Parkovanie vozidiel v meste Trebišov

20.07.2017

Mestská polícia v Trebišove opäť realizuje preventívnu akciu, ktorou chce upozorniť vodičov motorových vozidiel parkujúcich na zeleni popri chodníku na porušovanie zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov a z toho vyplývajúce možné sankcie.

Polícia takto reaguje aj na množstvo telefonických oznámení prijatých na linke 159 od občanov, ktorí upozorňujú na odstavené motorové vozidlá na chodníkoch a priamo na zeleni.

Je potrebné, aby si vodiči vozidiel uvedomili, že nedostatok parkovacích miest nedáva vodičovi právo porušovať zákon a mestská polícia môže za nesprávne parkovanie uložiť blokovú pokutu až do výšky 50 eur. Na druhej strane si treba uvedomiť, že každé parkovanie mimo parkovacích miest na chodníku alebo na zelených pásoch sa nedá riešiť uložením blokovej pokuty, lebo inak by MsP Trebišov musela sankcionovať možno aj polovicu obyvateľov sídlisk, čo určite nie je naším cieľom.

Pri zastavení a státí vodič je povinný čo najlepšie využiť parkovacie miesto a nesmie znemožniť ostatným vodičom vyjdenie z parkovacieho miesta. Rovnako nesmie zastaviť a stáť na mieste, kde by znemožnil vjazd a výjazd vozidiel. Takéto státie budú príslušníci mestskej polície riešiť dôslednejšie a nie iba napomínaním, nakoľko státím vozidla na takomto mieste je často znemožnené vyjdenie z parkovacieho miesta.


Státím na zeleni a nespevnených plochách sa poškodzuje životné prostredie

Častejšie kontroly státia na zeleni majú svoje opodstatnenie v zákone o cestnej premávke, keďže vodič nesmie poškodzovať životné prostredie, najmä verejnú a cestnú zeleň a taktiež nesmie zastaviť a stáť s vozidlom na cestnej alebo inej verejne prístupnej zeleni, ak to nie je určené príslušnou dopravnou značkou.

Príslušníci mestskej polície sa často stretávajú s výhovorkami vodičov, ktorí si význam slova zeleň upravujú podľa toho, ako im to v danom momente vyhovuje.

Mestská polícia v Trebišove už minulosti pripravila informačné letáky, ktorými  upozorňovala vodičov parkujúcich so svojimi vozidlami na chodníkoch, kde neostáva voľná zákonom stanovená šírka 1,5 metra a tiež na verejnej zeleni, že týmto konaním porušujú zákon o cestnej premávke.

Upozornenia sú súčasťou prevencie mestskej polície, ktorými sa snaží prispieť k tomu, aby životné prostredie v našom meste bolo zdravšie.

S písomnými upozorneniami sa vodiči stretli a naďalej môžu stretnúť prevažne na sídliskách, kde príslušníci mestskej polície vykonávajú kontroly zamerané na dodržiavanie zákona o cestnej premávke.  Aj v nadchádzajúcom období budú zakladané za stierače motorových vozidiel. Veríme, že aj na základe uvedených informácií si prevažná časť vodičov uvedomí dôležitosť dodržiavania platných predpisov a mestská polícia nebude musieť pristúpiť k ich riešeniu formou sankcií.

Bc. Jindřich Sosna
referent pre výkon služby a MTZ  MsP Trebišov

© 2024 MESTO TREBIŠOV