Vypaľovanie trávy a stromov je protizákonné!

27.03.2017

S príchodom jari a slnečného počasia sa čoraz častejšie v meste stretávame s vypaľovaním trávy a bylinných porastov. V mnohých prípadoch sa končí vypaľovanie zásahom hasičov. Najmenej dvakrát do roka sa majitelia záhrad snažia zbaviť nechceného odpadu.

Na jar je to suchá tráva a na jeseň popadané lístie či drevo zo stromov. Opadané lístie a suchú trávu niektorí obyvatelia mesta spaľujú vo svojich záhradách alebo na dvoroch obytných domov, neraz spolu s ostatným komunálnym odpadom. Tento spôsob zbavenia sa odpadu škodí okolitému prostrediu, kde dochádza k zadymeniu, výskytu požiarov, ale aj k škodám na majetku a k zraneniu osôb.

Ku vzniku požiarov dochádza nielen nedbanlivosťou pri zakladaní ohňov v prírode, hraní detí so zápalkami, odhadzovaním ohorkov po fajčení, ale aj podceňovaním okolností pri „riadenom vypaľovaní“ a tiež úmyselným podpaľačstvom. Mestská polícia Trebišov žiada obyvateľov mesta o dodržiavanie zákona  č. 314/2001 Zb. z. o požiarnej ochrane, ktorý zakazuje vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.

 

Mestská polícia Trebišov 

© 2024 MESTO TREBIŠOV