Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

16.02.2016 08:34 - Dáša Kasardová

Dobrý deň.Chcela by som upozorniť na nesvietiace pouličné lampy na Cukrovarskej ulici. Nesvieti asi 8 pouličných lámp idúcich za sebou.Potom asi tri svietia a ďalších šesť nie. Predtým tiež všetky lampy nesvietili ale aspoň každá druhá. Kedy bude závada odstránená.Ďakujem za odpoveď

Odpoveď

Dobrý deň.

Ďakujeme za oznámenie poruchy.Na jej odstránení pracujú zamestnanci TS mesta Trebišov. Porucha by mala byť odstránená do 20.02.2016.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

16.02.2016 14:24 - Jaroslav

Dobry den.Prosim O odpoved na moju otazku ohladom vyrobi novych ochrannych klietok na smetne kontajnery,ktore nebudu splnat svoj ucel.Dakujem

Odpoveď

Dobrý deň.

Technické služby mesta Trebišov majú v návrhu rozpočtu na rok 2016 vyčlenené finančné prostriedky na výrobu 20 ks klietok na kontajnery. Tieto klietky boli do návrhu zapracované na základe požiadaviek občanov mesta.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

25.01.2016 16:42 - Mgr.Radovan Jílek

Mal by som otázku na vedenie mesta v súvislosti s tým ako sa poslankyňa Mokáňová na MSZ vyjadrila že je nezmysel robiť podzemné kontajnery (ako inak chce zabrániť hrabaniu asociálov v kontajneroch?) z prostriedkov mesta. Nuž ma napadá, či pani poslankyňa vie aké výzvy budú vyhlásené a či tam vôbec bude podzemné kontajnery možnosť zahrnúť .... Lebo toto podľa mňa ešte netušia ani na ministerstve. A kontajneristi sú čím ďalej väčším problémom Trebišova. Jediné, čo ma napadá v tejto súvislosti je, že nie je vôľa súčasného vedenia robiť podzemné kontajnery, lebo voliči z osady zrejme majú prednosť obyčajnými občanmi. Alebo je to vari preto, že túto skvelú vec (kontajnery do ktorých sa nemôžu osadníci dostať) navrhli poslanci TREBIŠOV NAHLAS? Som zvedavý ako budú ostatní poslanci stojaci za súčasným vedením vysvetľovať toto voličom. Ďakujem za odpoveď (verím že konečne bude aj mne odpovedané, lebo predošlé tri otázky zverejnené neboli).

Odpoveď

Dobrý deň.

Vedenie mesta nepovažuje za správne robiť podzemné kontajnery z vlastných prostriedkov mesta. Hlavným dôvodom nie je to, že to navrhli poslanci Trebišov nahlas, ale suma 1.200 000 €, ktorú chcú na tento účel v rozpočte mesta vyčleniť uvedení poslanci.
Pre porovnanie – v Nitre v roku 2014 vybudovali 10 stojísk s 52 kontajnermi za 120 000 €. Plánujú vybudovať ďalšie stojiská, pričom predpokladaná potreba finančných prostriedkov na 8 stojísk po 5 kontajnerov je 100 000 €. V Topoľčanoch vybudovanie jedného stojiska s 3 kontajnermi s objemom 5 m3 a 1 kontajnerom s objemom 3 m3 stálo 13 822,80 €, pričom okrem samotných kontajnerov bola v cene zahrnutá doprava, inštalácia, projektová dokumentácia + prieskum sietí a úprava plôch okolia osadených kontajnerov do plochy 5 m2.
Na otázku, či viem aké výzvy budú vyhlásené, je moja odpoveď neviem. Sledujeme však tak, ako nám bolo odporučené na jednej konferencii k Programovému obdobiu 2014 – 2020, špecifikácie cieľov vyhlásených výziev.
Súčasné vedenie mesta všetko čo robí, robí pre občanov mesta. O tom svedčia naše zámery – zníženie energetickej náročnosti budov materských škôl, investície do športu, športovísk, do kultúry i sociálnej oblasti, príprava pozemkov pre individuálnu bytovú výstavu, opravy chodníkov, riešenie problémov s kanalizáciou i vodovodnou prípojkou na Cukrovarskej ulici, obnova Mestského parku, zvýraznenie priechodov pre chodcov, revitalizácia verejného priestranstva, výstavba detských ihrísk.

Mgr. Viera Mokáňová
zástupkyňa primátora

15.02.2016 08:46 - Dušan

Dobrý deň. Chcem sa opýtať kompetentných, prečo na garáže na severe nie sú chránené kamerovým systémom, keď sú pravidelne vykrádané a poškodzované ? Preťo MsÚ rozdeľuje občanov. Tí poctivý majú skolaudované garáže, majú popisné číslo a platia dane, tí druhý nemajú skolaudované garáže, neplatia dane a rovnako ich využívajú ako tí prvý. Dal som si tú námahu a prešiel som všetky a zistil som, ýe len 1/3 ma popisné číslo. Nuž páni aj tam sa Vám strácaju dane. A keď už ľudia tá 1/3 Vám platí dane, tak im chránte majetok tak, ako Vám zákon prikazuje.

Odpoveď

Dobrý deň.

Kamerový systém v Trebišove bol na území mesta nainštalovaný na základe vopred schválených etáp projektu „Rozšírenie a modernizácia kamerového systému“. V prvých etapách boli kamery umiestňované na verejne prístupných miestach, kde sa koncentruje najväčší pohyb občanov, akými sú napr. centrum mesta, okolie nákupných centier, školských zariadení, okolie mestského parku a taktiež lokality, v ktorých dochádzalo najčastejšie k páchaniu protiprávnej činnosti z dôvodu zabezpečenia verejného poriadku a ochrany majetku obce a občanov. Vami spomínaná lokalita nie je toho času monitorovaná kamerovým systémom, napriek tomu mestská polícia venuje tejto lokalite už dlhšiu dobu zvýšenú pozornosť, a to väčším počtom hliadkových služieb. Príslušníci mestskej polície Trebišov takto naposledy ochránili majetok niekoľkým majiteľom garáži, pretože pri výkone hliadkovej služby zistili poškodené zámky a túto skutočnosť oznámili majiteľom garáži ešte pred tým, než im vznikla škoda na majetku. Váš podnet, týkajúci sa súpisných a orientačných čísel na garáže, bol posunutý na prešetrenie na oddelenie organizačné.
V prípade zistenia protiprávneho konania, vec oznamujte na bezplatnom telefónnom čísle 159 (do 22.00 hod.) alebo na bezplatnom telefónnom čísle 158.

Bc. Jindřich Sosna
referent pre výkon služby MsP Trebišov

13.02.2016 08:47 - stanislav nagy

dobry den mam otazku ohladne dost velkej diery na ceste kpt.Nalepku ako je vchod ku bytovkam,bola tam uz vtedy ked opravovali cestu od priecesta a stale sa zvacsuje az tam niekto necha napravu,moze s tym nieco vedenie mesta urobit,dakujem za odpoved.

Odpoveď

Dobrý deň.

Cestu na Ul. kpt. Nálepku spravuje Správa ciest KSK.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

15.02.2016 10:45 - Peter

Dobrý deň. Približne pred 4 rokmi bol pracovníkmi TS mesta TV odstránený asfaltový povrch z chodníka medzi bytovým domom 2222 a MŠ pri polícii.
Do dnešného dňa sa nikto nezaujímal v akom stave sa teraz nachádza tento chodník, ktorí rodičia používajú na odprevadzanie deti do MŠ. Chcel by som sa spýtať p. Ing. Sabakovej kedy sa začne s opravou povrchu tohto chodníka, ktorí sa nachádza na verejnom priestranstve a je majetkom mesta, ktoré sa oň vôbec nestará.
Poprosím konkrétnu odpoveď, nie diplomaticku.
Ďakujeme občania mesta TV

Odpoveď

Dobrý deň,
v priebehu roka 2015 bol spracovaný zoznam komunikácií a chodníkov vyžadujúcich si opravu. Všetky sa nachádzajú na verejne prístupných miestach a slúžia potrebám obyvateľov mesta. Požiadavky na opravu a rekonštrukciu komunikácií ďaleko presahujú finančné možnosti mesta. Po schválení rozpočtu na rok 2016 bude možné z predmetného zoznamu vybrať chodníky a komunikácie, na opravu ktorých postačia schválené finančné prostriedky.

Ing. Iveta Sabaková
vedúca oddelenia výstavby a majetku

05.02.2016 15:54 - Peter Novák

Mám dotaz ohľadom kontajnera na separovaný odpad na ul. Berehovská. Je to jediný kontajner v okolí nakoľko kvôli stavebnej činnosti určitých podnikateľov boli preložené aj kontajnery za starým kinom. Tento kontajner je umiestnený na trávniku ktorý je teraz väčšinou rozmočený a z druhej strany od asfaltu je zaparkovaná firemná dodávka minimálne od decembra bez pohybu a len tam z nej vyteká neviem či olej alebo nafta. A tá červená dacia tam už tiež je dosť dlho bez pohybu. Potom sa čudujeme, že v kontajneroch sú nachádzajú plasty, papier a iné čo tam nepatrí. Ja osobne to tiež tak robím nakoľko za kontajnermi je verejné wc pre strážcov kontajnerov. Pokiaľ tá vyasfaltovaná plocha je určená pre kontajnery tak nech sa aj na to využíva. Neviem čo robí MP, hlavne že sú vždy tam kde sú "potrebný".

Odpoveď

Dobrý deň,

časť podnetu týkajúca sa úloh Mestskej polície bola preverená. MsP Trebišov zmonitorovala uvedené vozidla, pričom bolo zistené, že obe vozidla majú platnú EK a TK, takže nedochádza k porušovaniu zákona č. 725/2004 Z.z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách. Vozidlá majitelia používajú iba občas a v tomto prípade sa nejedná o nepojazdné vozidlá.
Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

05.02.2016 14:04 - Marek Kovac

Dobry deň prajem.Chcem sa spytat,že počas sv.omše je možne parkovat vedla umeleckej škole ked je tam zakaz vjazdu?Pri ceste neni kde parkovat,lebo parkoviska preplnene a ZŤP parkoviska nemate,totiž som ZŤP osoba.Zachrani ma suhlas farara na vjazd alebo musela by byt vynimka od Dopravakov na povolenie vjazdu na určitu čas a deň?Dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

pokiaľ nedôjde k zmene dopravného značenia na tomto mieste, je potrebné rešpektovať a dodržiavať v súčasnosti platné dopravné značenie.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

04.02.2016 12:19 - Mária H

Dobrý deň. Moja otázka sa týka rekonštrukcie bytu na ul. 1.decembra 2 na 4.poschodí, či má niekto vedomosť o takej rozsiahlej rekonštrukcii. Za 3 až 4 mesiace búracích prác tam už určite nezostali len obvodové múry. Či niekto posudzoval majiteľovi ktoré steny sú nosné. Potom sa len čudujeme, že praskajú steny, stropy. Neviem si to predstaviť v bytoch pod nimi, keď my, susediace byty vo vedľajšom vchode sme pár krát zažili stekajúcu vodu zo stropu v kúpeľniach a pritom stúpačky sú vo WC na opačnom konci kúpeľne. Týmto vás chcem aj za ostatných nájomníkov poprosiť o prešetrenie uvedenej rekonštrukci. Za vašu odpoveď pekne ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Mesto Trebišov zaslalo majiteľom bytov na danej adrese výzvu k predloženiu povolení stavebných úprav bytu. Na základe ich odpovedí bude mesto postupovať v rámci platných predpisov.

Ing. Jozef Ferjo
oddelenie výstavby a majetku

08.02.2016 14:52 - Mária Valisková

Dobrý deň, mesto Trebišov už pred niekoľkými rokmi pozastavilo pre zlý technický stav krytej plavárne jej prevádzku na zimnú sezónu, preto sa chcem opýtať, kedy konečne sa s tým bude niečo robiť? kedy začnú opravy? a bude vôbec mesto Trebišov mať niekedy ešte funkčnú krytu plaváreň? ďakujem

Odpoveď

Prajem dobrý deň,

jednou z hlavných priorít nového vedenia mesta je uviesť krytú plaváreň do prevádzky. Výsledkom úsilia zabezpečiť finančné prostriedky je aj Uznesenie Vlády SR č.601 zo dňa 04.11.2015, ktorým bola mestu Trebišov schválená dotácia na rekonštrukciu plavárne vo výške 432 000 eur. V súčasnom období sa zabezpečuje spracovanie projektovej dokumentácie, nevyhnutne potrebnej k určeniu rozsahu stavebných prác, ktoré bude možné zrealizovať z tejto dotácie. Následne bude uskutočnený výber dodávateľa stavby. Potrebné je však uviesť, že mesto bude musieť ešte zabezpečiť finančné prostriedky na technologickú časť plavárne. Výšku týchto nákladov taktiež preukáže rozpočet projektovej dokumentácie.

Oddelenie výstavby a majetku

15.01.2016 11:11 - Michal

Dobry, nadviazem na odpoved ohladom cistenia chodnikov v parku. V inych mestach riesia takuto situaciu osadenim znaciek (info tabul) ze Chodnik nie je v zime udrziavany. Takymto sposobom by mohol ostat chodnik zasnezeny a urobilo by sa tym nejake to plus zo strany mesta aj pre tych najmesich obyvatelov mesta. Prave teraz v zime, ked sa smykalky a pieskoviska nedaju pouzivat.

Odpoveď

Dobrý deň!

Po doručení stanoviska ODI Trebišov zo dňa 4.2.2016 môžeme konštatovať, že s odvolaním sa na § 9 ods. 3 cestného zákona rozsah povinností vlastníkov a správcu miestnych komunikácií upravujú s prihliadnutím na miestne pomery obce svojimi všeobecne záväznými nariadeniami. O upravenom rozsahu povinností odstraňovania závad v schodnosti určených úsekov chodníkov je možné informovať chodcov osadením informačnej tabule s príslušným textom napr.:"Chodník v zime neudržiavaný! Vstup na vlastné nebezpečenstvo! a pod. V prípade, že v budúcnosti dôjde k takejto situácii, bude správca pristupovať k údržbe chodníkov v parku primerane podľa týchto pokynov.

Ing. Iveta Verešová
oddelenie výstavby a majetku

02.02.2016 22:03 - Lucia

Dobry den,zaujima ma parkovisko pri zakladnej skole M.R.Stefanika,vedla bytoveho domu 1515 ,ktore bolo vydlazdene asi cca.pre dve motorove vozidla,ci je tam zakaz statia po dobu kym rodic odprevadi svoje dieta do skoly ,alebo si ho vezme zo skoly.Nakolko tam pokutuje mestska policia rodicov.Velmi by ma zaujimalo koli comu to tam bolo vydlazdene ak tam nesmie auto za tak kratky cas stat.Nehnevajte sa na mna, ale je to na hlavu postavene.

Odpoveď

Dobrý deň!

Pri základnej škole M.R.Štefánika boli z dôvodu častých dopravných kolízií v rannej špičke po oboch stranách vytvorené dláždené odstavné pruhy pre potreby zastavenia vozidiel rodičov na čas, ktorý je nevyhnutný na urýchlené nastúpenie alebo vystúpenie prepravovaných detí. Ich funkcia je jednoznačná a takto ju rodičia aj využívajú. Upozorňujeme, že toto nie je parkovisko. Po preskúmaní Vašej otázky na mestskej polícii sme boli informovaní, že v danom období polícia neeviduje žiadnu pokutu za priestupok na týchto odstavných pruhoch. Ak došlo k zneužívaniu odstavných pruhov na parkovanie, vodiči boli na to upozornení napomenutím.

Ing. Iveta Verešová
referentka dopravy, odd. výstavby a majetku

04.02.2016 08:49 - Občan

dobry den
pisem asi 3krat,tie macky na kutnohorskej ulici stale su,neboli odchytene resp. nie vsetke,dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

príslušníkmi MsP Trebišov bol v predošlých dňoch vykonaný odchyt dvoch mačiek v danej lokalite. V priebehu nasledujúcich dní bude odchyt opätovne realizovaný. K pružnejšej reakcii z našej strany by určite prospelo, ak by Vaše zistenia boli oznámené na bezplatnej linke 159 s uvedením presnej lokality výskytu túlavých zvierat a ich počte.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

03.02.2016 19:14 - Tomáš Kríž

Dobrý deň. Reagujem na predošlú otázku ktorú položila pani ohľadom problému parkovania pri sv. omšiach. Áno je tam problém s parkovaním, no však pokiaľ viem na vozidla so ZŤP označením sa "papuča" respektíve donucovací prostriedok používať nemôže a príslušník MsP Trebišov, ktorý danú situáciu riešil, by to mal v zmysle zákona o Obecnej polícií a iných právnych noriem, ktoré nadväzujú na priestupok v zmysle zákona 8/2009 Z.z. Uvedená Bloková pokuta môže byť zrušená alebo sa mýlim? Za odpoveď Vám Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

medzi základné predpoklady, ktoré musí spĺňať príslušník MsP, patrí odborná spôsobilosť, resp. kvalifikácia, na plnenie úloh mestskej polície, ktorá je upravená v ustanovení § 25 a § 26zák. č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii. Použitie technického prostriedku na zabránenie odjazdu motorového vozidla zo strany príslušníkov MsP Trebišov bolo vo všetkých prípadoch vykonané v súlade s ustanovením § 16a citovaného zákona. V prípade, ak je občan presvedčený o tom, že činnosťou alebo naopak nečinnosťou mestskej polície došlo k porušeniu jeho práv alebo právom chránených záujmov, môže podať sťažnosť na príslušný orgán, ktorý prešetrením zistí skutočný stav veci a jeho súlad alebo rozpor so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

04.02.2016 11:02 - Dana

Dobrý deň,
Mesto Trebišov v spolupráci s MsKS pozýva Trebišovčanov na Fašiangovú veselicu. S programom vystúpi aj súkromná umelecká škola Talent - um. Prečo neúčinkuje ZUŠ Trebišov?Bola oslovená ZUŠ Trebišov a nemali záujem alebo nebola oslovená? Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Mestské kultúrne stredisko v Trebišove spolupracuje s viacerými externými hudobno-tanečnými skupinami, ako aj školami umeleckého charakteru a snaží sa, aby táto spolupráca bola vyvážená. Do programu kultúrno-spoločenského podujatia "Fašiangová veselica" sme ZUŠ Trebišov neoslovili, ale môžem Vás ubezpečiť, že v blízkej budúcnosti sa jej žiaci budú podieľať na mestom pripravovaných programoch. Najbližšie to bude "Deň učiteľov" a potom "Stavanie mája". Váš záujem o dianie v meste nás teší a verím, že "Fašiangová veselica" sa Vám bude páčiť v pripravenom programovom zložení.

Ľubomír Mičko
vedúci MsKS

04.02.2016 10:14 - Roman

Dobrý deň, pri realizácii prác "odvodnenie Paričova" bola na ulici Ružová v strede cesty vykopaná diera a následne zabetónovaná. Betón popraskal a "sadol" a opäť je tam dosť veľká diera. Bolo by to možné opraviť?

Odpoveď

Dobrý deň,

na Ružovej ulici pri cintoríne bola po realizácii prepojenia odvodňovacieho kanála vykonaná dočasná úprava mestskej komunikácie betonážou s následnou konečnou úpravou v roku 2016, ktorú bude tvoriť asfaltový koberec. Z dôvodu doposiaľ nepriaznivého počasia pre realizáciu prác (asfaltovanie), mesto Trebišov v spolupráci s Technickými Službami mesta Trebišov vykoná danú úpravu v mesiaci marec, podľa možností klimatických podmienok.

S pozdravom

Ing. Jozef Kereštan
vedúci MVO

31.01.2016 11:48 - Ivana Pavlikova

Dobrý deň.boli sme na nedeľnej omši,nakoľko boli všetké parkovacie miesta obsadené,tak sme zaparkovali pred prechodom pre chodcov,oproti sociálnej poisťovni.Za nami stálo ešte jedno auto,ktoré malo dokonca označenie tabličkou ZŤP,po skončení omše sme zostali nemilo prekvapený,že sme si našli na kolese"papuču"nato došli aj mestskí policajti,ktorí boli nekompremisní a manžel,a aj ten pán s tým označením zaplatili pokutu 10eur.bola som veľmi zhorozená,že aj napriek vysvetleniu,nám tu pokutu dali.hoci videli,že voľné miesto pred kostolom už nebolo.neblokovali sme chod premávky ani tam nebola značka zo zákazom státia.chýba nejaká ľudskosť či porozumenie?koľko áut po meste stoja na trávnatých plochách,alebo blokujú miesta,kde sa nemôžme dostať.to je asi v poriadku.Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

nedostatok parkovacích miest neruší povinnosť vodičov dodržiavať zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Môžem Vás však ubezpečiť, že v poslednom období bol zo strany Mestskej polície zvolený citlivejší prístup pri riešení priestupkov spáchaných vodičmi nesprávnym parkovaním počas konania Bohoslužieb. Avšak pri opakovanom porušení zákona zo strany niektorých vodičov bude polícia v zmysle platnej legislatívy postupovať prísnejšie.
Týmto apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali dopravné predpisy. Každý účastník premávky je podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky a správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

02.02.2016 20:27 - Viera

Chcem upozorniť na dlhodobo nesvietiace 2 pouličné lampy na rohu ulice A.Dubčeka pri domoch 4015/12, 3942/31 a 3992. Kedy bude závada odstránená? Ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň.

Ďakujeme za oznámenie poruchy. Po zabezpečení náhradných dielov bude porucha odstránená. Predpokladaný termín opravy - do 06.02.2016.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

21.01.2016 16:04 - Michal Fedor

Dobrý deň pýtam sa Vás už po 4tý -krát, prečo neodpovedáte na otázku okolo ohňostroja na Silvestra a jeho dôsledkov na občanov. Mám sa ohlásiť u pána primátora ?

Odpoveď

Dobrý deň, pán Fedor!

Úvodom odpovede na Vašu otázku sa ospravedlňujem za oneskorenú reakciu.

Mesto Trebišov po zrušení VZN o používaní zábavnej pyrotechniky na území mesta nemá v súčasnom období možnosť eliminácie používania ohňostrojových prác. Po novelizácii zákona č. 577/2007 Z. z. o banskej činnosti došlo k zrušeniu VZN č. 99/2009, kde bola možnosť použitia ohňostrojových prác na základe súhlasu Mesta Trebišov. V súčasnej dobe Mesto Trebišov pripravuje opätovné vypracovanie VZN na základe novelizácie hore uvedeného zákona, ktoré by malo byť hotové v roku 2016 po pripomienkach ZMOS-u.

Ing. Jozef Kereštan
vedúci MVO

26.01.2016 17:47 - Peter J.

Dobrý deň. Chcem sa spytať načelnika mestskej polície ako ma vyzerať mestsky policajt čo sa oblečenia týka. Hlavne pri riešeni priestupku. Dňa 26.1. približne o 17:00 riešili mestski policajti prestupok pri hlavnej pošte a mestská policajtka nemala čiapku ani vestu a jej kolega ano. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

ústroj hliadky počas služby je určený referentom pre výkon služby v inštruktážnom liste. Hliadka vykonávajúca službu dňa 26.1.2016 bola ustrojená správne. Vzhliadnutím záznamu z kamerového systému bolo zistené, že Vaša informácia o tom, že policajtka nemala pri riešení priestupku na hlave čiapku, nie je pravdivá.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

21.01.2016 07:00 - Zuzana Cáboczká

Chcela by som poprosiť mestskú políciu vo svojom mene a v mene obyvateľov bytovky na ulici Kutnohorskej 2219/4 v Trebišove o odchyt 2 mačiek. Od týchto sa nedá vojsť ani vyjsť z vchodu a celú noc svieti svetlo, ktoré máme pred vchodom, pretože ich sníma pohybový senzor a oni stoja nalepené na dverách. Ďakujem Vám.

Odpoveď

Dobrý deň,

príslušníkmi Mestskej polície Trebišov bola dňa 22.1.2016 vykonaná previerka oznámenia, počas ktorej bolo zistené,že oznam sa zakladá na pravde. Po posúdení priestoru odchytu bude samotný odchyt realizovaný odchytovými prostriedkami v priebehu nasledujúcich dní.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

23.01.2016 11:58 - Lukáš Kiš

Dobrý deň
Chcem sa opýtať, že aký má význam výrub kroviny za mostom v Bučovom lese?kam až výrub bude postupovať a prečo sa poštiepkované drevo rozsypuje len tak popri chodníku a v lese?Nenájde sa efektívnejšie využitie toho dreva? ďakujem za odpoveď

Odpoveď

Dobrý deň,

v priestoroch lokality Bučov les na lesnom pozemku Mesta Trebišov JPRL 272 00 o výmere cca 2,30 ha prebieha v súčasnosti tzv. výrub krov pred zalesnením ako podpora pre prirodzenú obnovu, plecí rub, výrub poškodených stromov z podúrovne po spracovaní kalamity. Vykonávajú ho zamestnanci Mestského hospodárskeho strediska po odbornom zaškolení lesným inžinierom Ing. Petrom Novikmecom, odborným lesným hospodárom. Jeho cieľom je obnova lesných porastov po spracovaní kalamity prirodzenou obnovou bez nákladov, ich ošetrovanie a ochrana formou výrubu nežiaducich drevín a krov na podporu cieľových hospodárskych drevín. V súčasnosti odstraňujeme krovinaté porasty vrátane náletových drevín za účelom uvoľnenia cieľových kostrových drevín /dub, jaseň, agát, orech, osika.../ Krovinaté porasty a nežiaduce dreviny bránia v raste cieľových hospodárskych drevín, ktoré tvoria prirodzenú, hospodársku, druhovú skladbu drevín v lese. Štiepkovanie konárov na samotnom mieste znamená ušetrenie prevozu drevnej hmoty na zberný dvor, jej spracovanie a následný odvoz. Po konzultácii s lesným inžinierom sme zvolili štiepkovanie na mieste a jej prirodzené zapracovanie v lesnom poraste ako biologické hnojenie. Zásyp vo forme štiepky okolo chodníkovej časti slúži na potlačenie rastu burín vo vegetačnom období pri prechode obyvateľov mestskej časti Paričov do parku. Znamená to aj zníženie nákladov na kosenie a údržbu okolia chodníka pri prechode obyvateľov uvedenej častí. Účelnejšie využitie drevnej štiepky spočíva v jej následnom chemickom ošetrení kvôli životnosti /doby rozkladu hmoty/ a estetickej funkcii štiepky. Čerstvá štiepka z krovín podlieha rýchlemu biologickému rozkladu. V súčasnosti mesto Trebišov nedisponuje potrebnou technológiou na jej chemickú konzerváciu. Uvedený výrub sa bude realizovať v rozmedzí od Trnávky k ceste na Kopaný jarok po pravej strane cesty k ceste za Paričovom smerom k „Bažantárni“.

Mgr. Mário Fazekaš, vedúci MsHS,
Ing. Peter Novikmec, odborný lesný hospodár

18.01.2016 11:35 - Figmik J.

Dobrý deň,

Z akého dôvodu sa p. Halapin vzdal mandátu poslanca v mestskom zastupiteľstve v Trebišove?

Odpoveď

Dobrý deň,

poslanec Mestského zastupiteľstva v Trebišove MUDr. Miroslav Halapin sa vzdal svojho mandátu zo zdravotných dôvodov.

Kancelária primátora

21.01.2016 07:11 - Bula

Chcem este dodat k mojej otazke ze sa jedna o ohnostroj kategorie ( 2 ) ake nato treba povolenie ?? Lebo podla mojich informaci pri takejto kategori staci len povolenie vlasnika pozemku kde sa to bude odpalovat

Odpoveď

Dobrý deň,

v súvislosti s plánovaným použitím pyrotechnických výrobkov kategórie 2 skutočne podľa platnej legislatívy nepotrebujete súhlas obce na vykonanie ohňostrojných prác. Zároveň si Vás dovoľujem upozorniť na potrebu dodržiavania § 53 odst. 2 zákona č. 58/2014 Z.z. v znení:
(1)Pyrotechnický výrobok možno používať len podľa návodu na jeho používanie.

(2)Pyrotechnický výrobok kategórie 2, 3, P1 a T1 je zakázané používať vo vzdialenosti menšej ako 200 m od nemocníc, kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a cintorínov bez písomného súhlasu vlastníka týchto objektov.

Zároveň je potrebné dbať, aby Vašou činnosťou nedošlo k narušeniu nočného pokoja, k ohrozeniu života a zdravia občanov alebo k poškodzovaniu majetku. Súhlas vlastníka pozemku, kde plánujete ohňostroj odpáliť, určite potrebujete.
Prajem krásny svadobný deň.

Ing. Miroslav Eliáš
oddelenie výstavby a majetku

20.01.2016 17:50 - Marek

Zacne mestka policia konecne pokutovat nezodpovednych psickarov? Bezne totiz vidim v mestkom parku psov bez voditka. Za posledne 2 tyzdne na mna uz 2x vyskocili a ich majitelia len bezradne odvetili ospravedlnenie. Alebo budeme radsej cakat az sa stane naozaj nieco vazne?

Odpoveď

Dobrý deň.

Podmienky držania psov v našom meste upravuje Všeobecne záväzné nariadenie č. 128/2013 o podmienkach držania psov, ktoré vyplýva zo zákona č. 282/2002 Z.z. a ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Na dodržiavanie tohto VZN dohliada MsP a môžem Vás ubezpečiť, že túto činnosť hliadky vykonávajú každodenne na území celého mesta vrátane parku. Zistené porušenia tohto nariadenia rieši MsP v zmysle platnej legislatívy. Budeme vďační aj za ďalšie podnety, ktoré môžu občania mesta poskytnúť (aj anonymne) na bezplatnom tel. č. 159, a to hlavne v čase, keď dochádza k porušeniu VZN. Zo strany príslušníkov MsP tak bude možné na oznam promptne zareagovať v zmysle ich zákonných oprávnení.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

19.01.2016 12:51 - Hadbávna dagmar

Dobrý deň, bývam na Budovateľskej ulici a chcela by som sa opýtať, či sa zmenil čas odvozu smtí,nakoľko nádoby vykladáme v nedeľu večer,okolo 5 ráno bol odvoz,ale už druhý týždeň sme išli po 7 ráno do práce a nádoby boli plné. Pýtam sa len preto,aby sme nemuseli v nedeľu večer vykladať,lebo potom upratujeme po spoluobčanoch.Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň.

Od pondelka 18.01.2016 Technické služby mesta Trebišov skúšobne posunuli čas začatia zberu TKO v rodinných domoch na neskoršiu hodinu.
V minulom období začínali vozidlá zber o 3.30 hod, od uvedeného dňa začíname zber TKO o 5.00 hod.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

17.01.2016 18:46 - Marek Kovač

Dobry deň.Chcem sa spytat,že prečo nie je Kutnohorska ulica uplne osvetlena?Začiatok a koniec je osvetleny a uprostred kde sa pohybuju naši spoluobčania z dolneho konca z ,,tabora"a hrabaju po kontajneroch tak prave tam je tma.Kde aj sa prechadza cez cestu,ludia vynašaju odpad a z bezpečnostnych dôvodov tiež a su tam aj garaže ktore by trebalo osvetlit,hlavne pristup k tym garažom.Dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

ďakujeme za upozornenie. Porucha bola odstránená.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

11.01.2016 08:28 - lenka

Pekny den, zaujima ma ci mesto neplanuje osadit ochranne klietky na kontajner na sidlisku JUh. Denne su kose vyhadzane ciganmi. Mestska policia nepomaha. dakujem za rychlu odpoved

Odpoveď

Dobrý deň.

Technické služby majú v návrhu rozpočtu na rok 2016 zahrnutú čiastku určenú na výrobu 20 ks klietok.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

20.01.2016 09:32 - viera

Dobry den chcela som sa spitat pana primatora ze ako dlho sa musi cakat na pridelenie bytu ked ja mam podanu ziadost uz od roku 1995 a predosly primatory ma ignorovaly ked som sla za nimy.dakujem

Odpoveď

Dobrý deň!

Pri prideľovaní mestských nájomných bytov a poskytovaní bytovej náhrady pri zániku nájmu bytu sa postupuje podľa VZN Mesta Trebišov č. 114/2012 s účinnosťou odo dňa 1.8.2012.
Podľa uvedeného VZN č. 114/2012, Čl.3 – Žiadosť o pridelenie nájomného bytu, bodu 3.2. – Žiadateľ si musí podať žiadosť o pridelenie nájomného bytu písomnou formou na predpísanom tlačive.
Podľa bodu 3.3. – Žiadateľ o pridelenie nájomného bytu musí spĺňať tieto podmienky:
a./ je fyzickou osobou, ktorá dovŕšila 18-ty rok svojho života,
b./ má trvalý pobyt na území mesta Trebišov minimálne 3 roky,
c./ nie je v meste Trebišov vlastníkom ani nájomcom akéhokoľvek bytu, rodinného domu, nie je stavebníkom objektu na trvalé bývanie,
d./ spĺňa finančné predpoklady na uhrádzanie poplatkov za užívanie bytu, preukáže príjem zo závislej činnosti, resp. z podnikania alebo iný pravidelný príjem,
e./ nemá záväzok voči mestu a spoločnostiam, v ktorých má mesto účasť, resp. boli mestom založené a to z titulu nezaplatenia daní, poplatkov a iných finančných záväzkov; uvedené ustanovenie sa nemusí uplatniť, ak žiadateľ využíva inštitút osobitného príjemcu.
f./ súhlasí so spracovaním a uchovávaním osobných údajov.

Podľa bodu 3.4. – Žiadateľ o pridelenie mestského nájomného bytu, ktorého žiadosť bola zaevidovaná ako opodstatnená je povinný:
a./ nahlásiť každú zmenu údajov týkajúcich sa jeho osoby, rodiny a spoločne posudzovaných osôb do 30 dní odo dňa, kedy zmena nastala,
b./ každý rok do 31.1. bežného roka aktualizovať žiadosť a predložiť doklady o plnení podmienok uvedených v bode 3.3., písm. d/ ku dňu 1.1. bežného roka.

Vzhľadom k horeuvedenému Vám odporúčame podať si novú žiadosť o pridelenie mestského nájomného bytu písomnou formou na predpísanom tlačive.

Oddelenie sociálnych vecí

16.01.2016 19:03 - lucia lucia

Dobry den,chcem sa spytat par veci.Preco nie je na verejnom wc napisana otvaracia doba,nejaky zodpovedny veduci ci kontakt na spravcu?Asi zo 3 krat som okolo 18:00 sla s dcerou okolo a bolo zavrete.Dalej,preco,ked ste na sidlisku "stred" s takou "velkou slavou" odovzdavali detske ihrisko,ste tam nedali postavit par laviciek a aspon jeden smetny kos,ked na vsetkych ostatnych su?(byvam tu uz viac ako 5 rokov a za cely ten cas tu nie je ziadny smetny kos))A preco sa tam kos na psie exkrementy vynasa len raz za mesiac abo este menej casto?a to musia ,ked uz to niekto pride spravit ist s autom krizom cez cely travnik ?to sa neda odstavit a tych par krokov prejst,ked uz je tam travnik aj chodniky v zlom stave a ponicene?za odpoved dakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,
na základe Vášho podnetu umiestnime v najbližších dňoch na verejné sociálne zariadenie informáciu o prevádzkových hodinách.

V meste Trebišov je umiestnených 10 ks košov na psie exkrementy. Koše sa vyprázdňujú pravidelne, raz v týždni, a to v piatok. Na základe monitoringu, najmä v letných mesiacoch pri zvýšenom pohybe psov, tieto koše mesto vyprázdňuje podľa potreby, ale stále minimálne raz v týždni.

Miroslav Davala
vedúci Mestského aktivačného strediska

© 2024 MESTO TREBIŠOV