Dni mesta Trebišov - 1. deň

01.09.2015

V piatok 28. augusta 2015 odštartovali Dni mesta Trebišov dožinkovými slávnosťami v areáli Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

Ako to býva zvykom, zakončenie obdobia žatvy je spojené s príchodom žencov, ktorí odovzdali svojej grófke dožinkový veniec. Pomyselnými žencami sa tohto roku stali členovia folklórnej skupiny Žipovčan z Nižného Žipova.

Od 13.00 h historický priestor ožíval dávnymi remeselnými činnosťami, hudbou či ukážkami poľnohospodárskych strojov a stabilných motorov. Na to, aby návštevníci videli, čo všetko sa udeje, pokým sa na stôl dostane chlieb, múzejníci spojazdnili mláťačky, žarnovy, pec a ďalšiu poľnohospodársku techniku.

Festival umožnil aj prezentáciu tradičných, pomaly zabudnutých činností, akými sú tkanie kobercov, pradenie na kolovrátku, mútenie masla, ale aj drevorezbársku prácu a náčinia starodávneho pranie.   

Ukážka procesu zrodenia tokajského vína a jeho samotná degustácia nechýbala na slávnostiach ani tento rok.  

Na podujatí nielenže bolo na čo pozerať, ale účastníci si mohli aj pochutiť na tradičnej a súčasnej gastronómii. Dobroty zo zemplínskej kuchyne, medzi ktorými sa dalo vyberať z tokajských koláčov, kukuričnej kaše, šišiek, domáceho slivkového lekváru či hrubých lokší, ochutnával každý návštevník festivalu.

Pliesť lano na spletacom stroji z 19. storočia si zvedaví Trebišovčania neváhali tiež vyskúšať.

O exkluzívnu jazdu na vynovenom historickom traktore s vlečkou, ktorý na túto príležitosť múzejníci vyňali zo stálej expozície, prejavili záujem mladší, ale i skôr narodení účastníci dožiniek. Deti sa mohli vyšantiť v rozprávkovej krajine Haliganda, odfotiť sa pri mini zoo  alebo sa stať muškou Svetluškou a s lampášikom v ruke rozžiariť areál múzea. Dospelí sa zapájali do pódiových gastronomických súťaží. V nich vyhrávali potravinové balíčky.   

V pripravenom kultúrno-spoločenskom programe sa predstavil tanečník Róbert Suchý, gitarové duo 51, muzikant Peter Moskaľ, ale aj tanečníci zo súboru Merlin. Tí rozprúdili obecenstvo pred pódiom írskym stepom. Na ľudovú nôtu zahrali a  zaspievali členovia folklórneho súboru ČARNICA. Známy slovenský spevák Robo Opatovský zvŕšil svojím vystúpením tohtoročný 5. ročník dožinkového festivalu, a teda prvý deň Dní mesta Trebišov.  

© 2024 MESTO TREBIŠOV