Mesto obnovilo 6 solárnych LED gombíkov vo vozovke na Hurbanovej ulici

16.10.2023

Mesto obnovilo 6 solárnych LED gombíkov vo vozovke na priechode pre chodcov na Hurbanovej ulici, ktoré vypovedali svoju funkciu približne po piatich rokoch.  LED gombíky fungujú v režime svietenia po zotmení a ich zdrojom svetla je slnečná energia.

Nakoľko sa dá povedať, že ide o rizikový úsek na frekventovanej ulici, po ktorom denne prechádzajú chodci, cyklisti, detí a seniori, bolo nevyhnutné ich nahradiť novými. Zvýraznenie priechodu pre chodcov pomocou svietiacich LED gombíkov je veľmi účinným a najmä ekonomickým prostriedkom zvyšovania bezpečnosti peších. Vodič už zo vzdialenosti cca 500 m  spozoruje, že sa na jeho trase bude nachádzať priechod pre chodcov a prispôsobí tomuto faktu svoju jazdu.

Obstaranie nových LED gombíkov pozostávalo z kvalitného materiálu nehrdzavejúcej ocele a polykarbonátu, s využitím technológie Anti-capillary Cable zabraňujúcej vniknutiu vody, výkonnejšieho  fotovoltaického solárneho modulu a ochrany proti hlbokému vybitiu batérií.

Vďaka týmto vlastnostiam môžeme očakávať predĺženie životnosti novoosadených solárnych LED gombíkov.

Na zlepšenie dopravno-bezpečnostnej situácie prostredníctvom umiestnenia nových solárnych LED gombíkov mesto využilo poskytnutý grant z nadácie EPH vo výške 2.000 eur

© 2024 MESTO TREBIŠOV