Mauzóleum grófa Júliusa Andrassyho - 3D skenovanie

06.11.2014

Dnešná doba je charakteristická svojou technickou a elektronickou vyspelosťou, ktorá sa prejavuje vo všetkých oblastiach a výnimkou nie je ani oblasť geodetického merania.

Mesto Trebišov v spolupráci so školiacim strediskom Ústav geodézie, kartografie a geografických informačných systémov Technickej univerzity v Košiciach, fakulta BERG získalo výsledok novej technológie spracovania geodetickej dokumentácie, ktoré bolo základom pre témy diplomových prác.

Mauzóleum Andrássyovcov je prvou budovou v meste Trebišov zameranou technológiou laserového skenovania.

Zameranie mauzólea grófa Júliusa Andrássyho terestrickým laserovým skenovaním sa vykonalo za účelom zdokumentovania skutočného stavu kultúrnej pamiatky. Meranie bolo realizované v súčasnosti modernou geodetickou technikou pomocou terestrického laserového skenera Leica ScanStation C10.

3D skenovanie je najnovšia metóda terestrického merania, ktorá je v súčasnosti v plnej miere využívaná na zachovanie (archiváciu) historického a kultúrneho bohatstva aj pre budúce generácie formou digitálnej a obrazovej dokumentácie.

Výsledky 3D skenovania sú základom pre budúcu tvorbu 3D katastra nehnuteľností, ktorý by mal rozšíriť hranice aj z hľadiska vlastníckych práv k nehnuteľnostiam oproti súčasnému 2D katastru. Je základom pre tvorbu 3D GIS plánovania v zmysle využitia pre územný plán miest a obcí.

Video 3D sken Mauzólea grófa Júliusa Andrassyho

© 2024 MESTO TREBIŠOV