Vypaľovanie trávy je protizákonné!

12.03.2014

S príchodom jari a slnečného počasia sa aj tento rok čoraz častejšie stretávame s vypaľovaním trávy a bylinných porastov. V mnohých prípadoch sa končí vypaľovanie zásahom hasičov.

Najmenej dvakrát do roka sa majitelia záhrad snažia zbaviť nechceného odpadu. Na jar je to suchá tráva a na jeseň popadané lístie či drevo zo stromov. Opadnuté lístie a suchú trávu, niektorí obyvatelia mesta často spaľujú vo svojich záhradách alebo v dvoroch obytných domov. Neraz aj spolu s ostatným komunálnym odpadom. Tento spôsob, ako sa zbaviť odpadu, škodí okolitému prostrediu, kde dochádza k  zadymeniu v najhoršom prípade výskyt požiaru, a v niektorých prípadov dochádza k škodam na majetku alebo k zraneniu osôb.

Ku vzniku požiarov dochádza nielen nedbanlivosťou pri zakladaní ohňov v prírode, hraním detí so zápalkami, odhadzovaním nedopalkov pri fajčení, ale aj podcenením okolností pri „riadenom vypaľovaní“ a tiež úmyselným podpaľačstvom. Zdá sa, že niektorí ľudia sú nepoučiteľní a neodstraší ich ani príslušné ustanovenie zo zákona NR SR č. 314/2001 Z.z. o požiarnej ochrane, ktorý zakazuje vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.

Marek Jožiov

Mestská polícia Trebišov

© 2024 MESTO TREBIŠOV