Stanovisko Trebišovskej energetickej, s.r.o. k cenám tepla na rok 2013

07.02.2013

Naša spoločnosť Trebišovská energetická, s.r.o. začala od nového roku zabezpečovať vykurovanie v Trebišove. Zároveň sme začali pripravovať rozsiahlu modernizáciu a zefektívnenie celého vykurovacieho systému. Ešte sme však ani nemali šancu ukázať, čo dokážeme pre našich odberateľov urobiť a už sa objavili „odborníci“ ktorí veľmi intenzívne šíria lživé informácie. Najskôr sa objavili letáky, podľa ktorých už radiátory nebudú nikdy také teplé ako tomu bolo v minulosti, potom nasledovali príspevky na internete, že vraj niektoré ceny za teplo vzrástli aj o 50% a potom dokonca aj video obviňujúce aj našu spoločnosť z podvodu.

Nerád reagujem na anonymné tvrdenia, ale nemôžeme dopustiť, aby naši zákazníci a spotrebitelia tepla boli klamaní nepravdivými tvrdeniami. Preto som nútený uviesť na pravú mieru informácie o „brutálnom zvýšení ceny tepla v niektorých položkách aj o 50%“. Ťažko mi je hodnotiť, či takého tvrdenie vychádza len z autorovej neinformovanosti, neznalosti , hlúposti alebo ide o zámerne šírenú lož. V každom prípade sa dopustil hrubej manipulácie faktov hneď v niekoľkých bodoch.

Po prvé, porovnáva cenový výmer platný pred dvoma rokmi s aktuálnou cenou. Teda nie medziročnú zmenu, čo by bolo logické, ale zvolil dvojročný odstup. Po druhé, z dvoch zložiek ceny si vybral len jednu, ktorá je opticky vyššia a na jej základe vytvoril lživé tvrdenie, ale pomlčal o druhej zložke (ktorá mimochodom ovplyvňuje 70% ceny tepla) a zabudol uviesť, že táto klesla.  Podstatné však nie je, aké sú jednotkové ceny, ale za čo sú platené.

Dovoľte mi to vysvetliť na jednoduchom prípade. Náš „odborne vzdelaný autor“ tvrdí, že debnička pomarančov medzi rokmi 2011 a 2013 zdražela o 50%. Dokazuje to cenovkami. Zabudol si ale naštudovať, že tá debnička v roku 2011 obsahovala 5 kg pomarančov, ale tá „drahšia“ v roku 2013 má 8kg pomarančov.  Presne rovnako sa „pomýlil“ aj v prípade ceny tepla.

Nie je teda dôležité, aké je jednotková cena, ale dôležité je, koľko zaplatí spotrebiteľ tepla za rovnaký objem tepla pri daných cenách. Dovolil som si to spočítať a toto je výsledok. Ak budeme brať všetkých spotrebiteľov v Trebišove napojených na centrálny systém ako jedného veľkého odberateľa a budeme brať do úvahy, že by v rokoch  2012 a 2013 odobral rovnaké množstvo tepla, tak by za toto rovnaké množstvo tepla v jednotlivých rokoch zaplatil takéto sumy:

v roku 2012: 3.049.501 EUR

v roku 2013: 2.972.847 EUR

Na kalkulačke sa dá pomerne ľahko spočítať, že je to menej o viac ako 2,5%. Čiže príchodom našej spoločnosti nedošlo k žiadnemu zvýšeniu nákladov na teplo, ale naopak k ich zníženiu.  Toto však autor uvedených nepravdivých tvrdení nevie, pretože aby si uvedomil, aké nezmyselné sú jeho tvrdenia, musel by poznať platnú legislatívu a pravidlá, ako sa cena tepla stanovuje a ako sa tieto pravidlá medziročne menia.

Intenzita, s akou sa autor (autori?) venujú šíreniu týchto lží ma udivuje. Veď vyrobiť, vytlačiť a distribuovať leták, alebo spracovať video príspevok, to nie je celkom minútová záležitosť. Ak sa chcú venovať energetike, mali by ten čas radšej venovať štúdiu právnych predpisov a štúdiu fyziky, aby sa vyhli zjavným nezmyslom vo svojich tvrdeniach. Ak ide o politiku, tak by som ich poprosil, aby z toho vynechali našu spoločnosť. My nie sme politici, nemáme žiadne politické ambície ani záujmy a nechceme byť súčasťou politického boja. A ak im ide o blaho občanov, určite by mohli svoj čas využiť v ich prospech efektívnejšie. Napríklad by čas, ktorý venovali výrobe nepravdivých letákov mohli využiť na prácu pri čistení verejných priestranstiev a pod.

Každý človek sa samozrejme môže mýliť, nemusí mať vždy dostatok úplných informácií a môže sa dopustiť omylu aj v dobrej viere. Ak však niekto šíri nepravdivé informácie anonymne a nevie sa pod svoj príspevok podpísať vlastným menom, nemôže ísť o konanie v dobrej viere. Naša spoločnosť je otvorená všetkým našim zákazníkom a sme pripravení diskutovať otvorene o čomkoľvek. Ak má niekto nejaké pochybnosti, nejasnosti alebo mu chýbajú akékoľvek informácie, pokojne sa na nás môžete obrátiť.

Ivan Ďuďák 

E-mail: dudak@intechenergo.sk

Tel. 0903 426 535

© 2024 MESTO TREBIŠOV