Ukončenie kurzu spoločenských tancov - Venček

12.02.2016

Mesto Trebišov v spolupráci so základnými školami v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti pripravilo už tretíkrát slávnostné ukončenia kurzu spoločenských tancov pre ôsmakov.
    
Trojmesačný  kurz dal 32 žiakom ZŠ primárne vedomosti o všetkých typoch spoločenských tancov, aby obstáli na plesoch a ďalších tanečných podujatiach, ktoré ich v živote čakajú. Na nácvikoch sa oboznámili napr. s tancami pôvodom zo strednej Európy, akými sú viedenský valčík, polka, či temperamentný čardáš, ktoré s radosťou predviedli v sále hotela Zemplín, kde sa spoločenská udalosť uskutočnila.

Venček otvorili žiaci slávnostným nástupom a tanečným kolom v kruhu, kde prezentovali svoje tanečné schopnosti. V tanečnom programe nechýbali valčík ani tango. S iskierkami v očiach ôsmakov sa tancovali najmä latinsko-americké tance.

Na správnosť tanečných krokov a dodržiavanie taktu dohliadala tanečná lektorka p. Mária Madzinová.
Všetky ukážky spoločenských tancov si mohli do sýtosti vychutnať rodičia žiakov, triedne učiteľky aj primátor mesta Trebišov. V tento večer sa školopovinné dievčatá a chlapci rázom premenili na krásne dámy a galantných pánov.

Počas celého podujatia vládla príjemná nálada. Okrem spoločenských tancov previedla mládež aj venčekový a náhrdelnikový tanec. V rytme hudby dievčatá postupne pripínali chlapcom na sako venčeky. Podobne sa striedali aj chlapci počas náhrdelníkového tanca, kedy si podľa vlastného vkusu vyberali na tanečnom parkete svoje partnerky a venovali im náhrdelník. Tri tanečníčky, ktoré ich mali najviac, získali malé pozornosti z rúk referentiek MsKS. Prezenty mesta potešili aj chlapcov, ktorým sa podarilo nazbierať najväčší počet venčekov od tanečných partneriek. Azda najviac zábavy zažili tancuchtiví žiaci pri jablkovom tanci.   

Ďalšie tanečné kolá patrili žiakom a ich rodičom, rovnako aj všetkým pozvaným hosťom. Nasledovala voľná spoločenská zábava, počas ktorej mali možnosť dospelí aj žiaci vykrúcať sa na tónoch ľudových, ale aj moderných piesní. O skvelú atmosféru sa celý večer starala skupina Univerzal.
V závere Venčeka boli vyhlásení Kráľ a Kráľovná Venčeka, ktorých zvolili prítomní rodičia a učitelia vhadzovaním konkrétnych mien do hlasovacej škatule. Vyhrali tanečník a tanečníčka s najväčším počtom hlasov.

Spoločensko-tanečná udalosť vyvrcholila o druhej hodine rannej, kedy Venček končil. Rodičia boli dojatí a prekvapení, čo všetko sa ich deti za vcelku krátky čas naučili. Aj v budúcnosti sa bude takéto podujatie realizovať, lebo sa už stalo pre mesto Trebišov tradíciou.

© 2024 MESTO TREBIŠOV