CHKO Latorica si pripomína 25 rokov svojej existencie

16.11.2015

Kedy: 23. novembra - 5. decembra 2015
Kde: Zemplínska knižnica v Trebišove

Štátna ochrana prírody SR a CHKO Latorica pripravujú pri príležitosti 25. výročia vyhlásenia CHKO Latorica výstavu, ktorá bude inštalovaná v Zemplínskej knižnici Trebišov v termíne od 23.11. - 5.12.2015.    

Druhá najväčšia CHKO nížinného typu v SR bola zriadená vyhláškou Slovenskej komisie pre životné prostredie č. 278/1990 Zb. zo dňa 25. júna 1990 v znení Zákona NR SR č. 287/1994 Z.z., novelizovaná Vyhláškou MzP SR č. 122/2004 zo dňa 20. januára 2004. CHKO je jedna z organizačných jednotiek odbornej organizácie Ministerstva životného prostredia SR – Štátnej ochrany prírody SR. Sídlo Správy CHKO Latorica sa nachádza v Trebišove hoci chránené územie zasahuje aj do okresu Michalovce. Rozloha CHKO sa v priebehu rokov zmenila. V čase vyhlásenia sa CHKO rozkladala na výmere 15 620 ha oproti súčasným 23 198 ha. Na východe sa územie oblasti dotýka štátnej hranice s Ukrajinou, na juhu sa výrazne približuje hranici s Maďarskom. Na západe potom zasahuje v okolí obce Malá Tŕňa až do Tokajskej vinohradníckej oblasti v Zemplínskych vrchoch.

Predmetom ochrany sú tu predovšetkým lužné lesy v okolí brehov riek Ondava, Laborec, Bodrog a rieky Latorica, ktorá dáva meno celej CHKO.

Krajinná oblasť pozostáva zo sústavy ramien, obklopených naplavenými lesmi a mokraďami. Najvýraznejším prvkom je zriedkavá biocenóza vody a močiarov, ktorá je jedinečná na Slovensku. Nachádzajú sa tu cenné biotopy fauny a flóry, ktoré sú podľa svojho významu v rámci oblasti chránené v štyroch NPR a siedmich PR. Najstaršou PR je rezervácia Zatínsky luh, ktorá bola vyhlásená už v roku 1930. Možno najznámejšou NPR je Tajba, kde sa okrem iného vyskytuje vzácna Korytnačka močiarna.  Štylizovaná kresba korytnačieho panciera sa stala súčasťou loga Chránenej krajinnej oblasti Latorica. S územím CHKO sa čiastočne prekrýva aj chránené vtáčie územie Medzibodrožie a priamo v CHKO sa nachádza sedem Území európskeho významu. Pod správu CHKO prislúchajú aj ďalšie rezervácie mimo jej územia v okresoch Trebišov a Michalovce. K najznámejším patrí obľúbená NPR Bačkovská dolina v Slanských vrchoch.

© 2024 MESTO TREBIŠOV