Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

06.01.2014 08:39 - Ing. J. Čonka

2.a 3.1.2014 som hlásil na Technické služby mesta Trebišov (na telef.číslo 056 672 2172) poruchu verejného osvetlenia(samovoľné zhasínanie a vypínanie osvetlenia zrejme kvôli chybnému kontaktu,alebo nedotiahnutej žiarovke) na ulici Paričovskej pri popisnom čísle 868/93. Do dnešného dňa porucha nie je odstránená hoci auto s vysokozdvižnou plošinou TS som videl viackrát prechádzať po tejto ulici a 3.1.2014 boli pred obedom na tejto ulici dokonca rozsvietené svetlá pouličného osvetlenia, takže som myslel, že sa už zisťuje, či nie sú poruchy aj inde a že sa nahlásená porucha konečne opraví. Nestalo sa tak, takže sa pýtam, kedy sa to opraví? Na ulici je v tom mieste tma, čo je ideálne pre zlodejov.

Odpoveď

Dobry den,

uvedena porucha bude odstranena v tyzdni od 7.1.2014.-10.1.2014.

M.Davala
TS Trebisov

28.12.2013 23:08 - marian marcinko

chcem sa opytak ci budu niekedy vobec opracvene lampy vzadu za bytovkami komenskeho pri predajni agro milk a kotolnou garaze ci budu aj tu urobene nove parkoviska konecne aj opravene chodniky a cesty asfalt a kedy zmizne nezmyselny bilbord za kopcom za kotolnou a ci tam budu nove detske ihriska ked pozemky patria panovi gregovi za kopcom pri kotolni je jediny kopec v trebisove kde sa deti sankuju ak je snmeh a niektori ujovia im postavili do cesty bilboardy a ruru atd kedy ten bilboard pojde dolu kedy sa tu konecne vybiduje nove detske ihrisko kedy sa tu budu opravovat chodniky a cesty a kedy sa tu biudu robit noe parkoviska jedno uz je pri kotolni ale myslim opacnu stranu a ci niekto vie opravit osvetlenie za bytovkami komenskeho 25 pri garazach

Odpoveď

Dobry den,

verejne osvetlenie bude sprevadzkovane v januari 2014.

M.Davala
TS

28.12.2013 22:59 - peter girla

komu patri kanalizacia medzigarazami za predajnou agro milk pri kotolni kanaly su upchate niekolko rokov uz ich aj par zmizlo prec rovno za predajnou agro milk trzna garaze ste predali ludom dost draho niektore postavene na cierno krajne asfalt neupraveny svetla nefunkcne kanalizacia par rokov nikoho nezaujima zaujimave je ze obcas pride vedla tatra cisterna a vypusta odpad rovno do kanala o par metrov dalej komu patria kanale a kto ich ma prezistovat a preco tu obcas vecer nechodi m policia opita mladez nam sa tu vesia po okv rurach na garazach zmizli aj rimsy na boku a ked dopiju paslenku kupenu vo vecierkach tak ppotom medzi garazami rozbijaju flase

Odpoveď

Dobry den,

kanalizacia patri VVS a.s. zavod Trebisov,ulicne vpuste spravuju TS Trebisov..Predmetne vpuste budu vycistene v mesiaci januar 2014.Obcasne vypustanie treba zdokumentovat konkretne aby sa dalo zistit komu patri auto a uplatnit sankcie.

M.Davala
TS Trebisov

02.01.2014 22:00 - matuš

chcel by som sa opýtať keby tu bola možnosť že by sme chceli usporiadať hokejbalový turnaj na ihrisku slavoj aj s hudbou či by sme nato potrebovali povolenie od mesta. ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Súhlas na použitie športového areálu vydáva Mestský úrad Trebišov.
V súhlasnom stanovisku budú uvedené podmienky pre žiadateľa.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

02.01.2014 09:30 - dzandy

Chcem sa spýtať vedenia mesta, kedy bude znovu otvorený plavecký bazén na ZŠ Gorkého a čo urobila dosadená terajšia riaditeľka na odstránenie havarijného stavu strechy nad týmto bazénom. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň

Škoda, ktorá vznikla v ZŠ Gorkého za predošlého vedenia je takého rozsahu,
že škola nedisponujme náležitými zdrojmi. Mesto požiadalo vtedajší Krajský školský úrad v Košiciach (dnes Okresný úrad v Trebišove) o finančné zdroje na opravu havarijného stavu, do dnešného dňa tieto neboli mestu poskytnuté.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

29.12.2013 08:15 - palilev

Chcem sa opytat ze kedy vynesiete kontajner na plasty ktory je na paricove oproti cintorynu. Mam plasty a nevie kde ich mam zlikydovat nakolko posledny stvrtok v mesiaci nezbierali na paricove plasty

Odpoveď

Dobry den,

vyvoz plastov sa neprevadzal v celom meste nakolko bol statny sviatok,nahradny termin je 2.1.2014 /oznam o prelozeni dna vyvozu je na stranke mesta/. Predmetny kontajner sa vyvezie dna 30.12.2014.

M.Davala
TS Trebisov

27.12.2013 22:58 - lubomir

mame prosbu ohladom opravi osvetlenia v uličke za starou vub bankou na holleho ulicu .svieti tam len jedno svetlo aj to dost slabo nakolko je uz zastarale.a aj ci by sa nedala tato ulicka v zime posipovat a cistit nakolko sa nanu zabuda a chodia tamade starsi ludia.

Odpoveď

Dobry den,

za oznamenie poruchy Vam dakujeme pracovnici TS Trebisov ju odstrania co v najkratsej dobe podla rozsahu poruchy. Predmetna ulicka sa v zimnom obdobi udrziavala rucne.

M.Davala
TS Trebisov

27.12.2013 09:39 - Ján Jakub

Nahlasujem dlhotrvajúcu poruchu verejného osvetlenia na ul.Jána Husa a Ľ.Podjavorinskej. Je tu veľký pohyb ľudí nakoľko sa jedna o ulice v súsedstve vlakovej ako aj autobusovej stanice. Neosvetlený úsek križovatiek týchto komunikácií môže mať aj neblahý dopad na trestnu činnosť samotného mesta Trebišov.

Odpoveď

Dobry den,

oprava verejneho osvetlenia na ulici J.Husa a na autobusovej stanici sa prevadzala dna 20.12.2013,konkretne svetlo nesvieti z dvovodu poruchy na pozemnom vedeni. Na zisteni presneho miesta a odstranenia poruchy sa pracuje. Predbezny termin odstranenia je 10.1.2014

M.Davala
TS Trebisov

23.12.2013 11:46 - J. Čonka

Kedy bude na Paričove zavedená kompletná digitálna televízia v káblovom rozvode prevádzkovanom Technickými službami mesta Trebišov? Koľko programov bude obsahovať, koľko programov bude v HD kvalite a koľko bude mesačná platba?

Odpoveď

Technické služby neprevádzkujú digitálnu a ani žiadnu inú televíziu.

Kancelária primátora

20.12.2013 15:12 - Mima Dobranska

Parkovanie vodica mestskeho uradu pred postou mi dviha tlak,my obycajni platime pokuty za zle statie a mestsky sofer nie? Pytam sa ci mestska policia riesila priestupok a ako.

M.Dobranska

Odpoveď

Dobrý deň,

Na základe fotodokumentácie občanov bol vodič potrestaný nadriadeným za nesprávne parkovanie znížením osobného príplatku.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

06.12.2013 22:13 - Bula

dobrý deň chcem sa opýtať na koho sa mam obrátiť ak chcem si nájsť nejaký byt po neplatičoch v Trebišove ??

Odpoveď

Dobrý deň,

evidenciu o neplatičoch v mestských nájomných bytoch vedie oddelenie výstavby a majetku. Žiadosť o pridelenie bytu si podáva žiadateľ, podľa platného VZN 114/2012.

www.trebisov.sk/vseobecne-zavazne-nariadenia/6424

Komisia bytová z evidencie žiadostí o pridelenie nájomných bytov pripravuje zoznam na určenie nájomcu pre primátora. Primátor mesta určí nájomcu bytu.

Bližšie informácie o žiadosti na webovej stránke mesta.

www.trebisov.sk/vybavovanie-uradnych-zalezitosti/najomne-byty

Ž. Macuráková
Oddelenie výstavby a majetku

04.12.2013 22:50 - Marcela Bindasová

chcela by som sa spyta tco sa rozumie pod oslobodenim od spravnych poplatkov pri obcanoch ZTP

Odpoveď

Oslobodenie od správnych poplatkov pre fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím znamená, že osoba konkrétny správny poplatok neplatí (konkrétne správne poplatky a prípadné oslobodenie od ich zaplatenia sú upravené v Sadzobníku správnych poplatkov, ktorý je prílohou zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch v platnom znení).

Mgr. Katarína Futóva
právnička

11.12.2013 14:15 - JOZEF SEKÁĆ

DOBRý DEN,BYVAM NA SLOVENSKEJ 810 ULICI A SUSED OPROTI MOJHO DOMU SI ZALOžIL REALITNU FIRMU, A SAMOZREJME CHODIA ZA NIM KLIENTI A S AUTAMI PARKUJU PO CELEJ ULICI A HLAVNE PRED MOJOU BRANOU, VCHODOM DO DVORA. A TUJE PROBLEM NEUSTALE ODOLAVAM HAVARIJNYM INCIDENTOM KED VYCHADZAM Z DVORA ALEBO VCHADZAM DO DVORA. PROSIM PORADTE NA KOHO SA MAM OBRATIT O POMOC. SUSED O TEJTO PROBLEMATYKE SO MNOU NECHCE ROZPRAVAT.

Odpoveď

Problematické parkovanie v blízkosti križovatky Slovenskej a Kalinčiakovej ulice bude monitorovať mestská polícia. Majiteľ realitnej kancelárie bude upozornený na zriadenie parkovacích miest pre klientov na vlastnom pozemku. V prípade pretrvávajúcich problémov bude mesto riešiť situáciu zmenou dopravného značenia.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

12.12.2013 16:09 - Lenka Hajnusová

Chcela by som sa spytať: ak mam na mestskom urade žiadosť o byt tak je potrebne v novom roku tuto žiadosť obnoviť?

Odpoveď

Podľa Všeobecne záväzného nariadenia mesta Trebišov (VZN) o prideľovaní mestských nájomných bytov č. 114/2012, účinného od 1.8.2012 vyplývajú nové povinnosti pre žiadateľa o byt.

3.4. Žiadateľ o pridelenie nájomného bytu, ktorého žiadosť bola zaevidovaná ako opodstatnená je povinný:
a) nahlásiť každú zmenu údajov týkajúcich sa jeho osoby, rodiny a spoločne posudzovaných osôb do 30 dní odo dňa, kedy zmena nastala,
b) každý rok do 31.1. bežného roka aktualizovať žiadosť a predložiť doklady o plnení podmienok uvedených v bode 3.3., písm. d) ku dňu 1.1. bežného roka.

3.5. Uvedenie nepravdivých údajov v žiadosti o pridelenie nájomného bytu, alebo nesplnenie si povinností, uvedených v bode 3.4, má za následok vyradenie žiadosti z evidencie.

Ž. Macuráková
Oddelenie výstavby a majetku

11.12.2013 07:39 - Marcela Bindasová

Chcela by som sa opytat kedy vlastne aktualizuju nedoplatky na daniach a poplatkoch myslim si, ze by to bolo potrebne robit kazdy mesiac a nie trcat tam niekolko mesiacov ako neplatic a pritom mat vsetko poplatene dakujem

Odpoveď

Za daňovníka resp. poplatníka Marcela Bindásová neevidujeme žiadny nedoplatok.
Nedoplatky na daniach a poplatkoch sa aktualizujú na základe rozhodnutia vedenia mesta, spravidla 1x za štvrťrok.

Ing. František Feďák
Oddelenie finančné

10.12.2013 12:48 - p.Pavlová

Dobrý deň,
chcela by som nahlásiť poruchu verejného osvetlenia na Puškinovej ulici. Nesvieti to už skoro týždeň. Ďakujem

Odpoveď

Dobry den,

Predmetna porucha bude odstranena v 51 tyzdni.

M.Davala
TS Trebisov

11.12.2013 11:41 - katarina

Bolo by mozne zasypat zem inou diery popri chodniku na Hodvabnej 2275 vchody hlavne 16-18, kde sa robila rekonstrukcia popri obrubnikoch smerom k ceste vznikli diery,ktore jednak odhaluju korene stromov,cim umoznuju ich poskodzovanie a jednak je riziko vzniku urazu ci padu pri ceste ku kontajneru,podotykam v uvedenych vchodoch byva viac starsich ludi.

Odpoveď

Úpravy zelených pásov vedľa nových chodníkov na Hodvábnej ulici budú ukončené (ak to počasie dovolí) do 20.12.2013. Úpravy realizuje mestské hospodárske stredisko.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

10.12.2013 17:12 - Juraj.p

Zdravim kolko bude bude stat ohnostroj ? dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

cena ešte nie je dohodnutá, bude uvedená vo zverejňovaných dokumentoch na webovom sídle mesta.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

10.12.2013 11:13 - Ľubomira F

Dobrý den chcem sa opytat kompetentných co urobit v takýchto situaciach. Dnes rano 10.12. na zastavke MHD na ul.SNP napadal cierny pes deti. Tak vyzera že niekomu usiel z nedalekých domov. Na deti skakal a nedal sa odohnat.dAKUJEM

Odpoveď

Dobrý deň,

V podobných prípadoch okamžite kontaktujte MsP na čísle 159, ktorá zabezpečí odchyt psíka a umiestni ho do karanténnej stanice.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

04.12.2013 18:10 - Jozef Štefanko

Na jar uplynie rok ako mame chválený výrub stromu ktorý rastie na pozemku mesta
kto môže,alebo ma právo vykonať výrub takého stromu koho požiadať.

Odpoveď

V podmienkach rozhodnutia – súhlas na výrub dreviny (ak ide o drevinu rastúcu na pozemku mesta Trebišov) je uvedené, že predmetný výrub zrealizujú Technické služby mesta Trebišov ako správca zelene a zároveň oprávnená organizácia. Ďalšou podmienkou v rozhodnutí je, že výrub dreviny je možné uskutočniť po nadobudnutí právoplatnosti tohto rozhodnutia najmä v mimovegetačnom období, t.j. v termíne od 30. septembra do 31. marca.
Prosím uveďte konkrétne na koho bolo rozhodnutie vydané ako aj dátum kedy bolo vydané, následne budeme výrub predmetnej dreviny urgovať u oprávnenej organizácie na výrub.

Ing. Eva Bučková
Oddelenie výstavby a majetku

04.12.2013 16:50 - Anna Kočišová

Chcem upozorniť na Berehovskej ulici v časti za starým kinom nesvietia svetlá ani o 17hod keď je už úplná tma, neviem či je to porucha alebo zlé nastavenie konkrétne pred vchodom 19.

Odpoveď

Dobry den,

dakujeme za upozornenie.Porucha bude pracovnikmi TS Trebisov odstranena v najblizsej dobe podla rozsahu poruchy.

M.Davala
Technické služby mesta Trebišov

03.12.2013 13:10 - Miriam Minova

Dobrý deň,

chcela by som Vás týmto poprosiť,či by nebolo možné,aby TS mesta Trebišov nemohli zaskliť aj autobusovu zastávku pred OC Berehovo.Stojíme tam každý deň s deťmi a počas nepriaznivého počasia je táto zastávka absolútne nepoužiteľná.Ďakujem.

Odpoveď

Dobry den,
chybajuce casti boli poskodene vandalmi nasledne demontovane.Na zaklade Vasej pripomienky TS TV objednali vyrobu a osadenie novych casti u dodavatela.Termin dodania 01/2014.

M.Davala
Technické služby mesta Trebišov

03.12.2013 15:45 - Martin Varga

Chcel by som sa opytat nakolko som sa dopocul o problemoch s najmom v restauracii Berehovo kolko mesacne platil podnikatel mestu Trebisov najomne. Staci mi suma za jeden mesiac. DAKUJEM

Odpoveď

Výška nájmu za reštauráciu Berehovo s Ing. Kasardom podľa zmluvy zo 17.10.2007 bola 3 589,92 € štvrťročne.

Ing. Michal Lovas
Oddelenie výstavby a majetku

28.11.2013 20:41 - Karol Baranyi

Chcem sa opýtat prečo sme evidovaní v neplatičoch ? ak nemáme žiaden dlh,dakujem za opravu.U koho je potrebné si uplatnit oslobodenie od platenia daní,poplatku za TKO ak som invalid so 75% postihnutím od roku 2011 a manželka je na dochodku,stačí odpoved na náš mail dakujem Karol Baranyi.

Odpoveď

Dobrý deň,

Zoznam nedoplatkov na daniach a poplatkoch spolu zverejnený na webovej stránke mesta je aktualizovaný po určitom časovom období, naposledy bol aktualizovaný 2.10.2013. Pri najbližšej akualizácií zoznamu budú vymazaní všetci poplatníci, ktorí už uhradili daný poplatok.

Čo sa týka druhej otázky: V zmysle VZN č. 118/2012 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na území mesta Trebišov, ktoré nadobudlo účinnosť 1.1.2013, Článok 3 - Sadzby poplatku, zníženia sadzby poplatku za TKO sa vzťahujú:

- pre študenta denného štúdia mimo územia mesta, s výnimkou denne dochádzajúceho,
- pre zamestnanca, ktorý z dôvodu výkonu zamestnania dlhodobo zdržiava mimo mesta, s výnimkou denne dochádzajúceho,
- pre občana v hmotnej núdzi - podkladom je právoplatné rozhodnutie príslušného orgánu o poskytnutí dávky v hmotnej núdzi,
- pre občana staršieho ako 70 rokov.

Keďže ste občan so ZŤP, o úľavu na dani z nehnuteľností si môžete požiadať podaním čiastkového" Priznania k dani z nehnuteľnosti, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje" v termíne od 1.januára do 31.januára kalendárneho roka, ktoré musíte zdokladovať fotokópiou preukazu ZŤP na Mestskom úrade v Trebišove.

Bc. Erika Oprysková
Oddelenie finančné

27.11.2013 23:28 - Dušan Švanda

Zdravím, rád by som vedel, kto je majiteľom prázdnych priestorov v dome služieb, kvôli prenájmu.Keď som sa pýtal tých, ktorí tam fungujú, nevedeli my povedať nič konkrétne. Ďakujem.

Odpoveď

Majiteľom budovy Domu služieb je firma STÉNIA a.s., Poštová 11, 040 01 Košice. Kontaktná osoba: p. Bačo - tel. 0915 049 199.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

26.11.2013 16:27 - marian manasil

pekny den prajem preco mi neodpovedate na otazky??? kedy a kde bude stat kotolna na slamu??? preco bolo mesto pokutovane za rozvody tepla ked sa verejne zaviazali ze rozvody vymenia?? za odpovede pekne dakujem vas platitel dani..m.manasil

Odpoveď

Dobrý deň,

Kotolňa na slamu bude stáť na juhovýchodnom okraji mesta medzi lokalitou I. Krasku a ulicou M. R. Štefánika. Rozvody nedosahujú účinnosť deklarovanú v podkladoch pripravených pre obchodnú verejnú súťaž na predaj tepelného hospodárstva. Skutočné straty v distribúcii tepla významne prevyšujú povolené normatívy. Víťaz súťaže sa vo svojej ponuke zaviazal k postupnej výmene súčasnej distribučnej siete potrubí.

Časový harmonogram výmeny rozvodov je na obdobie rokov 2014-2017 a druhá etapa (menšie okruhy) v rokoch 2018-2013. Víťaz súťaže v reklamácii uplatňuje straty, ktoré vzniknú
do obdobia výmeny rozvodov.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

22.11.2013 19:50 - Hojdanova

Komu patria autobusové zastávky v meste? Na autobusovej zastávke pri potravinách "Andorko" už dlhšiu dobu chýba tabuľa skla. Bolo by dobre to zaskliť, nakoľko ide zima a dosť tam na nás "ťahá". Občania, ktorí cestujú autobusom.

Odpoveď

Autobusové zastávky v meste sú v správe Technických služieb mesta Trebišov. Informáciou o chýbajúcej sklenenej tabuli na zastávke pri nábytku TS disponujú a bude nainštalovaná nová sklenená tabuľa.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

20.11.2013 22:02 - jozef simko

zdravim bude zakupene nove led vianocne osvetlenia do mesta ? A na silvestera bude ohnostroj podobny ako minuleho roka?

Odpoveď

Mesto zakúpi led osvetlenie, ktoré doplní úsek medzi kruhovým objazdom pri starej Kass a Mestským kultúrnym strediskom.
Ohňostroj bude tak ako minulý rok, v rovnakom rozsahu.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

20.11.2013 14:07 - Ing. Karol Jašek

Už viackrát som si všimol, že cez deň svietia pouličné lampy /M.R.Štefánika/. Takisto je to aj dnes 20.11.2013. Prečo?

Odpoveď

Dobrý deň.

Technické služby mesta Trebišov v spomínanom období mali viac porúch na verejnom osvetlení na ulici M. R. Štefánika. Pri odstraňovaní porúch musí byť zapnutý celý okruh svetelných zdrojov.


Helena Olexová
TS Trebišov

20.11.2013 14:54 - Martin Varga

Chcel by som sa opytat ci ma mesto Trebišov a jeho vedenie nieci spolocne zo zrusenim facebookovej stranky Trebisov Pozrifotky.sk.Stranka nie je v prevadzke a po meste sa hovori ze za zrusenim tej stranky je vedenie mesta.Dakujem za odpoved.

Odpoveď

Facebook je súkromná zahraničná spoločnosť ktorá sa riadi vlastnými pravidlami a kódexom. Mesto Trebišov má na Facebooku takisto svoju stránku. Stránky iných subjektov sú vlastníctvom konkrétneho správcu a spoločnosti Facebook a mesto nemá s ich aktivitami nič spoločné.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

© 2024 MESTO TREBIŠOV