Stanovisko Mesta Trebišov k odpojeniu trafostanice v priemyselnom parku

29.04.2014

Spoločnosť BLIKA, s.r.o. (ďalej len „BLIKA“) vyrába v trebišovskom priemyselnom parku od 1.5.2007. Počas 7 ročného obdobia bola zdrojom elektrickej energie pre BLIKU trafostanica TR 2 – TS 2x1000 kVA. Mesto Trebišov (ďalej len „Mesto“) ako nájomca areálu priemyselného parku v rámci vykonávacieho projektu Priemyselného parku zhotovilo len základovú betónovú dosku trafostanice. Spoločnosť PRIEMYSELNÝ PARK TREBIŠOV, s.r.o. (ďalej len „PP TV“) ako vlastník a prenajímateľ areálu priemyselného parku zabezpečila mimo vykonávacieho projektu Priemyselného parku železobetónovú kioskovú nadzemnú časť trafostanice, ktorú Mesto ani nefinancovalo, ani nekolaudovalo. Podľa nám dostupných informácií bola samotná kiosková trafostanica TR 2 financovaná prostredníctvom leasingu; Mestu nie je známy aktuálny vlastnícky vzťah k predmetnej stavbe, keďže táto ani nie je zapísaná na žiadnom liste vlastníctva.

Spoločnosť BLIKA sídli v priemyselnom parku na základe podnájomnej zmluvy s Mestom. Súčasťou zmluvných povinností Mesta nie je povinnosť zabezpečiť dodávky elektrickej energie, ani iných médií, iba technické body napojenia týchto médií. Tohto zmluvného stavu si BLIKA bola pri vstupe do priemyselného parku vedomá a akceptovala ho, čoho dôkazom je skutočnosť, že od 1.5.2007 do 31.12.2009 BLIKA nakupovala elektrickú energiu od vybraného dodávateľa, pričom Mestom poskytnutý bod napojenia elektrickej energie spoľahlivo fungoval. Bod napojenia od Mesta mala BLIKA k dispozícii aj v rokoch 2010-2014, kedy pri odbere elektrickej energie používala trafostanicu TR 2 na základe predbežného opatrenia súdu.

Mesto nemá možnosť bez súhlasu vlastníka areálu priemyselného parku, spoločnosti PP TV, zabezpečiť pre BLIKU napojenie z inej trafostanice. Všetky žiadosti o súčinnosť v tejto veci vlastník od roku 2010 vytrvalo odmieta.

Zo všetkých uvedených súvislostí je zrejmé, že za daného zmluvného stavu nebolo v možnostiach Mesta zabrániť odpojeniu trafostanice TR 2 v priemyselnom parku.

© 2024 MESTO TREBIŠOV