Chorú Lilianku na Nočnom behu Trebišov finančne podporili Trebišovčania, profesionálny hasič aj primátor mesta Trebišov so svojím zástupcom

11.06.2017

Aj  2. ročník spoločensko-športového podujatia, podobne ako ten predchádzajúci, mal charitatívny rozmer. Organizátori spolu s iniciátorom, profesionálnym hasičom Miroslavom Princíkom zorganizovali zbierku pre chorú Lilianku Čajkovskú.

Finančne podporiť túto rodinu sa rozhodol primátor mesta Trebišov PhDr. Marek Čižmár a jeho zástupca Ing. Róbert Puci sumou vo výške 400 € v rámci ich finančnej pomoci.

4-ročnej Lilianke pomohli aj prítomní občania, návštevníci podujatia, a to prispením ľubovoľnej sumy do pokladničky, ktorú mali pripravenú Liliankini príbuzní počas Nočného behu na amfiteátri. Finančnú hotovosť vo výške 400 € venovala do zbierky aj  jedna z nemenovaných trebišovských obchodných firiem.

Vďaka všetkým prispievateľom sa pre Lilianku Čajkovskú, ktorá trpí akútnou lymfoblastovou leukémiou, vyzbierala celková suma vo výške 1 339 €.

Mladá rodina Čajkovských je trojčlenná, Lilianka je ich jediné dieťa. Od narodenia bola zdravá. Šokujúcu správu dostali rodičia pred ôsmimi mesiacmi, keď ich dcérke diagnostikovali akútnu lymfoblastovú leukémiu. Dovtedy navštevovala materskú školu. Začal kolobeh - hodiny, dni, týždne a mesiace neustáleho pendlovania medzi onkológiou a domácim prostredím. Prvé mesiace musela byť 4-ročná Lilianka hospitalizovaná. Liečbu veľmi ťažko znášala, doteraz neprijíma lieky ani stravu bežným spôsobom. Potrebuje 24-hodinovú opateru. Lilianka sa lieči v Košiciach. Rodina je bez stáleho normálneho príjmu. Matka Lenka nepracuje, musela si predĺžiť rodičovskú dovolenku. Otec Tomáš do ochorenia dcéry pracoval ako opatrovateľ seniorov v Rakúsku.  V terajšej situácii musel ostať doma a venovať sa výlučne svojej rodine. Všemožnými spôsobmi pomáhajú mladej rodinke starí rodičia.    

Miroslav Princík sa odhodlal na Nočnom behu Trebišov 2017 odbehnúť 5 km trať v kompletnom hasičskom zásahovom obleku s dýchacím prístrojom. Týmto svojím odhodlaním a počinom podporil onkologicky chorú Lilianku Čajkovskú.

„Rozhodol som sa pomôcť zbierkou pre choré detí aj preto, lebo zaujímam sa o príbehy postihnutých detí. Nazdávam sa, že každé z nich si zaslúži byť šťastné“, povedal Miroslav Princík.

Za toto prejavené gesto mu bol udelený pohár primátora mesta Trebišov za ušľachtilý čin.

© 2024 MESTO TREBIŠOV