Stanovisko Mesta Trebišov k situácii v trebišovskom futbale a téme výstavby ihriska s umelou trávou

15.03.2016

Vzhľadom na to, že hlavnou témou posledného mimoriadneho mestského zastupiteľstva sa stala  spoluúčasť mesta na výstavbe ihriska s umelou trávou a výsledkom jeho rokovania bol výrazne pozmeňujúci návrh poslancov za hnutie Trebišov Nahlas (ďalej TVN), ktorý s prevahou svojich hlasov schválili a vzhľadom na to, že uvedená téma rezonuje športovou obcou, pričom jej závery sa rôzne interpretujú aj v médiách a na sociálnych sieťach, uvádza Mesto Trebišov nasledovné:

Dňa 2. 3. 2016 sa uskutočnilo mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom sa prejednávala o. i. aj spoluúčasť mesta na projekte budovania umelých ihrísk – UEFA HatTrick. Predložený návrh mesta, ktorý deklaroval potrebnú spoluúčasť na projekte (podmienka SFZ pre udelenie dotácie vo výške 100.000 EUR, ktorá bola mestu Trebišov predbežne schválená v roku 2015), zmenila skupina poslancov za hnutie TVN svojím vlastným uznesením, ktoré v konečnom dôsledku primátor mesta nepodpísal, čím pozastavil jeho účinnosť. Tento krok učinil po dôkladnom zvážení dôsledkov, ktoré vyplývali z jeho obsahu. Poslanecký návrh hnutia TVN rátal s realizáciou projektu v roku 2017, pričom finančná spoluúčasť mesta mala byť krytá z vytvorenej rezervy nad rámec 500.000 EUR (z čoho 400.000 EUR má byť prioritne určených na projekt z volebného programu hnutia – „podzemné kontajnery“), čo je na finančné možnosti mesta, v súčasných podmienkach, nereálne, keďže už jeho tohtoročná tvorba vo výške 503.500 €, z ktorého 400.000 € má byť vyčlenených na podzemné kontajnery, sa výrazne prejaví na znižovaní počtu zamestnancov mesta, úsporami v jednotlivých mestských strediskách, pri organizovaní kultúrnych podujatí, podpore športu a občianskych združení, elimináciou investičných aktivít, šetrením na každodenných výdavkoch spojených s chodom MsÚ a. i. 

Mesto Trebišov a jeho nové vedenie bolo v minulom roku konfrontované s udalosťami, ktoré zasiahli trebišovský futbal (štrajk hráčov A-mužstva, petícia za zlepšenie podmienok, rokovania s hráčmi, trénermi, športovou verejnosťou) a ktoré vyplývali z neriešených problémov v predchádzajúcom období, čo potvrdil zástupca hráčov v televíznej diskusii, nedoplatkov platov hráčov z obdobia október, november a december 2014, ako aj zlých podmienok na športovú prípravu. Predmetom častých diskusií boli (dosť nepochopiteľne) aj otázky financovania klubu v roku 2014, resp. predtým, ktoré nové vedenie mesta mohlo len ťažko zodpovedať. Následne, čo je prekvapujúce, bolo aj periodicky atakované prevažne poslancami za hnutie TVN v otázke riešenia ďalšieho osudu trebišovského futbalu. V prvej polovici roka 2015 boli takto neustále vznášané otázky, prečo sa vedenie mesta viac neangažuje vo veci jeho záchrany. Z uvedeného dôvodu boli prednášané otázky a viedla sa diskusia na zasadnutiach mestského zastupiteľstva, uskutočnila sa televízna diskusia o ďalšom osude najstaršieho športu v Trebišove, prebehlo otvorené zasadnutie komisie školstva, kultúry a športu a nakoniec aj očakávané zasadnutie Valného zhromaždenia občianskeho združenia Slavoj Trebišov. Napriek kritickým hlasom zo strany TVN, neprejavil ani jeden z jeho členov záujem o prácu vo výkonných štruktúrach klubu. Vedeniu mesta sa však už v tom čase podarilo byť opätovne úspešným uchádzačom v projekte budovania ihrísk s umelou trávou, materiálnym doplnením športového stánku splnilo podmienky účasti mužskej kategórie v jarnej časti súťaže a v závere roka, z dôvodu neľahkej situácie klubu a abdikácie členov jeho správnej rady, boli z iniciatívy primátora mesta oslovení noví ľudia na čele s Ing. Jozefom Gazdagom, ktorí prijali ťažkú úlohu podieľať sa na záchrane trebišovského futbalu. Vďaka ich rozhodnutiu vstúpiť do občianskeho združenia a prijať nomináciu do správnej rady, investíciám, angažovanosti a krokom, ktoré od svojho nástupu urobili, možno očakávať v ďalšom období pozitívny vývoj tohto športu či už v mládežníckych alebo mužských kategóriách. Dôležitou podmienkou tohto dobre naštartovaného procesu však bude schválenie dotácie na činnosť klubu v roku 2016 mestským zastupiteľstvom minimálne na takej úrovni ako v roku 2015.

Vzhľadom na to, že vytvorenie primeraných podmienok na tréningový a herný proces, na základe vyjadrenia bývalého aj súčasného vedenia FK Slavoj Trebišov, jeho členskej základne a najmä vedenia mládežníckej zložky, je podmienené aj vybudovaním na takéto pomery už bežného štandardu, t. j. plochy s umelou trávou, zaradilo vedenie mesta uvedený projekt do priorít investícií a rozpočtu na roky 2016 a 2017. Zmena rozpočtu poslancami za hnutie TVN, vyňatie sumy spoluúčasti mesta (v roku 2016 100.000 EUR) v ňom a jej presunutie do tzv. prebytku bolo odôvodnené samostatným prerokovaním zámeru na MsZ, čo sa aj z iniciatívy mesta dňa 2. 3. 2016 stalo. Použitie časti prostriedkov schváleného prebytku na tento projekt však bolo nakoniec odmietnuté a hlasovaním bol presadený návrh tvorenia ďalšej rezervy. Predloženiu projektu na rokovanie predchádzalo jeho predstavenie na Valnom zhromaždení občianskeho združenia a následne na pracovnom stretnutí vyvolanom vedením FK Slavoj Trebišov s poslancami MsZ. Na obidve akcie boli pozvaní všetci poslanci. Je zvláštne, že takto odprezentovaný zámer nenašiel pochopenie u skupiny poslancov na rozdiel od projektu podzemných kontajnerov, o ktorom nie sú ešte známe žiadne konkrétne informácie, okrem toho, že je súčasťou volebného programu ich hnutia. 

Neustále podmieňovanie spoluúčasti mesta na projekte budovania ihriska s umelou trávou je len ďalším tvorením prekážok pre športový rozvoj mládeže, keďže takýto športový stánok poskytuje možnosť všeobecnej fyzickej prípravy pre zástupcov rôznych športových odvetví pôsobiacich na území mesta.

Vedenie mesta Trebišov, napriek niektorým udalostiam z posledných dní, ktoré môžu viac rozdeľovať než spájať športovú verejnosť, chce vyjadriť veľké poďakovanie bývalým aj súčasným činovníkom futbalového klubu, keďže pôsobenie a zodpovednosť za chod takéhoto klubu prinášajú zvyčajne ich veľkú obetu v podobe vlastných financií, voľného času a pracovného vyťaženia.

Mesto Trebišov bude naďalej hľadať možnosti realizácie tohto projektu a verí, že deklarovaný záujem podpory športu a zvlášť mládeže nájde svoje opodstatnenie pri schvaľovaní ďalších uznesení mestského zastupiteľstva.

Prílohy:

© 2024 MESTO TREBIŠOV