Koncert sláčikového kvarteta LenART Quartet v rímskokatolíckom kostole Návštevy Panny Márie v Trebišove

03.04.2019

Koncert sláčikového kvarteta

Počas 5. pôstnej nedele 7. apríla 2019 o 15.30 hod. sa v rímskokatolíckom kostole Návštevy Panny Márie v Trebišove uskutoční  koncert sláčikového kvarteta LenART Quartet z Košíc.

Členovia kvarteta predvedú orchestrálne dielo Jozefa Haydna Sedem posledných slov Ježiša Krista, ktoré bolo napísané v r. 1786 pre bohoslužbu Veľkého piatka v Katedrále Svätého kríža v Cádize v Španielsku.

Program:

Joseph Haydn: Sedem posledných slov Ježiša Krista na kríži
Účinkuje: LenART Quartet - Barbora Lenártová/ husle, Róbert Lenárt/ husle, Peter Olejár/ viola, Zuzana Ďurčeková/ violončelo

Texty od „Rudolf Dilong: Sedem slov“ recituje Peter Orgován

Rudolf Dilong: Sedem slov

1. „Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia“ (Lk 23, 34).
2. „Dnes budeš so mnou v raji“ (Lk 23, 43).
3. „Hľa, syn tvoj! Hľa, matka tvoja!“ (Jn 19, 26-27).
4. „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ (Mt 27,46)
5. „Žíznim“ (Jn 19, 28).
6. „Je dokonané“ (Jn 19, 30).
7. „Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha“ (Lk 23, 46).

Veľkonočná inšpirácia Josepha Haydna je jedným zo zázrakov dejín hudby. Toto dielo Haydn napísal pre pobožnosť v španielskej katedrále v Cadize. Krížová cesta a výjavy na mieste umučenia Ježiša Krista mu poslúžili k atypickému riešeniu výstavby cyklického diela. Skladba má deväť častí. Sedem posledných slov existuje vo verzii pre sláčikové kvarteto aj v mohutnejšej oratoriálnej podobe a je ťažké povedať, ktorá z verzií je účinnejšia.

LenART Quartet je profesionálne sláčikové kvarteto so sídlom v Košiciach. Od svojho vzniku v roku 2011 koncertovalo a prezentovalo sa na popredných slovenských hudobných festivaloch. Teleso má v repertoári kompozície skladateľov rôznych štýlových období.

© 2024 MESTO TREBIŠOV