Ako sa nestať obeťami podvodníkov

21.04.2017

Okresné riaditeľstvo PZ v Trebišove a Mestská polícia Trebišov upozorňuje verejnosť na neustále zaznamenávanie trestnej činnosti podvodov páchaných na osobách vyššieho veku - seniorov prostredníctvom zaužívaných legiend. Zväčša  ide o chránené osoby, ktorými sa rozumejú osoby staršie ako šesťdesiat rokov. Podvodníci sa snažia pod vymyslenými legendami či ľsťami s rôznymi emotívnymi príbehmi dostať do blízkosti seniorov alebo priamo do ich príbytkov s cieľom podvodne od nich vylákať peniaze alebo iné cennosti, v mnohých prípadoch ide o celoživotné úspory seniorov.

Vzhľadom na to, že seniori patria k jednej z najviac ohrozených skupín obetí, v súvislosti s ekonomickou a majetkovou trestnou činnosťou súvisiacou s podvodnými aktivitami páchateľov vystupujúcich pod rôznymi legendami, ponúkame  rady a odporúčania ako sa nestať obeťami podvodníkov alebo zlodejov:

Najčastejšie používané legendy, resp. zámienky, ktoré používajú páchatelia na oklamanie seniorov:

  1. Niekto Vám zavolá na pevnú linku alebo mobil, predstaví sa ako Váš príbuzný (napr. syn, vnuk, dcéra, brat) a žiada o finančnú pomoc. Neskôr Vám opäť zavolá, že pre peniaze nemôže prísť osobne a poprosí Vás, aby ste peniaze odovzdali jeho sekretárke, kamarátovi či inej osobe.

    • Čo najskôr si overte, či naozaj volal Váš príbuzný. Obratom mu zavolajte.

    • Nikdy nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte, aj keď Vám tvrdí, že ju za Vami posiela Váš príbuzný.

  2. Niekto Vás osloví na ulici s požiadavkou, aby ste mu ukázali cestu do nemocnice. Následne Vás úpenlivo prosí, aby ste mu požičali peniaze na zaplatenie operácie pre jeho známeho alebo príbuzného, ktorý mal ťažkú nehodu a leží v nemocnici vo vážnom stave a ako zálohu Vám ponúkne peniaze v inej mene.

    • Nepristupujte na takúto požiadavku. Vyhýbajte sa komunikácii s neznámymi osobami.

    • Nesúhlaste s výberom peňazí pre cudzie osoby zo svojich osobných účtov alebo bankomatu.

  3. Niekto Vám zazvoní pri dverách a tvrdí, že Vám prišiel odovzdať výhru alebo Vám niekto telefonicky oznámi, že ste sa stali výhercom.

    • Nevpúšťajte neznáme osoby do svojich príbytkov. Neprejavte záujem o vyplatenie výhry.

    • Cez telefón nikdy neposkytujte svoje osobné údaje alebo údaje o rodinných pomeroch.

    • Majte na pamäti, že žiadna spoločnosť nevypláca peňažné výhry v hotovosti prostredníctvom svojich zamestnancov alebo prostredníctvom telefonátov, či iných osôb.

  4. Niekto Vám zazvoní pri dverách a predstaví sa ako pracovník plynární, elektrární, vodární, či iných spoločností a tvrdí, že prišiel odpísať stav plynomeru, vodomeru, elektromeru alebo Vám prišiel vyplatiť preplatok či inkasovať nedoplatok za tieto služby alebo Vám ponúka zvýšenie dôchodku, sociálnu pomoc, či poskytnutie inej služby.

    • Overte si, či ide o skutočných zamestnancov. Zavolajte do ich spoločnosti alebo na obecný úrad alebo sa poraďte so svojimi príbuznými.

    • Vždy majte na viditeľnom mieste dôležité kontakty (napr. polícia, hasiči, mestská polícia, susedia, príbuzní, tiesňové volanie, bezplatná tiesňová senior linka 0800 172 500).

    • Pokiaľ môžete, požiadajte svojho suseda alebo príbuzného, aby bol prítomný pri vstupe takýchto osôb od Vášho príbytku.

    • Nevyberajte peniaze pred neznámymi osobami. Nenechávajte cudzie osoby vo Vašich príbytkoch osamote.

  5. Niekto Vám zazvoní pri dverách a ponúka Vám na predaj rôzny tovar za výhodné zľavy (napr. hrnce, nože, deky, stavebné náradie).

    • Nevpúšťajte neznáme osoby do svojich príbytkov. Nekupujte tovar, ktorý nepotrebujete.

    • Majte na pamäti, že tovar, ktorý Vám ponúkajú neznáme osoby priamo vo Vašom dome za výrazné zľavy alebo s darčekmi zadarmo, môže byť nekvalitný, nefunkčný alebo predražený.

Najčastejšie používané legendy

Legenda „vnuk“

Páchateľ ako údajný člen rodiny (vnuk, syn, synovec, atď.) Vám zatelefonuje a žiada od Vás finančnú pomoc na kúpu auta, elektroniky, bytu, atď.

V telefóne bude pôsobiť dôveryhodne a bude Vás ubezpečovať, že peniaze čoskoro vráti.

Keby ste mali pochybnosti o jeho hlase, uvedie Vám, že je napr. nachladnutý.

Páchateľ bude volať niekoľkokrát za sebou, aby ste nemali čas overiť si, či naozaj volá príbuzný.

Bude naliehať, že peniaze potrebuje okamžite.

Keď peniaze prisľúbite, ospravedlní sa Vám, že si ich nemôže vyzdvihnúť(napr. kvôli tomu, že pracuje), a preto pošle svojho kamaráta, asistentku, inú osobu.
 

Legenda „kamión“

Páchateľ si Vás vyberie na verejnosti (obchod, banka, pošta).

Bude sa pýtať na cestu do nemocnice.

Bude predstierať, že je cudzinec a nemá miestnu znalosť.

Ak prejavíte ochotu pomôcť, požiada Vás o požičanie peňazí na operáciu ťažko zraneného príbuzného, ktorý leží v nemocnici v dôsledku nehody s kamiónom.

Páchateľ bude predstierať veľkú traumu.

Presvedčí Vás, že pri sebe nemá peniaze v eurách, ale v inej mene. Ponúkne Vám ich v kufríku (v kufríku budú iba bezcenné papiere).
 

Legenda „služby“

Páchateľ vystupuje ako pracovník napr. plynární, vodární, elektrární, sociálnych úradov, poisťovní, farských úradov a iných inštitúcií.

Osloví Vás priamo vo Vašom príbytku.

Najčastejšie ide o poskytnutie príspevku na lieky, zvýšenie dôchodku, prieskum zdravia, vyplatenie výhry v lotérii vrátenie preplatku alebo inkasovania nedoplatku za služby (voda, plyn, elektrická energia), výmenu a kontrolu funkčnosti elektromeru, plynomeru.

Páchateľ sa bude vyhovárať, že má iba bankovku vyššej nominálnej hodnoty a požiada Vás o rozmenenie bankovky.

Takýmto spôsobom zistí, kde máte schované úspory.

Následne odpúta Vašu pozornosť a úspory odcudzí.

Iné legendy:

„Falošný policajt“ – páchateľ si Vás vytipuje pri nákupoch, výbere peňazí z bankomatu. Predstaví sa Vám ako príslušník Policajného zboru, pracovník SBS, vedúci banky a bude od Vás žiadať, aby ste mu vydali všetky peniaze, nakoľko sú falošné (v obchode ste platili falošnými bankovkami, bankomat vydal falošné bankovky). Páchateľ Vás ubezpečí, že falošné bankovky zamení za pravé.

 „Šmejdi“ – páchateľ Vám na predajnej akcii predá nekvalitný, predražený tovar, prípadne iný tovar, než ten, za ktorý ste zaplatili.

„Podomový predaj“ – páchateľ Vás navštívi priamo doma a bude vnucovať na predaj rôzny tovar (hrnce, nože, masážne prístroje, vankúše a prikrývky). Ponúkne Vám výraznú zľavu alebo darček zadarmo. Taktiež sa môže stať, že Vám ponúkne nezištnú pomoc pri domácich prácach, vození dreva, bude predstierať, že mu prišlo nevoľno a bude pýtať iba pohár vody, výkup starých kníh, predstaví sa ako nový sused, atď. Jeho cieľom je dostať sa do Vášho príbytku a lokalizovať miesto Vašich úspor a v nepozorovanej chvíli Vás okradnúť.

© 2024 MESTO TREBIŠOV