Zápis detí do 1. ročníka základnej školy

07.01.2013

V súlade s § 20 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých predpisov žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Mesto Trebišov na základe uvedeného zákona a ustanovení § 6  ods.1 a 2  a    § 11 ods.4 písm.g) zákona SNR č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších právnych predpisov vydalo  VzN Mesta Trebišov č. 91/2008 o mieste a čase zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

Týmto všeobecne záväzným nariadením sa určuje miesto a čas zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v jednotlivých základných školách, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Trebišov. Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa do spádovej alebo inej vybranej školy a riadne dbať na to, aby dieťa do školy dochádzalo pravidelne a včas. Ak zákonný zástupca neprihlási dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky alebo neospravedlnene vynechá viac ako 60 vyučovacích hodín v príslušnom školskom roku, obec ako zriaďovateľ školy je povinná riešiť zanedbávanie povinnej školskej dochádzky vo svojej územnej pôsobnosti v zmysle všeobecne záväzných predpisov a prijímať opatrenia. Obec môže zákonnému zástupcovi, ktorý ohrozuje  výchovu a vzdelávanie svojho dieťaťa alebo zanedbáva starostlivosť o povinnú školskú dochádzku uložiť pokutu v rámci priestupkového konania do 331,50€. Umiestnenie dieťaťa do konkrétnej základnej školy upravuje VzN Mesta Trebišov č.83/2007 o určení školských obvodov.

Riaditeľ školy je povinný prednostne prijať žiaka, ktorý má trvalé bydlisko v školskom obvode spádovej školy. Ak je žiak zapísaný na inú ako spádovú školu, oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy riaditeľovi spádovej školy, a to najneskôr do 31.marca kalendárneho roka, v ktorom má dieťa plniť povinnú školskú dochádzku; riaditeľ spádovej školy v lehote do 15.apríla zašle zoznam všetkých detí, ktoré boli zapísané na plnenie povinnej školskej dochádzky obci podľa trvalého bydliska žiaka.

Miesto zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky:

Základná škola, Komenského 1962/8, Trebišov

Základná škola, M.R.Štefánika 910/51,Ttrebišov

Základná škola, Pribinova 34, Trebišov

Základná škola, Gorkého 2212/55, Trebišov

Základná škola, I.Krasku 342/1, Trebišov

Čas zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky:

Zápis sa koná od 15. januára do 15. februára, ktorý predchádza začiatku školského roka, v ktorom dieťa má začať plniť povinnú školskú dochádzku. Presný čas a miesto určí riaditeľ danej školy.

Zoznam školskách obvodov

Oddelenie školstva

© 2024 MESTO TREBIŠOV