Pietny akt kladenia vencov - 74. výročie SNP

27.08.2018

Pondelok 27. augusta 2018 sa pri príležitosti 74. výročia SNP uskutočnil pietny akt kladenia vencov k Pamätníku Červenej armády na Mestskom cintoríne v Trebišove.

Po slávnostnom akte kladenia vencov, odznení štátnej hymny SR a národnej hymny Ruskej federácie a po odrecitovaní básne k pietnej spomienke sa prítomným predstaviteľom štátnych a samosprávnych orgánov a organizácií mesta, ako aj zástupcom ozbrojených síl SR prihovoril predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Trebišove Milan Urban.

Na pietnom akte sa zúčastnili aj odbojárske zahraničné delegácie z Ukrajiny a Maďarskej republiky:
- gen. plk. Mikolaj Mikolajevič Kozlovskij, predseda Zakarpatskej oblastnej organizácie spojeného radu ukrajinského zahraničného kozáctva v Užhorode.
- gen. mjr. Igor Ivanovič Zinčuk, predseda Medzinárodnej ukrajinskej organizácie veteránov vojny v Užhorode,
- gen. Viktor Lavrenec, poradca hlavného veliteľa organizácie spojeného radu ukrajinského zahraničného kozáctva v Užhorode,
- gen. Jaroslav Slavik, zástupca Medzinárodnej ukrajinskej organizácie veteránov vojny v Užhorode,
- Zoltán Pál, predseda župnej organizácie odbojárov v Nyíregháze
- pplk. v. v. Zoltán Magyar, člen predsedníctva župnej organizácie odbojárov v Nyíregháze.

Pri príležitosti tohto výročia predseda Oblastného výboru SZPB v Trebišove Milan URBAN udelil zväzové vyznamenania členom Oblastnej organizácie SZPB v Trebišove. Vyznamenaní členovia OO SZPB TV:
Jozef Benej,
Ing. Ladislav Lippai,
Štefan Halík,
Marta Maková,
Jozef Fedor,
Valent Vyšňovský,
Bartolomej Vinc,
Alexander Bosnyak
Jozef Baran.

Pozvaní hostia si spolu s Trebišovčanmi takýmto spôsobom pripomenuli jednu z najvýznamnejších udalostí slovenských národných dejín a svojou účasťou prispeli k dôstojnosti pietnej spomienky.

© 2024 MESTO TREBIŠOV