Výsledky ukončeného projektu Revitalizácia hradu Parič - RePar

01.06.2017

Koncom apríla bol ukončený projekt Revitalizácia Pariča (RePar). Projekt sa zameriaval v prvom rade na pamiatkovú obnovu ruiny hradu Parič, cieľom jeho realizácie bola aj  úprava prístupových komunikácií k ruine.

Projekt bol rozdelený na tri základné zložky:

Konzervácia ruiny hradu Parič - išlo o stavebnú obnovu ruín nížinného vodného hradu Parič. 

Hlavný chodník chodník od historickej vstupnej brány parku k jazierku smerom k hradu Parič
Nášľapná vrstva hlavného chodníka v časti za hlavnou bránou parku je z andezitového prírodného štiepaného kameňa. Väčšia časť hlavného chodníka je riešená  povrchom z pigmentovaného dvojvrstvového asfaltobetónu. Hlavný chodník lemujú nové lavičky a odpadkové koše z materiálov, ktoré by nemali podliehať korózii a vlhkosti. Lavičky sú z prírodného bieleho lešteného granitu. Koše sú navrhnuté z prvkov designovo a materiálovo zosúladených s lavičkami. V rámci projektu boli v parku osadené aj nové prvky verejného osvetlenia s automatickým ovládaním a tiež informačný systém. Lavičky, koše a inteligentné osvetlenie sa podarilo zapracovať do realizácie súčasnému vedeniu vďaka ušetreniu finančných prostriedkov v hodnote vyše 110.000 EUR na pôvodne predraženej základovej konštrukcii chodníkov.

Prístupový chodník – chodník okolo Mauzólea grófa Júliusa Andrássyho smerom k hradu Parič.
 Staré trasy chodníkov pozostávali z nespevnenej udusenej zeminy. Tento povrch prístupového chodníka bol vymenený za nový mlatový chodník, ktorý je tvorený sypaným prírodným.

Projekt bol financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Celkové oprávnené výdavky projektu nepresiahli 835 032 €.
Výška projektového grantu nepresiahli 668 026 €.
Spolufinancovanie projektu z vlastných zdrojov nepresiahli 167 006 €.

© 2024 MESTO TREBIŠOV