Vitajte vo svete Retrotechniky!

16.11.2017

Výstavu, ktorej žiaci a pedagógovia školy dali názov Vitajte vo svete retrotechniky slávnostne otvorili vernisážou v 16. novembra 2017 v priestoroch Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove. Jej obsahom sú zaujímavé, starodávne, no o to vzácnejšie kúsky elektroniky, ktoré pochádzajú so súkromných zbierok učiteľov, rodičov žiakov a priateľov školy. Mladšie ročníky tak môžu vidieť, ako moderne žili ich starí rodičia.

Návštevníci múzea si prostredníctvom exponátov  na výstave zaspomínajú na používanie mixéra ETA, počúvanie rádia TESLA, či DAJANA alebo na prenosy prostredníctvom televíznych prijímačov Marína. Niekdajšie tranzistory, gramorádiá, kazetové WALKMANNY a DISCMANY, ale i magnetofóny – ktorých pôvod siaha až do roku 1897, kedy dánsky inžinier Poulsen vynašiel zariadenie na nahrávanie telegrafie cez oceľový drôt. Počas  2. sv. vojny sa už nahrávalo na magnetický pás len na špionážne účely. Pozornosť na výstave púta aj predchodca tlačiarne CYKLOSTYL a historické písacie stroje.

Obohatením vernisáže bola ukážka vyučovania v socialistickej škole, ktorú si žiaci historického krúžku  spolu s učiteľom pripravili pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a Dňa študenstva

Výstava bude v múzeu nainštalovaná do februára 2018.

© 2024 MESTO TREBIŠOV