Stanovisko Mesta Trebišov k opakovaným žiadostiam spoločnosti BLIKA s.r.o. v priemyselnom parku o poskytnutie bodu napojenia na elektrinu

07.05.2014

Mesto Trebišov (ďalej len „mesto“) si prenajalo v roku 2004 od spoločnosti PRIEMYSELNÝ PARK TREBIŠOV s.r.o. (ďalej len „PPTV“, pôvodný názov Business Company Žilina s.r.o.) areál bývalej konzervárne a za peniaze z eurofondov ho zrekonštruovalo na priemyselný park.

Spoločnosť BLIKA s.r.o. (ďalej len „BLIKA“) sa pripravovala na príchod do trebišovského priemyselného parku od novembra 2006 do apríla 2007. V tomto období si BLIKA bola vedomá skutočnosti, že v priemyselnom parku nie je zabezpečená dodávka elektriny. Mesto sa v zmluve s BLIKOU z novembra 2006 zaviazalo poskytnúť jej len technický bod napojenia, cez ktorý bude možné dodávať elektrinu, ktorú si BLIKA zabezpečí sama. Keďže pre dodávku elektriny bola nevyhnutná trafostanica a tá v parku nebola, existovali 3 alternatívy jej zabezpečenia:

  1. trafostanicu si obstará BLIKA sama,
  2. trafostanicu pre potreby BLIKY obstará mesto a bude ju BLIKE prenajímať,
  3. trafostanicu pre potreby BLIKY obstará PPTV a BLIKA bude za používanie trafostanice platiť.

Keďže ani BLIKA, ani mesto nemali ďalšie peniaze, ktoré by do priemyselného parku investovali, PPTV obstaral trafostanicu, prenajal ju obchodníkovi s elektrinou EnergoSystém, s.r.o. (ďalej len „EnergoSystém), ktorý dodával elektrinu pre BLIKU a EnergoSystém si zahrnul cenu nájmu do ceny elektriny pre BLIKU. Tento spôsob dodávok elektriny fungoval od 1.5.2007 do 31.12.2009.

V druhej polovici roku 2009, keď vrcholila hospodárska kríza, sa BLIKA rozhodla šetriť na cene elektriny a zmluvu s EnergoSystémom ukončila k 31.12.2009 s tým, že si vyberie lacnejšieho dodávateľa. Prehliadla pritom, že žiadny iný dodávateľ elektriny nemá právny vzťah s PPTV k trafostanici. Keďže EnergoSystém nedodával BLIKE elektrinu, ukončil zmluvu s PPTV. Keďže PPTV nikto neplatil za používanie trafostanice, PPTV trafostanicu začiatkom roku 2010 vypol. BLIKA tak prvýkrát ostala bez elektriny.

Na žiadosť BLIKY Krajský súd v Košiciach nariadil predbežným opatrením PPTV zapojiť trafostanicu a to až do rozhodnutia v súdnom spore medzi BLIKOU a PPTV. Súdny spor trval od roku 2010 do roku 2014. Počas tohto obdobia BLIKA užívala trafostanicu bez toho, aby za jej užívanie platila, pretože cena, za ktorú nakupovala elektrinu (vysoké napätie), neobsahovala poplatok za používanie resp. nájom trafostanice, keďže aktuálny BLIKOU vybraný dodávateľ elektriny nemal právny vzťah s PPTV k trafostanici. BLIKA nakupovala elektrinu – vysoké napätie (VN), aj keď vo výrobe používa elektrinu – nízke napätie (NN) Zmenu VN elektriny na NN elektrinu zabezpečuje trafostanica. Cena VN elektriny nezahŕňa náklady na prácu trafostanice, preto je VN elektrina  výrazne lacnejšia ako NN elektrina. Keďže za používanie trafostanice BLIKA neplatila, na nákupe VN elektriny výrazne ušetrila. Keď v januári 2014 BLIKA definitívne prehrala súdny spor s PPTV, zaniklo predbežné opatrenie umožňujúce jej používať trafostanicu a PPTV 26. apríla 2014 vypol trafostanicu opäť. BLIKA tak druhýkrát ostala bez elektriny.

Už po prvom vypnutí trafostanice v roku 2010 sa BLIKA usilovala všemožne navodiť dojem, že jej dodávku elektriny má zabezpečovať mesto. Ignorovala pritom aj skutočnosť, že ani v období od 1.5.2007 do 31.12.2009, keď bola dodávka elektriny bezproblémová, ju mesto nezabezpečovalo. Prebehol dokonca súdny spor medzi BLIKOU  a mestom, v ktorom mesto úspešne preukázalo, že má poskytnúť len technický bod napojenia, cez ktorý bude možné dodávať elektrinu, ktorú si BLIKA zabezpečí sama.    

V súčasnosti, po druhom vypnutí trafostanice, BLIKA opakovane, sústavne a zavádzajúco žiada od mesta (a to aj súdnou cestou) zabezpečenie dodávky elektriny, hoci je nepochybné, že mesto na to nemá nielen povinnosť, ale ani zmluvné a technické možnosti. BLIKA tak vytvára negatívny obraz mesta u svojich zamestnancov – obyvateľov mesta, ale aj u štátnych inštitúcií, vo verejnosti a dokonca v zahraničí, keď vyvoláva dojem, že mesto nie je ochotné plniť si svoje povinnosti. Pritom mestom poskytnutý bod napojenia 7 rokov spoľahlivo fungoval a funguje aj dnes, keď doň dodávajú elektrinu mobilné generátory, ktoré si na výrobu elektriny obstarala BLIKA a inštalovala ich v priemyselnom parku. Zmluvná situácia v trebišovskom priemyselnom parku, keď prístup k elektrine z distribučnej siete ovláda PPTV nie je štandardná, ale nie je nezákonná. Pochádza z rokov 2006 – 2007 a PPTV vytrvalo odmieta jej úpravu, kým BLIKA nezačne platiť; mesto nemá možnosti ju zmeniť.

Mesto vždy bolo pripravené v rámci svojich možností pomáhať BLIKE pri jej pôsobení v priemyselnom parku, ale odmieta platiť BLIKE škody, ktoré nespôsobilo a ktoré vyplývajú z manažérskych rozhodnutí BLIKY v minulosti, keď BLIKA prenechala disponovanie trafostanicou PPTV.

BLIKA zamestnáva aj občanov mesta, preto bolo mesto voči nej dlhodobo zdržanlivé vo vyjadreniach. V súčasnosti však už správanie BLIKY prekračuje všetky únosné hranice. Napriek ústretovosti mesta napr. pri inštalovaní náhradného mobilného zdroja elektriny BLIKA vznáša voči mestu aj neoprávnené finančné nároky. Zadržiava mestu platby nájomného v neprimeranom rozsahu a jej dlh dosahuje sumu 532 000 €. Okrem toho neoprávnene žiada od mesta zmluvnú pokutu vo výške viac než 1,6 mil. €; v tejto veci už z mestom prehrala súdny spor. Po drastickom prepúšťaní zamestnancov v minulých rokoch aj tieto skutočnosti vyvolávajú dojem, že BLIKA sa usiluje o kompenzáciu strát spôsobených krízou na úkor mesta. Obrana pred BLIKOU  na súdoch stojí mesto veľké peniaze, ktoré by mohli byť využité účelnejšie. V dôsledku svojich konaní BLIKA dávno prestala byť pre mesto serióznym partnerom a mesto trpí nájomný vzťah len kvôli udržaniu zamestnania jej zamestnancov – obyvateľov mesta, aj keď na tento vzťah v súčasnosti len dopláca.

 Ing. Marián Kolesár
primátor

Stanovisko Mesta Trebišov k opakovaným žiadostiam spoločnosti BLIKA s.r.o.

© 2024 MESTO TREBIŠOV