Chlebom a vínom 2017

26.08.2017

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove organizovalo sobotu 26. augusta 2017 dožinkové slávnosti Chlebom a vínom. Podujatie bolo aj tento rok zaradené medzi top podujatia programu Terra incognita - Krajina nepoznaná.

Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začali svätou liturgiou a nasledoval dožinkový sprievod smerom ku kaštieľu. V areáli kaštieľa sa menilo obilie na múku a chlebík, hrozno na dobrú šťavu a kvalitné vínko na strojoch a zariadeniach, a to spôsobmi, ako to kedysi robili naši prarodičia.

Nechýbali ochutnávky tradičnej zemplínskej i súčasnej gastronómie. Tento rok Trebišovčania chutnali aj národné jedlá z Maďarska, Poľska a Čiech a zaroveň sledovať varenie zameški, slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov.

Z tradičných regionálnych činnosti boli prezentované: tkanie kobercov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji, ale i mútenie masla.

Počas podujatia organizátor slávnostne sprístupnil obnovenú expozíciu parných oračiek. Múzejníci prezentovali aj historické i súčasné poľnohospodárske stroje a návštevníci mohli absolvovať jedinečnú jazdu na historickom traktore.

Na najmenších návštevníkov čakal Detský svet. Deti neodolali čítaniu v piesku, divadelnej dielni, tanečnému workshopu, pečiatkovým tričkám alebo návšteve rozprávkovej krajiny Haliganda či mini ZOO. Podvečer vystúpila slovenská speváčka Eva Máziková a po nej skupina Mafia Corner, ktorá ukončila dožinkový deň v múzeu.

© 2024 MESTO TREBIŠOV