Vzácne akvizície v trebišovskom múzeu

21.06.2019

Tlačová správa KSK a MaKCjZ v Trebišove

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa môže tešiť z nových akvizičných predmetov. Počas uplynulých dvoch rokov rozširovalo zbierkový fond histórie o vzácne artefakty. Odborní zamestnanci výskumom, zberom a kúpou  pracovali a stále pracujú na tvorbe expozície „Šľachtické rody trebišovského kaštieľa“. Tá sa stala skutočnosťou.

 „Košický samosprávny kraj vyčlenil v tomto roku zo svojho rozpočtu 100-tisíc eur na nákup zbierkových predmetov. Vďaka týmto peniazom chceme skvalitňovať akvizície a zbierkový fond v našich kultúrnych zariadeniach tak, aby návštevníci mohli vidieť stále niečo nové. Teším sa, že aj v trebišovskom múzeu pribudli nové zbierky, ktoré nám priblížia našu históriu a budú lákadlom pre širokú verejnosť,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.   

Najvýznamnejšou akvizíciou múzea za rok 2018, ktorá obohatila spomínanú expozíciu je  empírová nábytková zostava. Skladá sa z dvoch kusov nábytku; konkrétne z empírového písacieho kabinetu a empírovej komody. Obidva kusy nábytku pochádzajú od jedného domáceho výrobcu z obdobia okolo roku 1815. Jedná sa o mimoriadne vzácny nález umelecko-historických predmetov tzv. uhorského empíru. Nábytok je zdobený intarziami a tušovými maľbami s krajinkárskymi výjavmi do ktorých sú zakomponované figurálne postavy prezentujúce dobové spoločenské vrstvy od sedliakov, cez vojakov až po šľachtu. „Na základe doterajšieho pátrania po genéze predmetov, môžeme konštatovať, že empírová nábytková zostava pochádza z dobového inventáru trebišovského kaštieľa“, upresnila riaditeľka múzea v Trebišove Beáta Kereštanová. Nábytková zostava bola nadobudnutá vďaka finančným prostriedkom z Fondu na podporu umenia a Košického samosprávneho kraja a zreštaurovaná umelecko-remeselnou dielňou ANTIK ART.

Ďalšou  významnou akvizíciou múzea v tejto expozícii je empírová sedacia garnitúra košickej proveniencie z obdobia okolo roku 1815. Súprava je typickým príkladom stredoeurópskeho empírového nábytku. Aj táto bola nadobudnutá vďaka podpore zriaďovateľa, Košického samosprávneho kraja a podpore z Fondu na podporu umenia. Precízne ju zreštaurovala umelecko-remeselná dielňa ANTIK ART. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV