niečo menej drog ako chlapci, azda s výnimkou trankvilizérov a sedatív, či pitia alkoholu spolu s tabletami.

Konzumácia všetkých druhov legálnych a nelegálnych drog sa zvyšovala oproti roku 1995 až do roku 2007, najmä u marihuany, ale aj u syntetických drog. Pri týchto drogách bol obdobný model šírenia, ako bol pred rokom 2000 u heroínu: najprv rast v hlavnom meste a stagnácia, ale potom šírenie sa na celé Slovensko. Výnimkou bolo užívanie inhalátov, ktorých užívanie v podstate stagnovalo po celý čas.

Systém preventívnej činnosti u mladých si žiada poznať epidemiologickú situáciu v užívaní drog, protektívne a rizikové činitele drogovej závislosti a reflektovať ich v intervenčných zásahoch. Tendenciou nielen pre budúcnosť sa ukazuje význam programov rozvíjajúcich sebariadenie, sebakontrolu, kritické myslenie a asertívne správanie.

Časť mládeže, ktorá už má skúsenosť s legálnymi návykovými látkami, po čase, a často zo zvedavosti, nudy prejde aj k nelegálnym látkam. Z týchto drog k sledovaným u nás a v európskej populácii patria najmä marihuana, tzv. diskotékové drogy, resp. metamfetamín, pervitín, trankvilizéry, anabolické steroidy. Závažným rizikom je kombinované užívanie legálnych aj nelegálnych návykových látok.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove  počas celého roka realizuje priebežne rôzne činnosti zamerané na zlepšenie zdravia, predlžovanie života a zlepšenie kvality života celej populácie pomocou podpory zdravia, prevencie chorôb a rôznych foriem zdravotných intervencií. Zámerom aktivít je zvýšenie povedomia najmä v  oblasti prevencie civilizačných ochorení, súvisiacich so životným štýlom.

Poradni zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Trebišove každému klientovi  odborní zdravotnícki pracovníci zabezpečia bezplatné vyšetrenia a individuálne poradenstvo  na prevenciu  nikotinizmu  a odvykanie od fajčenia, spojeného s meraním úrovne oxidu uhoľnatého ďalej len (CO) vo výdychu prístrojom Smokerlyzer. Hodnota CO pomáha odhaliť, nakoľko je organizmus ochudobnený o kyslík vplyvom fajčenia. Na základe vyšetrenia a zistenia ďalších  rizikových faktorov,  poskytnú informácie v oblasti zdravého životného štýlu, životosprávy a primeranej pohybovej aktivite.

Bližšie informácie môžete získať na tel. č.056/672 48 84, 056/72 49 93, alebo priamo v Poradni zdravia v priestoroch Regionálneho úradu verejného zdravotníctva  ul. Jilemnického v Trebišove. 

 

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trebišov 

© 2024 MESTO TREBIŠOV