Fašiangy a tradičná zemplínska zabíjačka

09.02.2017

Kedy: 25. februára 2017
Kde: areál trebišovského múzea

Piaty ročník tradičnej zemplínskej zabíjačky je tentokrát spojený s fašiangami. Podujatie sa začne fašiangovým sprievodom v maskách, ktorý bude štartovať sobotu 25. februára 2017 na Severnom námestí /budova pošty/ o 10.00 h a presunie sa až do areálu trebišovského kaštieľa.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť vidieť celý priebeh zakáľačky v podaní šikovných múzejníkov. Prezentáciu replík zbierkových exponátov, ktoré sú súčasťou stálej muzeálnej expozície, približia najmä mladšej generácii zvyklosti nášho regiónu. Proces zabíjačky na Zemplíne z čias našich predkov, starých a zručných gazdov, sa uskutoční v blízkosti kaštieľa.  „Henteš“ - hlavný mäsiar spolu s pomocníkmi prasiatko počas dňa rozoberú a spracujú z neho chutné oškvarky, bravčovú masť, vyrobia jaterničky, zabíjačkovú kapustu a piecť sa budú aj klobásky. Gurmánov poteší aj varené vínko.  

Príjemnú náladu navodia folklórne skupiny: OMLADZINA z Novosadu, KYŠČANKA z Kysty, JARINA z Úpora, TREBIŠOVSKÁ ORGONINA z Trebišova. Na svoje si prídu aj fanúšikovia modernejšieho žánru. Predstaví sa skupina PANKPOP Peter Mosky Moskaľ. 

Organizátor vyhodnotí súťaž o najkrajšiu fašiangovú masku.

© 2024 MESTO TREBIŠOV