Revitalizácia v mestskom parku – národnej kultúrnej pamiatke

02.05.2013

V rámci akcie Deň Zeme bolo vysadených niekoľko stromov, najmä na miesta po uhynutých a odstránených pôvodných drevinách. 22. apríla 2013 boli žiakmi základných a materských škôl vysadené mladé duby. Vysadených bolo 5 ks duba letného, z toho 2 ks stĺpovitého variantu (Quercus robur fastigiata) ako náhrada za 250 - ročné duby pri krypte, ktoré boli vyrúbané ešte v roku 2010 za starého vedenia mesta. Stromy zakúpilo Mesto Trebišov v spolupráci s Centrom voľného času - Príroda. Chýbajúce zelené kulisy v podobe polkruhu dubových velikánov budú o pár rokov opäť krášliť pohľad na najcennejšiu pamiatku mesta - Mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho.

Mesto bude vykonávať po odstránení suchých drevín, náhradnú výsadbu podľa potreby  priebežného obnovovania parku. Prírodne – krajinársky park je charakteristický striedaním porastových skupín a voľných lúčnych partií, preto je potrebné zachovať a udržiavať súčasné voľné lúčne plochy pravidelným kosením a nezahusťovať park výsadbou nových drevín na tieto voľné trávnaté plochy.

V parku sa pre zachovanie biodiverzity určia a vyčlenia plochy, ktoré sa ponechajú bez zásahu. Mestský park je vzácny prírodný a historický, preto si zaslúži veľkú a poctivú starostlivosť. Mesto sa rozhodlo zapojiť do jeho revitalizácie aj tím odborníkov, ktorí vedia najlepšie posúdiť a vykonať také ozdravné zásahy, ktoré pomôžu park zveľadiť a zachovať pre budúce generácie.

Z mestských a štátnych prostriedkov boli už čiastočne rekonštruované ruiny hradu Parič. Ministerstvo kultúry SR opäť schválilo príspevok na projekt v rámci programu Obnovme si svoj dom, na obnovu a statické zabezpečenie architektúry hradu Parič, aj na jeho archeologický výskum.

Ďalším z  projektov na tento rok je sedenie v historickom parku Júliusa Andrássyho, parkové lavičky. Cieľom projektu je vytvoriť nový dizajn pre kamenné a historické lavičky v našej oddychovej zóne. Môžete sa tešiť na pripravované investície, ktoré Vám spríjemnia chvíle strávené v mestskom parku.  Kým však bude projekt zrealizovaný, budú v parku dočasne osadené jednoduché lavičky, ktoré neskôr poslúžia v iných častiach mesta.

© 2024 MESTO TREBIŠOV