Putovná výstava k 60. výročiu Rímskych zmlúv – „Súdržnejšia Únia“

10.08.2017

Kedy: 21. - 30. augusta 2017
Kde: prízemie Mestského úradu v Trebišove

Tento rok si Európska únia pripomína 60. výročie od podpísania Rímskych zmlúv. Napriek mnohým výzvam, ktorým dnes Európska únia čelí, máme aj po 60 rokoch od podpísania Rímskych zmlúv veľa dôvodov na pripomenutie si tohto dôležitého míľnika v histórii európskeho kontinentu.

Výstava je založená na archívnych dokumentoch a obrázkoch. Jej zmyslom je priblížiť občanom históriu európskej integrácie. Pozostáva zo 14 panelov, na ktorých sa nachádzajú reprodukcie dokumentov, obrázkov a vzdelávacích titulov štruktúrovaných do štyroch tematických blokov: Historický prehľad, Hospodárska a menová Európa, Sociálny rozmer a európske občianstvo a Európa vo svete.

Výstava je priebehu roku 2017 k videniu na viacerých miestach v celej Európskej únii a v rámci Slovenska je usporiadaná séria jej výstav v spolupráci s informačnými centrami EUROPE DIRECT.

Pri tejto príležitosti si vás aj EUROPE DIRECT Trebišov  v spolupráci s MESTOM Trebišov dovoľuje pozvať na jej návštevu v termíne 21.08. - 31.08.2017 v priestoroch Mestského úradu Trebišov.

Súvislosti

V roku 1957 sa šesť štátov - Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Luxembursko a Holandsko - zaviazalo k užšej spolupráci a došlo k podpísaniu Rímskych zmlúv. Je to súhrnný názov pre dve zmluvy podpísané 25. marca v Ríme, vďaka ktorým vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS), ktoré dalo základy „spoločnému trhu“ v Európe a Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (EUROATOM), ktoré malo za úlohu podporovať a zároveň aj kontrolovať výstavbu a rozvoj jadrového priemyslu v členských štátoch.

V rámci spoločného trhu existuje voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu a vytvorili sa podmienky prosperity a stability pre blaho európskych občanov. Na tomto základe a na základe spoločných hodnôt demokracie, právneho štátu a dodržiavania ľudských práv Únia rástla a opätovne zjednocovala kontinent po páde Berlínskeho múru, zabezpečila prosperitu, sociálny a hospodársky blahobyt, ako aj udržateľnosť pre 500 miliónov občanov.

Európska únia je miestom, kde Európania môžu čerpať z jedinečnej rozmanitosti kultúr, myšlienok a tradícií. Európania si vytvorili celoživotné vzájomné putá a môžu cestovať, študovať a pracovať aj za hranicami svojej vlasti.

V roku 2017, keď oslavujeme 60. výročie týchto zmlúv, môžeme po prvý raz za desať rokov povedať, že hospodársky rast opäť zaznamenávajú v každom členskom štáte. Euro, spoločnú menu platnú v 19 z 28 krajín EÚ, používa denne 338,6 milióna ľudí. Európska únia sa stala najväčším obchodným blokom na svete. Celkový vývoz z EÚ-27 má hodnotu zhruba 5,8 bilióna EUR. To predstavuje viac ako tretinu celkového svetového vývozu, viac ako dva a pol násobok čínskeho vývozu a viac ako trojnásobok vývozu USA. EÚ je hlavným obchodným partnerom 80 krajín. Každá ďalšia miliarda EUR vývozu podporuje 15 000 pracovných miest v celej EÚ.

© 2024 MESTO TREBIŠOV