ÚS SR rozhodoval o volebných sťažnostiach, predbežné opatrenie nevydal

18.12.2014

Košice 17. decembra (TASR) – Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) dnes na neverejnom zasadnutí rozhodoval o volebných sťažnostiach týkajúcich sa novembrových komunálnych volieb. Sťažnosti na neústavnosť a nezákonnosť volieb primátorov prijal na ďalšie konanie v prípade miest Trnava, Trebišov a Sabinov.

Návrhu na vydanie predbežného opatrenia, ktoré by zabránilo nástupu do funkcie novozvoleného trebišovského primátora Mareka Čižmára (nezávislý), súd nevyhovel. Sťažnosť na ÚS podal doterajší primátor Trebišova Marián Kolesár (hnutie Trebišov Nahlas), ktorý vo voľbách prehral súboj o funkciu na ďalšie obdobie len o 54 hlasov. Kolesár argumentuje prípadmi ovplyvňovania volieb a volebnej korupcie, vo veci podal aj trestné oznámenie.

Sťažnosti na nezákonnosť volieb, najmä starostov, prijal ÚS na ďalšie konanie aj v prípade mestskej časti Košice Sever a obcí Repejov, Hlboké nad Váhom, Kysucký Lieskovec, Brnište, Horné Lefantovce, Kvakovce, Richnava, Dolné Obdokovce, Vinodol, Bystrany, Turčiansky Ďur, Oravská Lesná, Veľké Dvorníky či Výrava.

Na nezákonnosť a neústavnosť volieb do orgánov územnej samosprávy z 15. novembra prišlo na ÚS SR celkovo 105 sťažností.

Zdroj:

http://www.teraz.sk/slovensko/us-sr-rozhodoval-o-volebnych-staznos/111138-clanok.html

© 2024 MESTO TREBIŠOV