Deň Zeme

25.04.2017

Environmentálne podujatie pri príležitosti Dňa Zeme v Trebišove pripravili organizátori, ktorými sú Štátna ochrana prírody SR CHKO Latorica v spolupráci s Mestom Trebišov, ZŠ na Komenského ulici, Základnou Organizáciou Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Trebišov. Na podujatí sa spolupodieľali i Lesy SR - odštepný závod Sobrance. 

Pri príležitosti osláv tohto významného ochranárskeho sviatku bola vyhlásená výtvarná súťaž na tému: „Ako si predstavujem čistú planétu“. Do súťaže sa mohli zapojiť deti MŠ a žiaci ZŠ, a to buď individuálne alebo kolektívne. Ich úlohou bolo vytvoriť, respektíve spracovať zaujímavý poster, prípadne menší projekt na danú tému.

Technika spracovania témy bola ľubovoľná. Deti využívali najčastejšie kresbu, maľbu s vodovými, ale aj temperovými farbami, ale takisto aj koláž. Do súťaže sa deti zapájali v termíne od 15.3.2017 do 21.4.2017. Práce boli prezentované na podujatí.  

Trebišovské deti a žiaci boli skutočne veľmi tvorivé, zaregistrovaných bolo 157 súťažných prác, z ktorých zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR CHKO Latorica vybrali a odmenili 4 najkrajšie, resp. najkreatívnejšie práce. Do výtvarnej súťaže sa zapojili všetky 3 materské školy vrátane elokovaných pracovísk na území Trebišova a 4 základné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Trebišov, taktiež Centrum voľného času a veľmi pekné práce do súťaže zaslali aj žiaci CZŠ sv. Juraja. 

Výtvarné diela pracovníci hodnotili v troch kategóriách – výberom z individuálnych prác a z kolektívnych projektov zvíťazila jedna. Pri hodnotení porotcovia sledovali najmä nápaditosť výtvarnej tvorby a to, ako sa žiak, autor práce, pridržal témy.

Súťažné kategórie jednotlivcov:

  1. kategória: práce detí MŠ
  2. kategória: práce žiakov prvého stupňa ZŠ
  3. kategória: súťažné práce žiakov druhého stupňa ZŠ

Podujatie prebehlo posledný aprílový týždeň pred budovou Mestského kultúrneho strediska v Trebišove. Prezentované boli na ňom výtvarné diela. Výstava vybraných žiackych prác sa vyníma v priestore Centra voľného času v Trebišove.

Tvorivé dielne

Každá zapojená škola si na podujatie pripravila materiál určenú na tvorivú dielňu, podľa vlastných možností a kreatívnosti. Tvorivú dielňu zrealizovali žiaci a ich učitelia priamo pred budovou MsKS. 

Centrum voľného času si pre deti a ostatných účastníkov Dňa Zeme pripravilo maľbu na sadrové odliatky. Veľmi obľúbenou činnosťou, po minuloročnej skúsenosti, bolo vytváranie vlastných drevených medailónikov – do ktorých deti a žiaci škôl vkresľovali svoj najkrajší kvietok, obľúbené zviera, rastlinku, resp. iný motív z prírody.

Kultúrny program

Do environmentálneho podujatia žiaci vniesli aj kultúrnu zložku.

Kultúrny program zabezpečovala v tomto roku ZŠ na Komenského ulici v Trebišove. Začal spevom ľudovej a modernej piesne v podaní žiakov. Jeho súčasťou bolo aj inscenovanie krátkej divadelnej hry IŠLO  VAJCE NA  VANDROVKU, na ktoré sa podujali žiaci z  I. oddelenia ŠKD na ZŠ na Komenského ulici. 

Vystúpenie bude ukončené dvoma tancami s názvom „Tanečnice uja Ľuba a Španielky“.  

V závere podujatia Mesto Trebišov prostredníctvom svojho hospodárskeho strediska darovalo zástupcom každej zúčastnenej školy zelený stromček, ktorý si žiaci vysadia do areálu školského dvora.

© 2024 MESTO TREBIŠOV