Renáta Fialová: Pocitová abstrakcia

05.02.2016

Kedy: 9. februára - 1. marca 2016
Kde: galéria MsKS v Trebišove

Trebišovský umelecký klub, jeho členka Renáta Fialová v spolupráci s mestom Trebišov organizujú výstavu „Pocitová abstrakcia“, ktorá bude inštalovaná v galérii Mestského kultúrneho strediska v Trebišove

Otvorenie výstavy mesto naplánovalo na 9. februára 2016  so začiatkom o 16:00 h. 
Výstava je prístupná širokej verejnosti počas pracovných dní do 1. marca 2016.   

Mgr. Renátka Fialová je maliarkou TUK. Prvú výstavu realizovala v roku 2008 vo vtedajšom Vlastivednom múzeu v Trebišove. Značný záujem o výstavu prejavil velikán abstrakcie zo Zemplína majster Štefan Bubán. Trebišovský umelecký klub túto výstavu, ako prvú maliarsku na pôde mesta, poctil vydaním poštovej obálky s neoficiálnou zberateľskou prítlačou a poštovou pečiatkou 07504 Trebišov 3 27.2.

Autorka výstavy Mgr. Renáta Fialová je absolventkou vysokoškolského pedagogického štúdia. V spomínanom období vystavovala ešte pod dievčenským menom Antolíková. Téma abstrakcie je po mnohých tvorivých experimentoch pre ňu typická a možno povedať, že aj bytostná. Využíva ju vo svojej profesionálnej práci.

Charakterizuje ju svojská umelecká výpoveď, ktorú preciťuje typickými ženským znakmi nielen v línií farieb, ale aj tvarov. Tie výrazne odrážajú pocity, dojmy, sny, vízie pretavené do rôznych cyklov. V pocitovej abstrakcii je veľmi dôležité zosúladiť teplé farby do lahodiacich tvarov precítenia pre značné obohatenie vnútra. Expresívne stvárnenie emocionálnych impresií si skutočne vyžaduje systematický prístup k hľadaniu autorského rukopisu. V postupovom trende umenia divák právom očakáva od autorky hĺbku obrazu, v ktorom by farebné tvary improvizovanejšie zapôsobili z celej plochy pocitovej abstrakcie.
Tvary, kontúry, ťahy, ladenie farieb, všetko závisí od momentálneho disponovania, trefnejšieho vnútorného položenia, rozpoloženia či pohody autora. Proces tvorivého hľadania nepozná čas, neurčuje spôsob. Buď nás obraz osloví a nájdeme si v ňom podiel pre obohatenie vlastného vnútra, alebo naopak. V mnohom napomôžu žiarivé akordy teplých i studených farieb tónov, či uvoľnenejšia kompozícia tvarov.

Zvykne sa konštatovať, že v jednoduchosti drieme krása. Skúsme ju účasťou na pripravovanej výstave, čo najnežnejšie zobudiť, aby nás dojemne oslovila.

© 2024 MESTO TREBIŠOV